Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru periscop

PERISCÓP, periscoape, s. n. Instrument optic care servește la observarea câmpului de operații dintr-o tranșee, dintr-un submarin etc. ◊ Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția față de orizont a discului solar. – Din fr. périscope.
PERISCÓP, periscoape, s. n. Instrument optic care servește la observarea câmpului de operații dintr-o tranșee, dintr-un submarin etc. ◊ Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția față de orizont a discului solar. – Din fr. périscope.
PERISCÓP, periscoape, s. n. Instrument optic alcătuit dintr-un tub care are Ia una dintre extremități un ocular și la cealaltă un obiectiv, ale căror axe sînt perpendiculare pe axa tubului, și cîte o oglindă plană sau cîte o prismă cu reflexiune totală pentru abaterea în unghi drept a razelor de lumină; este folosit pentru observarea obiectelor aflate în spatele unui obstacol. ◊ Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția discului solar pe bolta cerească, față de orizont.
!periscóp (-ris-cop/-ri-scop) s. n., pl. periscoápe
periscóp s. n. (sil. mf. -scop), pl. periscoápe
PERISCÓP s.n. Instrument optic, format dintr-un tub metalic rigid sau telescopic prevăzut cu lentile și prisme cu reflexie totală, prin care se poate privi peste obstacole sau din submarinele aflate în imersiune. [Pl. -scoape. / < fr. périscope, cf. gr. periskopein < peri – în jur, skopein – a privi, a cerceta].
PERISCÓP s. n. instrument optic, dintr-un tub metalic rigid sau telescopic cu lentile și prisme cu reflexie totală, prin care se poate privi peste obstacole sau din submarinele aflate în imersiune. (< fr. périscope)
PERISCÓP ~oápe n. mil. Aparat optic pentru efectuarea observărilor dintr-un adăpost (tranșee, blindaj etc.), din tancuri sau din submarine. /<fr. périscope
*periscóp n., pl. oape (peri- și scop din tele-scop). Un fel de ocheană cu prizme cu care te poțĭ uĭta fără să ĭeșĭ la iveală. (E întrebuințată maĭ ales la submarine și la observațiunea din tranșeĭ. Inventatoru eĭ e filosofu Helvetius, în seculu XVIII).
PERISCÓP (< fr {i}; {s} peri- + gr. skopein „a examina”) s. n. Instrument optic în care razele de lumină sunt deviate cu ajutorul oglinzilor sau al prismelor cu reflexie totală și care permite observatorilor aflați în tranșee, submarine etc. să urmărească ceea ce se întâmplă la suprafața pământului sau a apei. Primul periscop instalat pe un submarin francez datează din 1893, iar periscoapele de tranșee au fost folosite în Primul Război Mondial.

periscop definitie

periscop dex

Intrare: periscop
periscop substantiv neutru
  • silabisire: -scop