Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru opinare

OPIN├ü, opinez, vb. I. Tranz. A exprima sau a-╚Öi da o p─ârere, a fi de p─ârere; a socoti, a crede, a considera. ÔÖŽ Intranz. A lua pozi╚Ťie, atitudine. ÔÇô Din fr. opiner, lat. opinari.
OPIN├üRE, opin─âri, s. f. (Rar) Faptul de a opina. ÔÇô V. opina.
OPIN├ü, opinez, vb. I. Tranz. A exprima sau a-╚Öi da o p─ârere, a fi de p─ârere; a socoti, a crede, a considera. ÔÖŽ Intranz. A lua pozi╚Ťie, atitudine. ÔÇô Din fr. opiner, lat. opinari.
OPIN├üRE, opin─âri, s. f. Faptul de a opina. ÔÇô V. opina.
OPIN├ü, opinez, vb. I. Tranz. A fi de p─ârere, a exprima sau a-╚Öi da o p─ârere; a socoti, a considera. De aceea d. medic a opinat c─â ar fi mai bine dac─â s-ar ├«nchide ╚Öcoala, CARAGIALE, O. II 116. Superarbitrul a constatat aceast─â c─âlcare a legii ╚Öi a opinat a se modifica lucrarea. IONESCU, M. 648. ÔŚŐ Intranz. A lua pozi╚Ťie, atitudine. Mul╚Ťi au opinat pentru desfiin╚Ťarea comitetelor. ODOBESCU, S. I 498.
opiná (a ~) vb., ind. prez. 3 opineáză
opináre (rar) s. f., g.-d. art. opinắrii; pl. opinắri
opin├í vb., ind. prez. 1 sg. opin├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. opine├íz─â
opináre s. f., g.-d. art. opinării; pl. opinări
OPINÁ vb. 1. v. considera. 2. v. declara.
OPINÁ vb. I. tr. A fi de părere, a socoti, a crede, a considera. [< fr. opiner].
OPINÁRE s.f. Faptul de a opina. [< opina].
OPIN├ü vb. I. tr. a-╚Öi exprima opinia, a-╚Öi da p─ârerea; a socoti, a considera. II. intr. a lua pozi╚Ťie, a-╚Öi manifesta o anumit─â atitudine. (< fr. opiner, lat. opinari)
A OPIN├ü ~├ęz 1. tranz. (de obicei, urmat de o completiv─â) A spune exprim├ónd o opinie; a fi de p─ârere; a socoti, a g├óndi; a considera. 2. intranz. A-╚Öi exprima atitudinea (accept├ónd sau resping├ónd o p─ârere); a lua pozi╚Ťie. /<fr. opiner, lat. opinare
opin├á v. a-╚Öi da opiniunea ├«ntrÔÇÖo adunare.
*opin├ęz v. intr. (lat. op├şnor, -ari; fr. opiner, it. opinare). ├Äs de p─ârere, socotesc: el opin─â c─â e ma─ş bine a╚Öa. ÔÇô Fals opiniez.
OPINA vb. 1. a aprecia, a chibzui, a considera, a crede, a g─âsi, a g├«ndi, a judeca, a socoti, (pop.) a chiti, a cugeta, (├«nv.) a cunoa╚Öte, a num─âra. (Eu ~ c─â a╚Öa ar trebui s─â facem.) 2. a se declara, a se pronun╚Ťa. (A ~ ├«n favoarea proiectului.)

Opinare dex online | sinonim

Opinare definitie

Intrare: opina
opina verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: opinare
opinare substantiv feminin