Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru macadam

MACAD├üM, macadamuri, s. n. ├Ämbr─âc─âminte rutier─â format─â din mai multe straturi succesive de piatr─â spart─â; drum pavat astfel. ÔÇô Din fr. macadam, germ. Makadam.
MACAD├üM, macadamuri, s. n. Drum pavat cu piatr─â m─ârunt─â ├«ndesat─â cu compresorul ╚Öi de obicei impregnat─â cu gudron sau cu alt material de leg─âtur─â; p. restr. piatra din care este format acest pavaj. ÔÇô Din fr. macadam, germ. Makadam.
MACAD├üM, macadamuri, s. n. Pietruire de ╚Öosea f─âcut─â din unul sau mai multe straturi de piatr─â spart─â, ├«ndesat─â cu compresorul, pietrele fiind legate ├«ntre ele printr-un material pietros mai m─ârunt, stropit cu ap─â, sau printr-un liant (ca bitum, gudron, ciment etc.). Podu Mogo╚Öoaiei era podit cu macadam, pe o mic─â por╚Ťiune. CAMIL, PETRESCU, O. II 560. Copitele escadroanelor de escort─â p├«r├«iau prelung pe macadamul str─âzii. REBREANU, R. I 195.
macadám s. n., pl. macadámuri
macadám s. n., pl. macadámuri
MACAD├üM s.n. Gen de pavaj f─âcut din mai multe straturi de piatr─â spart─â, ├«ndesat─â cu compresorul ╚Öi impregnat─â cu un material de leg─âtur─â. [< fr. macadam, cf. Mc Adam ÔÇô inginer sco╚Ťian, inventatorul acestui gen de pavaj].
MACADÁM s. n. îmbrăcăminte rutieră din mai multe straturi de piatră spartă, îndesată cu compresorul. (< fr. macadam, germ. Makadam)
MACADÁM ~uri n. Pavaj rutier format din piatră măruntă, îndesată cu compresorul (impregnat, de regulă, cu gudron sau cu alt material de legătură). /<fr. macadam, germ. Makadam
macadam n. pavajul stradelor cu pietri╚Ö ├«ndesat, dup─â sistema inginerului sco╚Ťian Mac-Adam (m. 1836).
*macad├ím n., pl. ur─ş. Pavaj f─âcut din petre sf─âr─âmate b─ât─âturite, dup─â sistema inginerulu─ş Sco╚Ťian Mac-Adam (ÔÇá 1836), de unde ─ş-a r─âmas numele. V. ╚Öosea.
MACAD├üM (< germ., fr.; {s} n. pr. McAdam) s. n. ├Ämbr─âc─âminte rutier─â inventat─â de inginerul britanic Loudon McAdam (1756-1836), al c─ârui nume ├«l poart─â. Const─â din mai multe straturi succesive de piatr─â spart─â, a╚Öezarea fiec─ârui strat fiind urmat─â de o tasare cu un compresor rutier. Dup─â natura liantului folosit pentru m─ârirea rezisten╚Ťei stratului, se deosebesc: m. asfaltic, m. cimentat, m. gudronat etc.

Macadam dex online | sinonim

Macadam definitie

Intrare: macadam
macadam substantiv neutru