Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru mod─â

M├ôD─é, mode, s. f. 1. Obicei, deprindere colectiv─â, specific─â la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferin╚Ť─â generalizat─â la un moment dat privind ├«mbr─âc─âmintea, ╚Ťinuta, comportarea. ÔŚŐ Loc. adj. La mod─â = a) care corespunde gustului ├«ntr-un anumit moment, care se folose╚Öte frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comport─â conform gustului, preferin╚Ťelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ÔŚŐ Expr. De mod─â veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, dep─â╚Öit, demodat, desuet; care apar╚Ťine unor realit─â╚Ťi din trecut, ie╚Öite din uz; b) (despre oameni) cu concep╚Ťii vechi, dep─â╚Öite; care se conformeaz─â unui sistem sau unui principiu din trecut, ├«nvechit. 2. (├Än sintagmele) Magazin de mode = magazin de p─âl─ârii femeie╚Öti (╚Öi de obiecte m─ârunte de ├«mbr─âc─âminte femeiasc─â). Revist─â (sau jurnal) de mod─â (sau de mode) = revist─â care con╚Ťine modele (noi) de ├«mbr─âc─âminte ╚Öi de ├«nc─âl╚Ť─âminte. Cas─â de mod─â (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confec╚Ťioneaz─â la comand─â obiecte de ├«mbr─âc─âminte. ÔÇô Din it. moda, germ. Mode, ngr. m├│da, fr. mode.
M├ôD─é, mode, s. f. 1. Obicei, deprindere colectiv─â, specific─â la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferin╚Ť─â generalizat─â la un moment dat pentru un anumit fel de a se ├«mbr─âca. ÔŚŐ Loc. adj. La mod─â = a) care corespunde gustului ├«ntr-un anumit moment, care se folose╚Öte frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comport─â conform gustului, preferin╚Ťelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ÔŚŐ Expr. De mod─â veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, dep─â╚Öit, demodat, desuet; care apar╚Ťine unor realit─â╚Ťi din trecut, ie╚Öite din uz; b) (despre oameni) cu concep╚Ťii vechi, dep─â╚Öite; care se conformeaz─â unui sistem sau unui principiu din trecut, ├«nvechit. 2. (├Än sintagmele) Magazin de mode = magazin de p─âl─ârii femeie╚Öti (╚Öi de obiecte m─ârunte de ├«mbr─âc─âminte femeiasc─â). Revist─â (sau jurnal) de mod─â (sau de mode) = revist─â care con╚Ťine modele (noi) de ├«mbr─âc─âminte ╚Öi de ├«nc─âl╚Ť─âminte. Cas─â de mod─â (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confec╚Ťioneaz─â la comand─â obiecte de ├«mbr─âc─âminte. ÔÇô Din it. moda, germ. Mode, ngr. m├│da, fr. mode.
M├ôD─é, mode, s. f. 1. Ansamblu de gusturi, deprinderi, preferin╚Ťe care predomin─â la un moment dat ├«ntr-o societate cu privire la ├«mbr─âc─âminte, ╚Ťinut─â, comportare, idei etc. V. obicei. Era un dul─âu sur ╚Öi flocos, cu urechile ╚Öi cu coada scurtate, dup─â moda din munte a ciobanilor. SADOVEANU, B. 207. S-a trecut cu moda de lacrimi ╚Öi suspine. MACEDONSKI, O. I 213. P─ârul ei, dup─â moda de atunci, se ├«mp─âr╚Ťea despletit. NEGRUZZI, S. I 145. A╚Öa-i moda pe la noi: S─â juc─âm doi c├«te doi. ╚śEZ. V 151. ÔŚŐ Expr. A fi (sau a ajunge) la (├«nvechit de) mod─â = a se bucura de mare trecere la un moment dat. Pe-atunci era la mod─â vara, c├«nd plecau la b─âi, Regii, me╚Öteri ├«n b─ât─âi, S─â-╚Öi ia drumul ├«ncotrova Totdeauna prin Moldova. CO╚śBUC, P. I 326. O, eroi!... A╚Ťi ajuns acum de mod─â de v─â scot din letopise╚Ťi ╚śi cu voi drap├«ndu-╚Öi nula, v─â citeaz─â to╚Ťi nerozii. EMINESCU, O. I 149. 2. (├Än expr.) Magazin de mode = magazin unde se v├«nd p─âl─ârii femeie╚Öti, uneori ╚Öi obiecte m─ârunte de ├«mbr─âc─âminte femeiasc─â. Perechea a intrat la un magazin de mode. C. PETRESCU, A. 225. Jurnal (sau revist─â) de mode = album cu modele de haine ╚Öi cu indica╚Ťii pentru confec╚Ťionarea lor. Ceruse o revist─â de mode ╚Öi tocmai o pl─âtea. CAMIL PETRESCU, U. N. 136
