Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru nestins

NESTÍNS, -Ă, nestinși, -se, adj. Care (mai) arde (cu putere), care nu poate fi stins; (despre foc) viu, iute. Var nestins = var în forma în care iese din cuptorul de calcinare a pietrei de var.Fig. (Despre sentimente, senzații) Care nu încetează sau nu poate fi atenuat, domolit, potolit; care durează etern, veșnic (cu aceeași intensitate). – Pref. ne- + stins.
NESTÍNS, -Ă, nestinși, -se, adj. Care (mai) arde (cu putere), care nu poate fi stins; (despre foc) viu, iute. ♦ Var nestins = var în forma în care iese din cuptorul de calcinare a pietrei de var. ♦ Fig. (Despre sentimente, senzații) Care nu se curmă, nu încetează sau nu poate fi atenuat, domolit, potolit; care durează etern, veșnic (cu aceeași intensitate). – Ne- + stins.
NESTÍNS, -Ă, nestinși, -se, adj. 1. Care nu se stinge (niciodată), care nu poate fi stins. De-a lungul veacurilor multe s-au schimbat în viața oamenilor; nestinsă însă a rămas flacăra năzuinței spre fericire. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 381, 4/4. Eu sînt Pîrlea cel aprins Care ard în foc nestins. ALECSANDRI, T. I 395. 2. (În expr.) Var nestins = var în forma în care iese din cuptorul de calcinat piatra de var.
!nestíns (nes-tins/ne-stins) adj. m., pl. nestínși; f. nestínsă, pl. nestínse
nestíns adj. m. (sil. mf. -stins), pl. nestínși; f. sg. nestínsă, pl. nestínse
NESTÍNS adj. v. etern, nemuritor, nepieritor, nesfârșit, neuitat, perpetuu, veșnic, viu.
NESTÍNS ~să (~și, ~se) (negativ de la stins) 1): Var ~ var care nu a fost supus acțiunii apei. 2) fig. Care nu poate fi curmat; nepotolit. /ne- + stins
nestins a. ce nu se poate stinge.
nestíns, -ă adj. Care nu se maĭ stinge: foc nestins.
nestins adj. v. ETERN. NEMURITOR. NEPIERITOR. NESFÎRȘIT. NEUITAT. PERPETUU. VEȘNIC. VIU.

Nestins dex online | sinonim

Nestins definitie

Intrare: nestins
nestins adjectiv
  • silabisire: -stins