Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru nematod

NEMATÓD, nematozi, s. m. (Zool.; la pl.) Clasă de viermi cilindrici din încrengătura nematelminților, cu corpul lung și subțire (Nematoda); (și la sg.) vierme care face parte din această clasă. – Din fr. nématode.
NEMATÓD, nematozi, s. m. (Zool.; la pl.) Clasă de viermi cilindrici din încrengătura nematelminților, cu corpul lung și subțire (Nematoda); (și la sg.) vierme care face parte din această clasă. – Din fr. nématodes.
nematód s. m., pl. nematózi
nematód s. m., pl. nematózi
nematód s. n., pl. nematode
NEMATÓDE s.n.pl. (Zool.) Clasă de viermi filiformi paraziți, care au în partea din față o gură aparentă; (la sg.) vierme din această clasă. [Sg. nematod, var. nematozi s.m.pl. / < fr. nématodes, cf. gr. nema – filament, eidos – formă].
NEMATÓZI s.m.pl. v. nematode.
NEMATÓZI sg. -tod/ s. m. pl. clasă de viermi paraziți nematelminți, filiformi, care au în partea din față o gură aparentă. (< fr. nématodes)
NEMATÓD ~zi m. 1) la pl. Clasă de viermi paraziți, cu corpul subțire de formă cilindrică, care trăiesc în organisme vegetale sau animale. 2) Vierme din această clasă. /<fr. nématodes
NEMATÓDE (< fr.; {s} gr. nematodes „ca un fir”) s. n. pl. (ZOOL.) Clasă de viermi (Nematoda) cu corpul subțire și cilindric cu lungimea între 8 și 80 mm. Se cunosc c. 20 mii de specii (ex. limbricul, trichina, filaria, oxiurul).
NEMAT-, v. NEMATO-.~elminți (v. -elminți), s. m. pl., încrengătură de viermi nesegmentați, de formă cilindrică și alungită, care trăiesc în ape, pe pămînt și ca paraziți; ~ode (v. -od), s. n. pl., clasă de viermi cu corpul subțire și cilindric.

Nematod dex online | sinonim

Nematod definitie

Intrare: nematod (pl. -zi)
nematod pl. -zi
Intrare: nematod (pl. -e)
nematod pl. -e substantiv neutru