Dicționare ale limbii române

MEDICÁL, -Ă, medicali, -e, adj. Care aparține medicului1 sau medicinii, privitor la medic1 sau la medicină; de medic1, de medicină. ◊ Concediu medical = concediu care se acordă în caz de boală. Gimnastică medicală = complex de exerciții necesare la corectarea unor deficiențe fizice sau funcționale. – Din fr. médical.
MÉDICO-FARMACEÚTIC, -Ă, medico-farmaceutici, -ce, adj. Care are un caracter medical și farmaceutic, privitor la medicină și la farmacie, de medicină și de farmacie. – Medico- + farmaceutic.
MÉDICO-LEGÁL, -Ă, medico-legali, -e, adj. Care aparține medicinei judiciare, privitor la medicina judiciară. ◊ Act medico-legal = document care conține rezultatele unei expertize medicale într-un caz care interesează justiția. – Din fr. médico-légal.
MÉDICO-MILITÁR, -Ă, medico-militari, -e, adj. Care se referă la problemele medicale ale armatei. – Medico- + militar.
MÉDICO-SANITÁR, -Ă, medico-sanitari, -e, adj. Care are un caracter medical și sanitar, privitor la personalul medical și sanitar. – Medico- + sanitar.
MÉDICO-VETERINÁR, -Ă, medico-veterinari, -e, adj. Care aparține medicinei veterinare, privitor la medicina veterinară. – Din fr. médico-vétérinaire.
MEDICÁL, -Ă, medicali, -e, adj. Care aparține medicului1 sau medicinei, privitor la medic1 sau la medicină; de medic1, de medicină. ◊ Concediu medical = concediu care se obține în caz de boală. Gimnastică medicală = sistem de exerciții de gimnastică menite să corecteze diferite defecte sau să reactiveze unele funcții fiziologice. – Din fr. médical.
MÉDICO-FARMACEÚTIC, -Ă, medico-farmaceutici, -ce, adj. Care are un caracter medical și farmaceutic, privitor la medicină și la farmacie, de medicină și de farmacie. – Medico- + farmaceutic.
MEDICO-LEGÁL, -Ă, medico-legali, -e, adj. Care aparține medicinii judiciare, privitor la medicina judiciară. ◊ Act medico-legal = document care conține rezultatele unei expertize medicale într-un caz care interesează justiția. – Din fr. médico-légal.
MEDICO-MILITÁR, -Ă, medico-militari, -e, adj. Care se referă la problemele medicale ale armatei. – Medico- + militar.
MEDICO-SANITÁR, -Ă, medico-sanitari, -e, adj. Care are un caracter medical și sanitar, privitor la personalul medical și sanitar. – Medico- + sanitar.
MEDICO-VETERINÁR, -Ă, medico-veterinari, -e, adj. Care aparține medicinii veterinare, privitor la medicina veterinară. – Din fr. médico-vétérinaire.
MEDICÁL, -Ă, medicali, -e, adj. Care este în legătură cu medicul sau cu medicina; de medic. îngrijirea medicală a angajaților, precum și a membrilor lor de familie nesalariați, este în sarcina Ministerului Sănătății. COD. M. 45. Se aude de concediu, Serdici. Și pe urmă tu ai să-l iei sigur pe cale medicală. SAHIA, N. 118. ◊ Concediu medical = concediu care se obține în caz de boală. Gimnastică medicală = sistem de exerciții metodice de gimnastică, menite să amelioreze ori să corecteze diferite defecte fizice, sau să reactiveze unele funcțiuni fiziologice.
MEDICO-FARMACEÚTIC, -Ă, medico-farmaceutici, -e, adj. Care are un caracter medical și farmaceutic; care se referă la medicină și farmacie, de medicină și de farmacie. Institutul medico-farmaceutic.
MEDICO-LEGÁL, -Ă, medico-legali, -e, adj. Care se referă la medicina legală. ◊ Act medico-legal = document care conține rezultatele unei expertize medicale într-un caz care interesează justiția.
MEDICO-MILITÁR, -Ă, medico-militari, -e, adj. Care se referă la problemele de medicină ivite în armată sau avînd legătură cu practica medicinei în armată.
MEDICO-SANITÁR, -Ă, medico-sanitari, -e, adj. Care are un caracter medical și sanitar. Rețeaua medico-sanitară care deservește pe ceferiști și familiile lor a fost mult dezvoltată. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 600.
medicál (med.) adj. m., pl. medicáli; f. medicálă, pl. medicále
