Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru nișă

NÍȘĂ, nișe, s. f. 1. Adâncitură (dreptunghiulară, în formă de arcadă etc.) anume lăsată într-un zid, în peretele unei sobe, la o mobilă etc., în care de obicei se așază obiecte decorative, obiecte de uz casnic etc.; firidă. 2. Intrând amenajat pe o latură a unei încăperi, care servește ca anexă a unei camere de locuit. 3. Intrând amenajat în peretele unei galerii de mină sau al unui tunel, care servește pentru adăpostirea lucrătorilor în timpul efectuării unor lucrări periculoase sau la trecerea trenului, precum și pentru depozitarea unor materiale. ♦ Fiecare dintre adânciturile amenajate în pereții unei ecluze pentru a adăposti canaturile porților când acestea sunt deschise. 4. Construcție specială în formă de dulap sau de cameră, cu pereții de sticlă, legată de un coș de evacuare și folosită în laboratoare pentru lucrul cu substanțe care emană gaze (vătămătoare). 5. (În sintagma) Nișă de abraziune = formă de relief cu aspect de firidă alungită, formată la baza unei faleze alcătuite din roci rezistente la eroziune, din cauza acțiunii valurilor puternice. 6. (Med.) Ulcerație adâncă până la perforare a unor organe interne (stomac, plămâni etc.). – Din fr. niche.
NÍȘĂ, nișe, s. f. 1. Adâncitură (dreptunghiulară, în formă de arcadă etc.) anume lăsată într-un zid, în peretele unei sobe, la o mobilă etc., în care de obicei se așază obiecte decorative, obiecte de uz casnic etc.; firidă. 2. Intrând amenajat pe o latură a unei încăperi, care servește ca anexă a unei camere de locuit. 3. Intrând amenajat în peretele unei galerii de mină sau al unui tunel, care servește pentru adăpostirea lucrătorilor în timpul execuției unor lucrări periculoase sau la trecerea trenului, precum și pentru depozitarea unor materiale. ♦ Fiecare dintre adânciturile amenajate în pereții unei ecluze pentru a adăposti canaturile porților când acestea sunt deschise. 4. Construcție specială în formă de dulap sau de cameră, cu pereții de sticlă, legată de un coș de evacuare și folosită în laboratoare pentru lucrul cu substanțe care emană gaze (vătămătoare). 5. (În sintagma) Nișă de abraziune = formă de relief cu aspect de firidă alungită, formată la baza unei faleze alcătuite din roci rezistente la eroziune, din cauza acțiunii valurilor puternice. 6. (Med.) Ulcerație adâncă până la perforare a unor organe interne (stomac, plămâni etc.). – Din fr. niche.
NÍȘĂ, nișe, s. f. 1. Firidă. Deasupra patului, într-o nișă, o scară de frînghie – mijloc de salvare în caz de incendiu. BART, S. M. 41. 2. Dulap cu pereții de sticlă, legat de un coș de evacuare și folosit în laboratoare împotriva gazelor vătămătoare. 3. Intrînd amenajat în peretele unei camere, pentru a se obține un spațiu în care să se poată așeza un pat, mobile mici etc. 4. Intrînd amenajat în peretele unei galerii de mină sau de tunel, pentru a servi ca refugiu lucrătorilor. ♦ Fiecare dintre adînciturile amenajate în pereții unei ecluze pentru a adăposti canaturile porților cînd acestea sînt deschise.
níșă s. f., art. níșa, g.-d. art. níșei; pl. níșe
níșă s. f., art. níșa, g.-d. art. níșei; pl. níșe
NÍȘĂ s. adâncitură, cotlon, firidă, intrând, ocniță, scobitură, (înv.) sfiridă. (Vasul era pus într-o ~.)
NÍȘĂ s.f. 1. Firidă. ♦ Intrând amenajat într-un perete, unde se poate așeza o mobilă, se poate adăposti ceva etc. 2. (Geol.) Formă de relief cu aspect de firidă, creată prin eroziune la baza unei faleze, în jurul unui izvor, în malul concav al unui meandru etc. 3. Dulap cu pereți de sticlă legat de un coș de evacuare, folosit în laboratoare împotriva gazelor vătămătoare. 4. (Anat.) Mic spațiu în formă de intrând. 5. (Biol.) Regiune în care un organism sau o populație găsește cele mai bune condiții pentru a supraviețui și a se reproduce. [< fr. niche, cf. it. nicchia – cochilie].
NÍȘĂ s. f. 1. intrând amenajat într-un perete, unde se poate așeza o mobilă, adăposti ceva etc. 2. formă de relief cu aspect de firidă, creată prin eroziune la baza unei faleze, în jurul unei izvor, în malul concav al unui meandru etc. 3. dulap cu pereți de sticlă legat de un coș de evacuare în laboratoare împotriva gazelor nocive. 4. (anat.) mic spațiu în formă de intrând. 5. imagine radiologică a unui cancer gastric. 6. (biol.) regiune în care un organism, o populație, o specie găsesc cele mai bune condiții pentru a supraviețui și a se reproduce. (< fr. niche)
níșă (-e), s. f. – Firidă. Fr. niche.
NÍȘĂ ~e f. 1) Adâncitură într-un zid sau într-un perete, făcută special, cu diferite scopuri. 2) Construcție în formă de dulap, care servește în laboratoare pentru captarea gazelor vătămătoare, în vederea evacuării lor. 3) Cavitate patologică adâncă într-un organ intern. /<fr. niche
NIȘĂ s. adînciturâ, cotlon, firidă, intrînd, ocniță, scobitură, (înv.) sfiridă. (Vasul era pus într-o ~.)

Nișă dex online | sinonim

Nișă definitie

Intrare: nișă
nișă substantiv feminin