Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

MEDIC├üL, -─é, medicali, -e, adj. Care apar╚Ťine medicului1 sau medicinii, privitor la medic1 sau la medicin─â; de medic1, de medicin─â. ÔŚŐ Concediu medical = concediu care se acord─â ├«n caz de boal─â. Gimnastic─â medical─â = complex de exerci╚Ťii necesare la corectarea unor deficien╚Ťe fizice sau func╚Ťionale. ÔÇô Din fr. m├ędical.
M├ëDICO-FARMACE├ÜTIC, -─é, medico-farmaceutici, -ce, adj. Care are un caracter medical ╚Öi farmaceutic, privitor la medicin─â ╚Öi la farmacie, de medicin─â ╚Öi de farmacie. ÔÇô Medico- + farmaceutic.
M├ëDICO-LEG├üL, -─é, medico-legali, -e, adj. Care apar╚Ťine medicinei judiciare, privitor la medicina judiciar─â. ÔŚŐ Act medico-legal = document care con╚Ťine rezultatele unei expertize medicale ├«ntr-un caz care intereseaz─â justi╚Ťia. ÔÇô Din fr. m├ędico-l├ęgal.
M├ëDICO-MILIT├üR, -─é, medico-militari, -e, adj. Care se refer─â la problemele medicale ale armatei. ÔÇô Medico- + militar.
M├ëDICO-SANIT├üR, -─é, medico-sanitari, -e, adj. Care are un caracter medical ╚Öi sanitar, privitor la personalul medical ╚Öi sanitar. ÔÇô Medico- + sanitar.
M├ëDICO-VETERIN├üR, -─é, medico-veterinari, -e, adj. Care apar╚Ťine medicinei veterinare, privitor la medicina veterinar─â. ÔÇô Din fr. m├ędico-v├ęt├ęrinaire.
MEDIC├üL, -─é, medicali, -e, adj. Care apar╚Ťine medicului1 sau medicinei, privitor la medic1 sau la medicin─â; de medic1, de medicin─â. ÔŚŐ Concediu medical = concediu care se ob╚Ťine ├«n caz de boal─â. Gimnastic─â medical─â = sistem de exerci╚Ťii de gimnastic─â menite s─â corecteze diferite defecte sau s─â reactiveze unele func╚Ťii fiziologice. ÔÇô Din fr. m├ędical.
M├ëDICO-FARMACE├ÜTIC, -─é, medico-farmaceutici, -ce, adj. Care are un caracter medical ╚Öi farmaceutic, privitor la medicin─â ╚Öi la farmacie, de medicin─â ╚Öi de farmacie. ÔÇô Medico- + farmaceutic.
MEDICO-LEG├üL, -─é, medico-legali, -e, adj. Care apar╚Ťine medicinii judiciare, privitor la medicina judiciar─â. ÔŚŐ Act medico-legal = document care con╚Ťine rezultatele unei expertize medicale ├«ntr-un caz care intereseaz─â justi╚Ťia. ÔÇô Din fr. m├ędico-l├ęgal.
MEDICO-MILIT├üR, -─é, medico-militari, -e, adj. Care se refer─â la problemele medicale ale armatei. ÔÇô Medico- + militar.
MEDICO-SANIT├üR, -─é, medico-sanitari, -e, adj. Care are un caracter medical ╚Öi sanitar, privitor la personalul medical ╚Öi sanitar. ÔÇô Medico- + sanitar.
MEDICO-VETERIN├üR, -─é, medico-veterinari, -e, adj. Care apar╚Ťine medicinii veterinare, privitor la medicina veterinar─â. ÔÇô Din fr. m├ędico-v├ęt├ęrinaire.
MEDIC├üL, -─é, medicali, -e, adj. Care este ├«n leg─âtur─â cu medicul sau cu medicina; de medic. ├«ngrijirea medical─â a angaja╚Ťilor, precum ╚Öi a membrilor lor de familie nesalaria╚Ťi, este ├«n sarcina Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii. COD. M. 45. Se aude de concediu, Serdici. ╚śi pe urm─â tu ai s─â-l iei sigur pe cale medical─â. SAHIA, N. 118. ÔŚŐ Concediu medical = concediu care se ob╚Ťine ├«n caz de boal─â. Gimnastic─â medical─â = sistem de exerci╚Ťii metodice de gimnastic─â, menite s─â amelioreze ori s─â corecteze diferite defecte fizice, sau s─â reactiveze unele func╚Ťiuni fiziologice.
MEDICO-FARMACEÚTIC, -Ă, medico-farmaceutici, -e, adj. Care are un caracter medical și farmaceutic; care se referă la medicină și farmacie, de medicină și de farmacie. Institutul medico-farmaceutic.
MEDICO-LEG├üL, -─é, medico-legali, -e, adj. Care se refer─â la medicina legal─â. ÔŚŐ Act medico-legal = document care con╚Ťine rezultatele unei expertize medicale ├«ntr-un caz care intereseaz─â justi╚Ťia.
MEDICO-MILITÁR, -Ă, medico-militari, -e, adj. Care se referă la problemele de medicină ivite în armată sau avînd legătură cu practica medicinei în armată.
MEDICO-SANIT├üR, -─é, medico-sanitari, -e, adj. Care are un caracter medical ╚Öi sanitar. Re╚Ťeaua medico-sanitar─â care deserve╚Öte pe ceferi╚Öti ╚Öi familiile lor a fost mult dezvoltat─â. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 600.
