Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru osciloscop

OSCILOSCÓP, osciloscoape, s. n. Aparat de măsură și de observare vizuală a curbei care reprezintă variația rapidă în timp a unor mărimi fizice, de obicei electrice. – Din fr. oscilloscope.
OSCILOSCÓP, osciloscoape, s. n. Aparat de măsură pentru observarea vizuală a curbei care reprezintă variația rapidă în timp a unor mărimi fizice, de obicei electrice. – Din fr. oscilloscope.
OSCILOSCÓP, osciloscoape, s. n. Instrument care indică sau înregistrează grafic variația unei mărimi periodice, în funcție de timp, fără a păstra scara reprezentării.
!osciloscóp (-los-cop/-lo-scop) s. n., pl. osciloscoápe
osciloscóp s. n. (sil. mf. -scop), pl. osciloscoápe
OSCILOSCÓP s. v. oscilograf.
OSCILOSCÓP s.n. Aparat care transformă variațiile periodice ale unui curent electric în semnale optice. [Pl. -scoape. / < fr. oscilloscope].
OSCILOSCÓP s. n. aparat pentru măsurarea și vizualizarea variațiilor periodice ale unui curent electric. (< fr. oscilloscope)
OSCILOSCÓP ~oápe n. fiz. Aparat pentru observarea variațiilor rapide ale unor mărimi electrice. /<fr. oscilloscope
OSCILO- „oscilație, oscilant”. ◊ L. oscillo, are „a se balansa, a se legăna” > fr. oscillo-, engl. id., it. id. > rom. oscilo-. □ ~graf (v. -graf), s. n., aparat care permite înregistrarea grafică a vibrațiilor unui curent electric variabil în funcție de timp; ~grafie (v. -grafie), s. f., operație de înregistrare a oscilațiilor cu ajutorul oscilografului; ~gramă (v. -gramă), s. f., curbă care apare pe ecranul unui oscilograf; ~metrie (v. -metrie1), s. f., măsurare a amplitudinii modificărilor de volum ale arterelor; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat pentru măsurarea variațiilor presiunii arteriale; ~scop (v. -scop), s. n., aparat care servește la observarea vizuală a curbei care reprezintă variațiile periodice ale presiunii arteriale; ~taxie (v. -taxie), s. f., mișcare de apropiere sau de îndepărtare a unor organisme introduse într-un mediu prin care trece un curent electric.

osciloscop definitie

osciloscop dex

Intrare: osciloscop
osciloscop substantiv neutru
  • silabisire: -scop