Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru oleografie

OLEOGRAFÍE, oleografii, s. f. Cromolitografie care reproduce o pictură în ulei, executată pe hârtie cu nervuri, imitând pânza, cu ajutorul unor coloranți speciali. [Pr.: -le-o-] – Din fr. oléographie.
OLEOGRAFÍE, oleografii, s. f. Cromolitografie care reproduce o pictură în ulei, executată pe hârtie cu nervuri, imitând pânza, cu ajutorul unor coloranți speciali. [Pr.: -le-o-] – Din fr. oléographie.
OLEOGRAFÍE, oleografii, s. f. Cromolitografie care imită pictura în ulei, făcută pe hîrtie cu nervuri ca firele pînzei.
oleografíe (-le-o-gra-) s. f., art. oleografía, g.-d. art. oleografíei; pl. oleografíi, art. oleografíile
oleografíe s. f. (sil. -le-o-gra-) → grafie
OLEOGRAFÍE s.f. Cromolitografie care reprezintă o pictură în ulei făcută pe o hârtie cu nervuri care imită pânza. [Pron. -le-o-, gen. -iei. / < fr. oléographie].
OLEOGRAFÍE s. f. (poligr.) procedeu de imprimare cu ajutorul culorilor de ulei pe o hârtie cu nervuri care imită pânza. (< fr. oléographie)
OLEOGRAFÍE ~i f. 1) Tehnica reproducerii cromolitografice a picturilor în ulei pe hârtie care imită pânza. 2) Reproducere executată prin acest procedeu. [Sil. -le-o-] /<fr. oléographie
OLEO- „ulei, grăsime, uleios, oleaginos”. ◊ L. oleum „ulei” > fr. oléo-, it. id. > rom. oleo-. □ ~artroză (v. -artroză), s. f., introducerea unor substanțe uleioase în articulații, în scop terapeutic; ~fil (v. -fil1), adj., care are afinitate pentru substanțele oleaginoase; ~fob (v. -fob), adj., care respinge substanțele uleioase; ~grafie (v. -grafie), s. f., cromolitografie care reproduce o pictură în ulei făcută pe o hîrtie care imită pînza; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument utilizat la determinarea densității uleiurilor vegetale. 2. Instrument cu care se dozează uleiurile și grăsimile provenite din semințe; ~peritoneografie (v. peritoneo-, v. -grafie), s. f., radiografie a cavității peritoneale după injectarea unei cantități de ulei iodat; ~plasmă (v. -plasmă), s. f., substanță lipidică din citoplasmă; ~plast (v. -plast), s. n., plastidă producătoare de picături oleaginoase; ~sperm (v. -sperm), adj., cu semințe oleaginoase; ~static (v. -static), adj., relativ la nivelul țițeiului dintr-o sondă în care extracția a fost întreruptă; ~zom (v. -zom), s. m., incluziune citoplasmatică de substanțe grase.

oleografie definitie

oleografie dex

Intrare: oleografie
oleografie substantiv feminin
  • silabisire: -le-o-gra-