Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru realizare

REALIZ├ü, realizez, vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la ├«ndeplinire, a face s─â devin─â real; a atinge (un scop), a ├«nf─âptui. 2. Spec. A crea, a pl─âsmui (o oper─â de art─â). ÔÖŽ Refl. (Despre o persoan─â, mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin, a se des─âv├ór╚Öi, a-╚Öi pune ├«n valoare capacitatea de crea╚Ťie. 3. A ob╚Ťine, a dob├óndi, a c├ó╚Ötiga (ceva); a ├«ncasa pre╚Ťurile (la m─ârfurile v├óndute). 4. A-╚Öi face o idee precis─â despre..., a reu╚Öi s─â ├«n╚Ťeleag─â, s─â p─âtrund─â ├«n╚Ťelesul unui lucru. [Pr.: re-a-] ÔÇô Din fr. r├ęaliser.
REALIZ├üRE, realiz─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) realiza ╚Öi rezultatul ei; ├«ndeplinire, ├«nf─âptuire. 2. Lucru realizat. ÔÖŽ Crea╚Ťie. [Pr.: re-a-] ÔÇô V. realiza.
REALIZ├ü, realizez, vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la ├«ndeplinire, a face s─â devin─â real; a atinge (un scop), a ├«nf─âptui. 2. Spec. A crea, a pl─âsmui o oper─â de art─â. ÔÖŽ Refl. (Despre o persoan─â, mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin, a se des─âv├ór╚Öi, a-╚Öi pune ├«n valoare capacitatea de crea╚Ťie. 3. A ob╚Ťine, a dob├óndi, a c├ó╚Ötiga (ceva); a ├«ncasa pre╚Ťurile (la m─ârfurile v├óndute). 4. A-╚Öi face o idee precis─â despre..., a reu╚Öi s─â ├«n╚Ťeleag─â, s─â p─âtrund─â ├«n╚Ťelesul unui lucru. [Pr.: re-a-] ÔÇô Din fr. r├ęaliser.
REALIZ├üRE, realiz─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) realiza ╚Öi rezultatul ei; ├«ndeplinire, ├«nf─âptuire. 2. Lucru realizat. ÔÖŽ Crea╚Ťie. [Pr.: re-a-] ÔÇô V. realiza.
REALIZ├ü, realizez, vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la ├«ndeplinire, a face (ca ceva) s─â devin─â real; a ├«nf─âptui, a ├«ndeplini. Sub conducerea partidului nostru, s─â realiz─âm scopul m─âre╚Ť pentru care au luptat ╚Öi au c─âzut sute ╚Öi mii din cei mai buni fii ai poporului nostru ÔÇô societatea socialist─â. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 175. ├Än curs de doi ani, principele nostru realiz─â visul domnilor celor mai mari. HASDEU, I. V. 49. ÔŚŐ Absol. Dar nu e capabil s─â treac─â la fapte, s─â realizeze. SADOVEANU, E. 237. ÔŚŐ Refl. Deci mi se schimb─â ╚Öi mie starea ╚Öi dorin╚Ťa mea se va realiza. SADOVEANU, P. M. 155. Voin╚Ťele ╚Ťi se realizeaz─â dup─â g├«ndirea ta. EMINESCU, N. 54. 2. (Cu privire la idei sau opere artistice) A crea, a pl─âsmui, a ├«ntruchipa, a ├«nf─âptui. Eroii s├«nt mai mult ca ni╚Öte pretexte pentru a putea pune ├«n joc toate sentimentele omene╚Öti, ╚Öi cine se am─ânun╚Ťe╚Öte prea mult ├«n a-i descrie nu realizeaz─â o poem─â. MACEDONSKI, O. IV 92. ÔÖŽ Refl. (Despre o persoan─â, mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin, a se forma, a se des─âv├«r╚Öi; a-╚Öi pune ├«n valoare posibilit─â╚Ťile de crea╚Ťie. ╚śi un cap ca ─âsta ÔÇô prive╚Öte pe Danton ÔÇô pleac─â din lume f─âr─â s─â se realizeze. CAMIL PETRESCU, T. II 620. S─â-mi g─âsesc o posibilitate de existen╚Ť─â prin scris ╚Öi s─â m─â realizez. C. PETRESCU, C. V. 149. 3. A ob╚Ťine, a dob├«ndi, a c├«╚Ötiga ceva (ca rezultat al unui schimb sau al unei v├«nz─âri). (Refl. pas.) ├Ändulci╚Ťi de c├«╚Ötigurile ce se realizeaz─â cu arend─â╚Öia, nu pot s─â se lase de a fi ╚Öi fermieri! I. IONESCU, D. 216.