médico-farmaceútic adj. m., pl. médico-farmaceútici; f. médico-farmaceútică, pl. médico-farmaceútice
médico-legál adj. m., pl. médico-legáli; f. médico-legálă, pl. médico-legále
médico-militár adj. m., pl. médico-militári; f. médico-militáră, pl. médico-militáre
médico-sanitár adj. m., pl. médico-sanitári; f. médico-sanitáră, pl. médico-sanitáre
médico-veterinár adj. m., pl. médico-veterinári; f. médico-veterináră, pl. médico-veterináre
medicál adj. m., pl. medicáli; f. sg. medicálă, pl. medicále
médico-farmaceútic adj. m. farmaceutic
médico-legál adj. m. legal
médico-militár adj. m. militar
médico-sanitár adj. m. sanitar
médico-veterinár adj. m. veterinar
MEDICÁL adj. (MED.) (înv.) doctoresc, doctoricesc, medic, medicesc, medicinal. (Tratament ~.)
MEDICÁL, -Ă adj. Care ține de medicină; de medic. ◊ Concediu medical = concediu de boală; gimnastică medicală = sistem de exerciții metodice de gimnastică, având ca scop corectarea diferitelor defecte fizice sau reactivarea unor funcții fiziologice. [< fr. médical].
MEDICO-FARMACEÚTIC adj. Referitor la medicină și la farmacie. [< medico- + farmaceutic].
MEDICO-LEGÁL, -Ă adj. Referitor la medicina legală. [Cf. fr. médico-légal].
MEDICO-MILITÁR, -Ă adj. Referitor la medicina militară. [< medico- + militar].
MEDICO-SANITÁR, -Ă adj. Cu caracter medicinal și sanitar. [< medico- + sanitar].
MEDICO-VETERINÁR, -Ă adj. Referitor la medicina veterinară. [Cf. fr. médico-vétérinaire].
MEDICÁL, -Ă adj. referitor la medic(ină). ♦ concediu ~ = concediu de boală; gimnastică ~ă = sistem de exerciții metodice de gimnastică având ca scop corectarea diferitelor defecte fizice sau fiziologice. (< fr. médical)
MEDICO-FARMACEÚTIC adj. referitor la medicină și la farmacie. (< medico- + farmaceutic)
MEDICO-LEGÁL, -Ă adj. referitor la medicina legală. (< fr. médico-légal)
MEDICO-MILITÁR, -Ă adj. referitor la medicina militară. (< medico- + militar)
MEDICO-SANITÁR, -Ă adj. cu caracter medical și sanitar. (< medico- + sanitar)
MEDICO-VETERINÁR, -Ă adj. referitor la medicina veterinară. (< fr. médico-vétérinaire)
MEDICÁL ~ă (~i, ~e) Care ține de medicină; propriu medicinei. Ajutor ~. ◊ Asistență ~ă serviciu de tratare și îngrijire a bolnavilor. Concediu ~ concediu de boală. /<fr. médical
MÉDICO-LEGÁL ~ă (~i, ~e) Care ține de medicina judiciară. * Act ~ act care conține rezultatele unei expertize făcute la cererea unei instanțe judecătorești. /medico- + legal
medical a. ce ține de medicină: chestiune medicală.
medico-militar a. privitor la medicina militară: Institutul medico-militar.
medico-veterinar a. relativ la medicina veterinară: Școală medico-veterinară.
*medicál, -ă adj. (fr. médical, d. lat. medicus adj. și s.; it. sp. médico, adj. și s.). Relativ la medicină saŭ la medicĭ, de medicină, de medicĭ: cărțĭ, societățĭ medicale. Adv. Din punct de vedere al medicineĭ saŭ al mediculuĭ: a vorbi medical.
*medico-legál, -ă adj. Relativ la medicina legală.
*medico-veterinár, -ă adj. Relativ la medicina veterinară.
MEDICAL adj. (MED.) (înv.) doctoresc, doctoricesc, medic, medicesc, medicinal. (Tratament ~.)
BAREM MEDICAL condiție limită stabilită pentru selecționarea candidaților la zbor, acestora făcându-li-se examene clinice, electrocardiograme, explorări pulmonare, analize de urină și sânge, probe la centrifugă etc.

medical definitie

medical dex

Intrare: medical
medical adjectiv
Intrare: medico-farmaceutic
medico-farmaceutic adjectiv
medical adjectiv
farmaceutic adjectiv
Intrare: medico-legal
medico-legal adjectiv
medical adjectiv
legal adjectiv
Intrare: medico-militar
medico-militar adjectiv
medical adjectiv
militar 1 adj. adjectiv
Intrare: medico-sanitar
medico-sanitar adjectiv
medical adjectiv
sanitar 1 adj. adjectiv
Intrare: medico-veterinar
medical adjectiv
medico-veterinar adjectiv