Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru omofor

OMOFÓR, omofoare, s. n. Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc. – Din sl. omoforŭ.
OMOFÓR, omofoare, s. n. Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc. – Din sl. omoforŭ.
OMOFÓR, omofoare, s. n. Veșmînt bisericesc în forma unei eșarfe, purtat de arhiereu pe umeri în timpul serviciului bisericesc. Omoforul, rucavițele, tiara, epitrahilul, sita și cîrja vin de la Dosithei. ARGHEZI, P. T. 25. Între timp mitropolitul a fost îmbrăcat în odăjdii, punîndu-i-se omoforul de către diaconii săi. CAMIL PETRESCU, O. II 355. Mitropolitul, puindu-i omoforul pe cap, îi citi cu glas măreț rugăciunile de încoronare ale împăraților bizantini. ODOBESCU, S. A. 89.
omofór s. n., pl. omofoáre
omofór s. n., pl. omofoáre
omofór (omofoáre), s. n. – Podoabă sacrală la preoții ortodocși în formă de eșarfă. Mgr. ὠμοφόριον (Murnu 40), cf. sl. omoforu. Sec. XVII.
OMOFÓR ~oáre n. (în biserica ortodoxă) Haină îmbrăcată de arhiereu în timpul slujbei religioase. /<sl. omoforu
omofor n. eșarpă de mătase ce poartă arhiereii pe umeri: mitropolitul puindu-i omoforul pe cap OD. [Gr. mod.].
omofór n., pl. oare (mgr. omofórion și omóforon, d. ômos, umăr, și féro, port; vsl. omoforŭ. V. omo-fon, fos-for). Mantia de ceremonie a prelaților. V. umărar.
OMOFÓR (< gr.) s. n. Veșmânt bisericesc ortodox de forma unei eșarfe, purtat de arhiereu pe umeri, peste sacos, în timpul serviciului religios, ca simbol al rangului său. Deseori brodat și ornamentat, constituie o adevărată piesă de muzeu (ex. o. de la Putna, sec. 15, decorat cu scene biblice, cruci și figuri de sfinți și profeți; o. de la Secu, sec. 17).
omofór, omofoare s. n. Veșmânt bisericesc ortodox în forma unei eșarfe, purtat de arhiereu, pe umeri în timpul serviciului bisericesc, simbol al demnității și rangului arhieresc; la catolici îi corespunde paliul. – Din sl. omoforŭ.

Omofor dex online | sinonim

Omofor definitie

Intrare: omofor
omofor substantiv neutru