REALIZ├üRE, realiz─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) realiza ╚Öi rezultatul ei; ├«ndeplinire, ├«nf─âptuire, ├«mplinire. Inima lui se contrase cu violen╚Ť─â, c─âci el ├«n╚Ť─âlese sensul, dar ╚Öi neputin╚Ťa realiz─ârii viselor lui. EMINESCU, N. 71. 2. Lucru realizat, ├«nf─âptuire. ├Än realiz─ârile naturii orice om e un exemplar unic ╚Öi inedit. CAMIL PETRESCU, U. N. 111. ÔÖŽ Crea╚Ťie, oper─â. Eminescu aprofundeaz─â trecutul istoric, social ╚Öi cultural, mai ales ├«n ceea ce prive╚Öte realiz─ârile literare ale poporului. BENIUC, P. 27. Literatura, zicea el, trebuie s─â fie numai estetic─â ╚Öi numai realizare artistic─â. SADOVEANU, E. 173.
realizá (a ~) (re-a-) vb., ind. prez. 3 realizeáză
realizáre (re-a-) s. f., g.-d. art. realizắrii; pl. realizắri
realiz├í vb. (sil. re-a-), ind. prez. 1 sg. realiz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. realize├íz─â
realizáre s. f. (sil. re-a-), g.-d. art. realizării; pl. realizări
REALIZ├ü vb. 1. v. executa. 2. a efectua, a executa, a face, a ├«mplini, a ├«ndeplini, a ├«nf─âptui, a s─âv├ór╚Öi, (├«nv. ╚Öi pop.) a plini. (Am ~ tot ce mi-ai dat.) 3. a ├«nf─âptui, (pop.) a ispr─âvi. (Ce ai ~?) 4. a efectua, a executa, a face, a f─âuri, a ├«nf─âptui, a s─âv├ór╚Öi. (A ~ o lucrare durab├şl─â.) 5. v. crea. 6. v. des─âv├ór╚Öi. 7. a se des─âv├ór╚Öi. (S-a ~ ca poet.) 8. v. alc─âtui. 9. v. concretiza. 10. v. turna. 11. v. ob╚Ťine. 12. v. aduce. 13. v. inventa. 14. v. ajunge. 15. v. ├«nf─âptui. 16. v. f─âuri. 17. a se ├«nf─âptui, a se produce. (C├ónd s-a ~ Unirea?) 18. v. repurta. 19. v. stabili. 20. a ob╚Ťine, (pop.) a cunoa╚Öte, a vedea. (Au ~ unele progrese.) 21. a ├«mplini, a ├«ndeplini, a satisface, (├«nv.) a plini, (rar fig.) a s─âtura. (I-a ~ dorin╚Ťa.) 22. a se ├«mplini, a se ├«ndeplini, a se ├«nf─âptui, (pop.) a se ├«nt├ómpla, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plini. (Prorocirea lui s-a ~.) 23. v. adeveri.
REALIZ├üRE s. 1. v. executare. 2. v. creare. 3. (concr.) ├«nf─âptuire, lucrare, oper─â. (O mare ~.) 4. v. crea╚Ťie. 5. executare, execu╚Ťie, facere, f─âurire. (~ unei opere durabile.) 6. v. concretizare. 7. v. turnare. 8. v. ob╚Ťinere. 9. v. inventare. 10. v. f─âurire. 11. v. ├«nf─âptuire. 12. v. repurtare. 13. v. stabilire. 14. v. ├«ndeplinire. 15. ├«ndeplinire, ├«nf─âptuire, (├«nv.) realiza╚Ťie. (~ unui vechi vis.)
REALIZ├ü vb. I. tr. 1. A ├«nf─âptui, a face ceva. 2. A crea, a pl─âsmui; a des─âv├ór╚Öi; a ├«ntruchipa. ÔÖŽ refl. A se dezvolta deplin, a se des─âv├ór╚Öi; a-╚Öi pune ├«n valoare capacit─â╚Ťile creatoare. 3. A ob╚Ťine, a c├ó╚Ötiga (ceva). [< fr. r├ęaliser].