m├│d─â s. f., g.-d. art. m├│dei; pl. m├│de
m├│d─â s. f., g.-d. art. m├│dei; pl. m├│de
MÓDĂ s. vogă. (Așa era ~.)
MÓDĂ s. v. apucătură, chip, comportament, comportare, conduită, deprindere, eșantion, fason, fel, găteală, maniere, model, moravuri, mostră, năravuri, obiceiuri, podoabă, probă, purtare.
M├ôD─é s.f. 1. Obicei, deprindere colectiv─â, specific─â la un moment dat unui mediu social; (spec.) gust, preferin╚Ť─â (generalizat─â) la un moment dat pentru un anumit fel de a se ├«mbr─âca. 2. Magazin de mode = magazin de p─âl─ârii de dam─â sau de accesorii pentru ├«mbr─âc─âmintea femeiasc─â; jurnal (sau revist─â) de mode = publica╚Ťie care cuprinde modele de haine. [Cf. fr. mode, it. moda].
M├ôD─é s. f. 1. fel de a se ├«mbr─âca, de a se purta etc., particular unei anumite epoci; gust, preferin╚Ť─â la un moment dat pentru un anumit fel de a se ├«mbr─âca. 2. magazin de mod─â = magazin de p─âl─ârii de dam─â sau de accesorii pentru ├«mbr─âc─âmintea femeiasc─â; jurnal (sau revist─â) de mod─â = publica╚Ťie care cuprinde modele de haine. (< it. moda, germ. Moda, fr. mode)
M├ôD─é ~e f. Ansamblu de preferin╚Ťe sau deprinderi care predomin─â temporar ├«ntr-un mediu social (fel de a se ├«mbr─âca, de a se comporta, de a se exprima etc.). * Jurnal de ~ revist─â ilustrat─â ├«n care sunt recomandate modele de obiecte de ├«mbr─âc─âminte. La ~ care corespunde gustului la un moment dat; care se folose╚Öte frecvent; modern; actual. De ~ veche demodat; desuet. [G.-D. modei] /<it. moda, germ. Mode, ngr. m├│da, fr. mode
mod─â f. 1. mod de a se ├«mbr─âca particular unui timp anumit: se ├«mbrac─â dup─â ultima mod─â; 2. uz trec─âtor ce depinde de gust, de capri╚Ťiu: p─âl─ârie la mod─â; 3. pl. lucruri de toalet─â: magazin de mode.
mod─â f. od. lude. [Origin─â necunoscut─â].
*m├│d─â f., pl. e (fr. mode, d. lat. modus, mod; it. moda). Mod de a te ├«mbr─âca (de a mobila ╚Ö. a.) particular une─ş epoce ╚Öi care e un amestec de inven╚Ťiune ╚Öi de imita╚Ťiune: moda de la 1848, ha─şn─â dup─â ultima mod─â sa┼ş la mod─â (fr. a la mode), a fi la mod─â, a ─şe╚Öi din mod─â (a se demoda). Magazin de mode, de lucrur─ş de toalet─â feme─şasc─â, ma─ş ales p─âl─âri─ş ╚Öi rochi─ş.
MODĂ s. vogă. (Așa era ~.)
mod─â s. v. APUC─éTUR─é. CHIP. COMPORTAMENT. COMPORTARE. CONDUIT─é. DEPRINDERE. E╚śANTION. FASON. FEL. G─éTEAL─é. MANIERE. MODEL. MORAVURI. MOSTR─é. N─éRAVURI. OBICEIURI. PODOAB─é. PROB─é. PURTARE.
MOD─é. Subst. Mod─â, vog─â (fran╚Ťuzism); gust, preferin╚Ť─â; ultima mod─â, ultimul strig─ât (r─âcnet) al modei; capriciile modei. Stil, ton, ╚Ťinut─â; etichet─â (fig.); uz, uzaj, uzan╚Ť─â. Elegan╚Ť─â, lux. Dandism; snobism. Dandi, filfizon (fam. ╚Öi peior.); papi╚Ťoi (fam. ╚Öi peior.), snob. Magazin de mode, cas─â de mod─â (de mode). Revist─â (jurnal) de mod─â (de mode). Parada modei. Modelist (rar), modelor, modist─â; manechin. Adj. La mod─â, de stil. Stilat, manierat, elegant. Snob. Vb. A fi la mod─â, a fi ├«n vog─â; a se ├«mbr─âca la mod─â. A ╚Ťine pasul cu moda. Adv. Dup─â (ultima) mod─â, la mod─â, dup─â ultimul strig─ât (r─âcnet) al modei, ├«n pas cu moda. V. ├«mbr─âcare, ├«mbr─âc─âminte, ├«mpodobire, lux.

Mod─â dex online | sinonim

Mod─â definitie

Intrare: mod─â
mod─â substantiv feminin