Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru nelini╚Ötit

NELINI╚śT├Ź, nelini╚Ötesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. A-╚Öi pierde sau a face s─â-╚Öi piard─â lini╚Ötea sufleteasc─â, a (se) umple de nelini╚Öte; a (se) tulbura, a (se) fr─âm├ónta, a (se) ├«ngrijora. ÔÇô Din nelini╚Ötit (derivat regresiv).
NELINI╚śT├ŹT, -─é, nelini╚Öti╚Ťi, -te, adj. Care nu este lini╚Ötit; care se mi╚Öc─â, se agit─â, se fr─âm├ónt─â (continuu), care nu st─â locului; cuprins de agita╚Ťie, de fr─âm├óntare, de neast├ómp─âr; agitat, tulburat. ÔÇô Pref ne- + lini╚Ötit.
NELINI╚śT├Ź, nelini╚Ötesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. A-╚Öi pierde sau a face s─â-╚Öi piard─â lini╚Ötea sufleteasc─â, a (se) umple de nelini╚Öte; a (se) tulbura, a (se) fr─âm├ónta, a (se) ├«ngrijora. ÔÇô Din nelini╚Ötit (derivat regresiv).
NELINI╚śT├ŹT, -─é, nelini╚Öti╚Ťi, -te, adj. Care nu este lini╚Ötit; care se mi╚Öc─â, se agit─â, se fr─âm├ónt─â (continuu), care nu st─â locului; cuprins de agita╚Ťie, de fr─âm├óntare, de neast├ómp─âr; agitat, tulburat. ÔÇô Ne- + lini╚Ötit.
NELINI╚śT├Ź, nelini╚Ötesc, vb. IV. Tranz. A lipsi de lini╚Öte, a umple de nelini╚Öte, a tulbura, a ├«ngrijora. Pentru a nelini╚Öti ├«n somnul dimine╚Ťii pe to╚Ťi oaspe╚Ťii. La TDRG.
NELINI╚śT├ŹT, -─é, nelini╚Öti╚Ťi, -te, adj. Care nu este lini╚Ötit, care este fr─âm├«ntat (de griji), tulburat. C─âuta ├«n dreapta ╚Öi ├«n st├«nga, nelini╚Ötit. DUMITRIU, N. 155. Via╚Ťa e nelini╚Ötit─â ca apa c─âl─âtoare. SADOVEANU, O. I 504. Pe c├«t de nelini╚Ötit era el... pe at├«t de calm eram eu. CAMIL PETRESCU, U. N. 35. ÔÖŽ Agitat. Pe jos umblau nelini╚Öti╚Ťi ni╚Öte g├«ndaci negri, speria╚Ťi de lumina l─âmpii. DUMITRIU, P. F. 43.
nelini╚Öt├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. nelini╚Öt├ęsc, imperf. 3 sg. nelini╚Öte├í; conj. prez. 3 s─â nelini╚Öte├ísc─â
nelini╚Öt├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. nelini╚Öt├ęsc, imperf. 3 sg. nelini╚Öte├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. nelini╚Öte├ísc─â
NELINI╚śT├Ź vb. 1. v. ├«ngrijora. 2. a (se) alarma, a (se) fr─âm├ónta, a (se) intriga, a (se) ├«ngrijora, a (se) speria, a (se) tulbura, (livr.) a (se) impacienta, (reg.) a (se) ├«ngrija, (├«nv.) a (se) ├«ngriji, a (se) l─ârmui. (├Äl ~ ├«nt├órzierea lui.) 3. v. agita. 4. v. p─âsa. 5. (MED.) (livr.) a angoasa.
NELINI╚śT├ŹT adj. 1. v. ├«ngrijorat. 2. alarmat, intrigat, ├«ngrijorat, (livr.) impacient, impacientat, (├«nv.) ├«ngrijit. (Om ~.) 3. v. zbuciumat.
A se nelini╚Öti Ôëá a se domoli
Nelini╚Ötit Ôëá calm, lini╚Ötit
A NELINI╚śT├Ź ~├ęsc tranz. A face s─â se nelini╚Öteasc─â; a ├«ngrijora. /Din nelini╚Ötit
A SE NELINI╚śT├Ź m─â ~├ęsc intranz. A-╚Öi pierde lini╚Ötea; a intra la griji; a se agita; a se fr─âm├ónta; a se ├«ngrijora. /Din nelini╚Ötit
neliniștit a. fără liniște.
nelini╚Öt├şt, -─â adj. F─âr─â lini╚Öte, agitat.
NELINI╚śTI vb. 1. a se ├«ngrijora, a se teme, (├«nv.) a se griji. (Nu trebuie s─â te ~ de soarta mea.) 2. a (se) alarma, a (se) fr─âm├«nta, a (se) intriga, a (se) ├«ngrijora, a (se) speria, a (se) tulbura, (livr.) a (se) impacienta, (reg.) a (se) ├«ngrija, (├«nv.) a (se) ├«ngriji, a (se) l─ârmui. (├Äl ~ ├«nt├«rzierea lui.) 3. a se agita, a se fr─âm├«nta, a se zbuciuma, a se zv├«rcoli, (Mold. ╚Öi Bucov.) a se cio╚Ömoli. (Nu te mai ~ at├«ta!) 4. a se ├«ngrijora, a-i p─âsa, a se sinchisi, (prin Mold.) a bindisi. (Nu se ~ de nimeni ╚Öi de nimic.)
NELINI╚śTIT adj. 1. ├«ngrijorat, (livr.) anxios. (O structur─â ~.) 2. alarmat, intrigat, ├«ngrijorat, (livr.) impacient, impacientat, (├«nv.) ├«ngrijit. (Om ~.) 3. agitat, fr─âm├«ntat, neast├«mp─ârat, nepotolit, zbuciumat. (A dus o via╚Ť─â ~.)
A FI NELINI╚śTIT a face trei╚Öpe-pai╚Öpe, a sta ca pe ace / ca pe ou─â / ca pe spini, a sta cu sufletul la gur─â, a ╚Öedea ca pe ace / ca pe coji de ou─â / ca pe spini.

Neliniștit dex online | sinonim

Neliniștit definitie

Intrare: neliniști
neliniști verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: neliniștit
neliniștit