REALIZ├üRE s.f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) realiza ╚Öi rezultatul ei; ├«nf─âptuire. 2. Lucru realizat. 3. Reu╚Öit─â, succes. ÔÖŽ Crea╚Ťie. [< realiza].
REALIZ├ü vb. I. tr. 1. a ├«nf─âptui, a face ceva; a-╚Öi ├«ndeplini obliga╚Ťiile, planul etc. 2. a crea, a elabora; a des─âv├ór╚Öi; a ├«ntruchipa. 3. a ob╚Ťine, a c├ó╚Ötiga (ceva). 4. a-╚Öi da bine seama, a reu╚Öi s─â ├«n╚Ťeleag─â. II. refl. a se dezvolta deplin, a se des─âv├ór╚Öi; a-╚Öi pune ├«n valoare capacit─â╚Ťile creatoare. (< fr. r├ęaliser, /I, 4/ engl. realize)
REALIZ├üRE s. f. 1. ac╚Ťiunea de a (se) realiza. 2. lucru realizat. ÔŚŐ crea╚Ťie, oper─â de art─â, ╚Ötiin╚Ťific─â etc. 3. reu╚Öit─â, succes. (< realiza)
A REALIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (planuri, idei, obliga╚Ťii etc.) A face s─â devin─â real; a duce la ├«ndeplinire; a transforma ├«n fapt; a ├«nf─âptui; a executa. 2) (lucr─âri, opere etc.) A produce ├«n urma unui efort sus╚Ťinut; a crea; a pl─âsmui. [Sil. re-a-] /<fr. r├ęaliser
A SE REALIZ├ü m─â ~├ęz intranz. (├«n special despre arti╚Öti) A-╚Öi pune ├«n valoare capacitatea, aptitudinile; a se ├«mplini. [Sil. re-a-] /<fr. r├ęaliser
REALIZÁRE ~ări f. 1) v. A REALIZA. 2) Rezultat al unei munci; lucru realizat. [G.-D. realizării; Sil. re-a-] /v. a realiza
realiz├á v. 1. a da realitate sau fiin╚Ť─â: omul realizeaz─â abstrac╚Ťiunile min╚Ťii; 2. a face: a realiza beneficii mari; 3. a deveni real, a se ├«mplini: visul s─âu sÔÇÖa realizat.
*realiz├ęz v. tr. (fr. r├íliser). Fac real, ├«mplinesc, execut: a-╚Ť─ş realiza dorin╚Ťele. Adun, str├«ng, m─â aleg cu: a realiza c├«╚Ötigur─ş, aver─ş.
REALIZA vb. 1. a executa, a face, (pop. ╚Öi fam.) a me╚Öteri, a me╚Öterui. (~ tot felul de nimicuri.) 2. a efectua, a executa, a face, a ├«mplini, a ├«ndeplini, a ├«nf─âptui, a s─âv├«r╚Öi, (├«nv. ╚Öi pop.) a plini. (Am ~ tot ce mi-ai dat.) 3. a ├«nf─âptui, (pop.) a ispr─âvi. (Ce ai ~ ?) 4. a efectua, a executa, a face, a f─âuri, a ├«nf─âptui, a s─âv├«r╚Öi. (A ~ o lucrare durabil─â.) 5. a alc─âtui, a compune, a crea, a elabora, a ├«ntocmi, a redacta, a scrie, (├«nv.) a izvodi, a redija, a tocmi. (A ~ o oper─â valoroas─â.) 6. a des─âv├«r╚Öi, a ├«mplini, a ├«ndeplini, a ├«nf─âptui. (╚śi-a ~ opera.) 7. a se des─âv├«r╚Öi. (S-a ~ ca poet.) 8. a alc─âtui, a concepe, a ├«ntocmi, a pl─âsmui, (fig.) a urzi. (~ o colec╚Ťie de folclor.) 9. a (se) concretiza, a (se) incarna, a (se) ├«ntruchipa, a (se) ├«ntrupa, a (se) materializa, (rar) a (se) sensibiliza. (Iat─â cum s-a ~ acest element.) 10. a produce, a turna. (A ~ un nou film.) 11. a ob╚Ťine, a scoate. (Au ~ o recolt─â bogat─â.) 12. a aduce, a crea, a produce. (A ~ mari beneficii.) 