pasteuriza definitie

8 definiții pentru pasteuriza

PASTEURIZÁ, pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] – Din fr. pasteuriser.
PASTEURIZÁ, pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] – Din fr. pasteuriser.
PASTEURIZÁ, pasteurizez, vb. I. Tranz. A steriliza produse alimentare (în special laptele) prin încălzire, la o temperatură care distruge bacteriile. Pronunțat: pas-tö-.
pasteurizá (a ~) [eu pron. ö] (-teu-) vb., ind. prez. 3 pasteurizeáză
pasteurizá vb. [eu pron. fr. ö], ind. prez. 1 sg. pasteurizéz, 3 sg. și pl. pasteurizeáză
PASTEURIZÁ vb. I. tr. A distruge flora patogenă a produselor alimentare, fermentabile (în special a laptelui) prin încălzire, urmată de o răcire bruscă. [Pron. pas-tö-. / < fr. pasteuriser, cf. Pasteur – chimist și biolog francez].
PASTEURIZÁ vb. tr. a distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile prin încălzire. (< fr. pasteuriser)
A PASTEURIZÁ [pr.: pastöriza] ~éz tranz. (produse alimentare, mai ales lichide) A steriliza prin încălzire de obicei până la o temperatură de 60-70 °C și apoi prin răcire bruscă (pentru a preveni alterarea). ~ laptele. /<fr. pasteuriser

pasteuriza dex

Intrare: pasteuriza
pasteuriza verb grupa I conjugarea a II-a
  • pronunție: eu pr. fr. ö