Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru matineu

MATINÉU, matinee, s. n. 1. Spectacol care are loc dimineața sau în primele ore ale după-amiezii. 2. (Înv.) Rochie de casă pe care o purtau femeile dimineața. – Din fr. matinée.
MATINÉU, matinee, s. n. 1. Spectacol care are loc dimineața sau în primele ore ale după-amiezii. 2. (Înv.) Rochie de casă pe care o purtau femeile dimineața. – Din fr. matinée.
MATINÉU, matinee, s. n. 1. Spectacol (de teatru, operă, balet etc.) care are loc dimineața sau în primele ore ale după-amiezii. Matineu pentru copii. 2. (Învechit) Haină comodă de casă, lungă pînă mai jos de talie, pe care o purtau femeile dimineața. V. capot1. Se duse răpede la oglindă, își așeză părul, se roti puțin; era într-un matineu elegant. CONTEMPORANUL, VIII 197.
matinéu1 (spectacol) s. n., art. matinéul; pl. matinée
matinéu2 (capot) (înv.) s. n., art. matinéul; pl. matinéuri
matinéu (spectacol, capot) s.n., art. matinéul; pl. (spectacole) matinée / (capoate) matinéuri
MATINÉU s. v. neglijeu.
MATINÉU s.n. Spectacol de dimineață; (p. ext.) spectacol care are loc în primele ore ale după-amiezii. [Pron. -neu. / < fr. matinée].
MATINÉU s. n. spectacol care are loc dimineața sau în primele ore ale după-amiezii. (< fr. matinée)
matinéu (-uri), s. n.1. Spectacol de teatru ziua. – 2. Îmbrăcăminte de interior. Fr. matinée. – Der. matinal, adj. (de dimineață), din fr. matinal.
MATINÉU ~e n. 1) Spectacol care are loc în timpul primei jumătăți a zilei. 2) Festivitate organizată la grădiniță sau la școală (în prima jumătate a zilei). /<fr. matinée
matineu n. 1. reprezentațiune dramatică, concert dat în timpul zilei; 2. haină femeiască de casă (= fr. matinée).
*matinéŭ n., pl. eurĭ și eĭe (fr. matinée). Spectacul (teatral, cinematografic) saŭ concert dimineața, dar maĭ ales după amează (în opoz. cu serată). Camizolă, polcă saŭ capot pe care cocoanele îl poartă în casă. – Corect matinátă, pl. e (ca it. mattinata, ca și serată, nu soarea cum se zicea odată).
matineu s. v. NEGLIJEU.
a merge la matineu expr. (intl.d. hoți) a acționa dimineața.

matineu definitie

matineu dex

Intrare: matineu (pl. -ee)
matineu pl. -ee substantiv neutru
Intrare: matineu (pl -ri)
matineu pl -ri substantiv neutru