13. a afla, a concepe, a crea, a descoperi, a elabora, a face, a g─âsi, a g├«ndi, a imagina, a inventa, a n─âscoci, a pl─ânui, a pl─âsmui, a proiecta, a scorni, (├«nv. ╚Öi pop.) a izvodi, (pop.) a iscodi, a ├«nchipui, (reg.) a tocmi, (├«nv.) a unelti, (fig.) a na╚Öte, a urzi, a z─âmisli. (A ~ un nou sistem de...) 14. a(-╚Öi) ajunge, a(-╚Öi) atinge, a(-╚Öi) ├«ndeplini, a(-╚Öi) ├«nf─âptui. (╚śi-a ~ scopul.) 15. a ├«ndeplini, a ├«nf─âptui, (├«nv. ╚Öi reg.) a sf├«r╚Öi, (├«nv.) a ob├«r╚Öi. (╚śi-a ~ misiunea.) 16. a crea, a f─âuri, a ├«nf─âptui, a ├«ntemeia. (A ~ un stat na╚Ťional unitar.) 17. a se ├«nf─âptui, a se produce. (C├«nd s-a ~ Unirea?) 18. a c├«╚Ötiga, a cuceri, a dob├«ndi, a ob╚Ťine, a repurta, (Transilv.) a mirui, (├«nv.) a purta. (A ~ o frumoas─â victorie, biruin╚Ť─â.) 19. a ob╚Ťine, a stabili. (A ~ un nou record atletic.) 20. a ob╚Ťine, (pop.) a cunoa╚Öte, a vedea. (Au ~ unele progrese.) 21. a ├«mplini, a ├«ndeplini, a satisface, (├«nv.) a plini, (rar fig.) a s─âtura. (I-a ~ dorin╚Ťa.) 22. a se ├«mplini, a se ├«ndeplini, a se ├«nf─âptui, (pop.) a se ├«nt├«mpla, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plini. (Prorocirea lui s-a ~.) 23. a se adeveri, a se confirma, a se ├«mplini, a se ├«ndeplini. (Previziunile lui s-au ~ ├«ntocmai.)
REALIZARE s. 1. efectuare, executare, execu╚Ťie, facere, ├«mplinire, ├«ndeplinire, ├«nf─âptuire, s─âv├«r╚Öire, (├«nv.) s─âv├«r╚Öit. (~ unei anumite lucr─âri.) 2. alc─âtuire, compunere, creare, elaborare, ├«ntocmire, redactare, scriere, scris, (├«nv.) izvodire, redac╚Ťie, redijare. (~ unei opere ╚Ötiin╚Ťifice.) 3. (concr.) ├«nf─âptuire, oper─â. (O mare ~.) 4. (concr.) crea╚Ťie, oper─â. (Tot ce vezi aici e ~ mea.) 5. executare, execu╚Ťie, facere, f─âurire. (~ unei opere durabile.) 6. concretizare, incarnare, ├«ntruchipare, ├«ntrupare, materializare, (rar) sensibilizare. (~ unei idei.) 7. producere, turnare. (~ unui film.) 8. ob╚Ťinere, scoatere. (~ unei recolte bogate.) 9. concepere, creare, elaborare, imaginare, inventare, n─âscocire, pl─ânuire, pl─âsmuire, proiectare, scornire, (├«nv. ╚Öi pop.) izvodire. (~ unei metode noi pentru...) 10. creare, f─âurire, ├«nf─âptuire, ├«ntemeiere. (~ unui stat na╚Ťional unitar.) 11. ├«nf─âptuire, producere. (~ Unirii.) 12. c├«╚Ötigare, cucerire, dob├«ndire, ob╚Ťinere, repurtare. (~ unei str─âlucite victorii.) 13. ob╚Ťinere, stabilire. (~ unui nou record.) 14. ├«mplinire, ├«ndeplinire, satisfacere, (rar) satisfac╚Ťie. (~ dorin╚Ťei cuiva.) 15. ├«ndeplinire, ├«nf─âptuire, (├«nv.) realiza╚Ťie. (~ unui vechi vis.)