medicál (med.) adj. m., pl. medicáli; f. medicálă, pl. medicále
m├ędico-farmace├║tic adj. m., pl. m├ędico-farmace├║tici; f. m├ędico-farmace├║tic─â, pl. m├ędico-farmace├║tice
m├ędico-leg├íl adj. m., pl. m├ędico-leg├íli; f. m├ędico-leg├íl─â, pl. m├ędico-leg├íle
m├ędico-milit├ír adj. m., pl. m├ędico-milit├íri; f. m├ędico-milit├ír─â, pl. m├ędico-milit├íre
m├ędico-sanit├ír adj. m., pl. m├ędico-sanit├íri; f. m├ędico-sanit├ír─â, pl. m├ędico-sanit├íre
m├ędico-veterin├ír adj. m., pl. m├ędico-veterin├íri; f. m├ędico-veterin├ír─â, pl. m├ędico-veterin├íre
medicál adj. m., pl. medicáli; f. sg. medicálă, pl. medicále
m├ędico-farmace├║tic adj. m. farmaceutic
m├ędico-leg├íl adj. m. legal
m├ędico-milit├ír adj. m. militar
m├ędico-sanit├ír adj. m. sanitar
m├ędico-veterin├ír adj. m. veterinar
MEDICÁL adj. (MED.) (înv.) doctoresc, doctoricesc, medic, medicesc, medicinal. (Tratament ~.)
MEDIC├üL, -─é adj. Care ╚Ťine de medicin─â; de medic. ÔŚŐ Concediu medical = concediu de boal─â; gimnastic─â medical─â = sistem de exerci╚Ťii metodice de gimnastic─â, av├ónd ca scop corectarea diferitelor defecte fizice sau reactivarea unor func╚Ťii fiziologice. [< fr. m├ędical].
MEDICO-FARMACEÚTIC adj. Referitor la medicină și la farmacie. [< medico- + farmaceutic].
MEDICO-LEG├üL, -─é adj. Referitor la medicina legal─â. [Cf. fr. m├ędico-l├ęgal].
MEDICO-MILITÁR, -Ă adj. Referitor la medicina militară. [< medico- + militar].
MEDICO-SANITÁR, -Ă adj. Cu caracter medicinal și sanitar. [< medico- + sanitar].
MEDICO-VETERIN├üR, -─é adj. Referitor la medicina veterinar─â. [Cf. fr. m├ędico-v├ęt├ęrinaire].
MEDIC├üL, -─é adj. referitor la medic(in─â). ÔÖŽ concediu ~ = concediu de boal─â; gimnastic─â ~─â = sistem de exerci╚Ťii metodice de gimnastic─â av├ónd ca scop corectarea diferitelor defecte fizice sau fiziologice. (< fr. m├ędical)
MEDICO-FARMACEÚTIC adj. referitor la medicină și la farmacie. (< medico- + farmaceutic)
MEDICO-LEG├üL, -─é adj. referitor la medicina legal─â. (< fr. m├ędico-l├ęgal)
MEDICO-MILITÁR, -Ă adj. referitor la medicina militară. (< medico- + militar)
MEDICO-SANITÁR, -Ă adj. cu caracter medical și sanitar. (< medico- + sanitar)
MEDICO-VETERIN├üR, -─é adj. referitor la medicina veterinar─â. (< fr. m├ędico-v├ęt├ęrinaire)
MEDIC├üL ~─â (~i, ~e) Care ╚Ťine de medicin─â; propriu medicinei. Ajutor ~. ÔŚŐ Asisten╚Ť─â ~─â serviciu de tratare ╚Öi ├«ngrijire a bolnavilor. Concediu ~ concediu de boal─â. /<fr. m├ędical
M├ëDICO-LEG├üL ~─â (~i, ~e) Care ╚Ťine de medicina judiciar─â. * Act ~ act care con╚Ťine rezultatele unei expertize f─âcute la cererea unei instan╚Ťe judec─âtore╚Öti. /medico- + legal
medical a. ce ╚Ťine de medicin─â: chestiune medical─â.
medico-militar a. privitor la medicina militar─â: Institutul medico-militar.
medico-veterinar a. relativ la medicina veterinar─â: ╚ścoal─â medico-veterinar─â.
*medic├íl, -─â adj. (fr. m├ędical, d. lat. medicus adj. ╚Öi s.; it. sp. m├ędico, adj. ╚Öi s.). Relativ la medicin─â sa┼ş la medic─ş, de medicin─â, de medic─ş: c─âr╚Ť─ş, societ─â╚Ť─ş medicale. Adv. Din punct de vedere al medicine─ş sa┼ş al mediculu─ş: a vorbi medical.
*medico-legál, -ă adj. Relativ la medicina legală.
*medico-veterinár, -ă adj. Relativ la medicina veterinară.
MEDICAL adj. (MED.) (înv.) doctoresc, doctoricesc, medic, medicesc, medicinal. (Tratament ~.)
BAREM MEDICAL condi╚Ťie limit─â stabilit─â pentru selec╚Ťionarea candida╚Ťilor la zbor, acestora f─âc├óndu-li-se examene clinice, electrocardiograme, explor─âri pulmonare, analize de urin─â ╚Öi s├ónge, probe la centrifug─â etc.

Medical dex online | sinonim

Medical definitie

Intrare: medical
medical adjectiv
Intrare: medico-farmaceutic
medico-farmaceutic adjectiv
medical adjectiv
farmaceutic adjectiv
Intrare: medico-legal
medico-legal adjectiv
medical adjectiv
legal adjectiv
Intrare: medico-militar
medico-militar adjectiv
medical adjectiv
militar 1 adj. adjectiv
Intrare: medico-sanitar
medico-sanitar adjectiv
medical adjectiv
sanitar 1 adj. adjectiv
Intrare: medico-veterinar
medical adjectiv
medico-veterinar adjectiv