realiz├í vb. I ÔÖŽ 1. A lucra, a ├«nf─âptui, a efectua ÔŚŐ ÔÇ×Un grup de cercet─âtori francezi ╚Öi-a propus construirea unui ora╚Ö ├«n miniatur─â ├«n care toate elementele s─â fie realizate pe baz─â de materiale plastice.ÔÇŁ Sc. 3 XII 66 p. 4. ÔŚŐ ÔÇ×La noi s-a organizat o re╚Ťea oncologic─â ╚Öi prin intermediul ei se realizeaz─â depistarea precoce a celor bolnavi.ÔÇŁ Fl. 2 VIII 79 p. 9; v. ╚Öi construc╚Ťii-montaj, recuplare. ÔÖŽ 2. A produce, a fabrica, a confec╚Ťiona ÔŚŐ ÔÇ×La fabrica de ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi mase plastice ┬źVictoria┬╗ din Timi╚Öoara se realizeaz─â un variat sortiment de produse.ÔÇŁ R.l. 7 XII 66 p. 1; v. ╚Öi afi╚Ö-panou, corelatron, metrol, pies─â gigant, relotin, rotisor, terilen─â (1960), termocontractabil. ÔÖŽ 3. A alc─âtui, a elabora ÔŚŐ ÔÇ×Emisiune concurs realizat─â de Redac╚Ťia pentru tineret.ÔÇŁ Pr.R.TV 410 VII 71 p. 7; v. ╚Öi fotodocumentar, pneumoencefalografie. ÔÖŽ 4. A stabili ÔŚŐ ÔÇ×La Opera din Bucure╚Öti comuniunea dintre public ╚Öi scen─â se realizeaz─â ├«nc─â de la primele arii.ÔÇŁ Cont. 10 XII 65 p. 7. ÔÖŽ 5. A publica ÔŚŐ ÔÇ×Se va edita un ghid al ora╚Öului Bucure╚Öti ╚Öi se vor realiza materiale de popularizare a obiectivelor importante din acest punct de vedere.ÔÇŁ I.B. 18 X 66 p. 3. ÔÖŽ 6. A duce la cap─ât, a duce la bun sf├ór╚Öit ÔŚŐ ÔÇ×Propun├óndu-ne tema acestei anchete, am b─ânuit de la ├«nceput dificult─â╚Ťile de a o realiza: vastitatea inepuizabil─â a aspectelor concrete.ÔÇŁ Sc. 30 XII 65 p. 7. ÔÖŽ 7. A lua v. reportaj-interviu (1974). ÔÖŽ 8. A picta ÔŚŐ ÔÇ×La Londra, la galeriile SothebyÔÇÖs, Picasso a ├«nregistrat [...] un succes personal ÔÇô natura moart─â: ┬źSticla de vin┬╗, realizat─â ├«n 1925, a fost adjudecat─â de un cump─âr─âtor elve╚Ťian, pentru o jum─âtate de milion lire sterline.ÔÇŁ R.l. 5 VII 79 p. 6. ÔÖŽ 9. A concepe, a imagina v. sitografie (1975). ÔÖŽ 10. A scrie v. reportaj-anchet─â (1972). ÔÖŽ 11. A ├«n╚Ťelege ÔŚŐ ÔÇ×Nu pot s─â realizez ce ├«nseamn─â cu adev─ârat aproape 500 de milioane de copii care sufer─â de foame.ÔÇŁ Fl. 25 I 77 p. 9. ÔŚŐ ÔÇ×Abia noaptea, ├«n t─âcerea hotelului, putem realiza locul ├«nalt ╚Öi incomparabil pe care l-am cercetat.ÔÇŁ R.lit. 10 V 79 p. 24. ÔŚŐ ÔÇ×Realizam c─â ac╚Ťionaser─â cu bun─â-credin╚Ť─â ╚Öi nu ├«n╚Ťelegeam de ce erau redu╚Öi la t─âcere.ÔÇŁ Fl. 2 VIII 79 p. 9 (din fr. r├ęaliser; sensul 11 calchiat ÔÇô ╚Öi ├«n fr. ÔÇô dup─â engl. to realize; Fl. Dimitrescu ├«n RRL 4/75 p. 333336, C. Lupu ├«n SCL 6/82 p. 504; DN, DEX, DN3 ÔÇô unele sensuri)

Realizare dex online | sinonim

Realizare definitie

Intrare: realiza
realiza verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: re-a-
Intrare: realizare
realizare substantiv feminin
  • silabisire: re-a-