Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru macadam

MACADÁM, macadamuri, s. n. Îmbrăcăminte rutieră formată din mai multe straturi succesive de piatră spartă; drum pavat astfel. – Din fr. macadam, germ. Makadam.
MACADÁM, macadamuri, s. n. Drum pavat cu piatră măruntă îndesată cu compresorul și de obicei impregnată cu gudron sau cu alt material de legătură; p. restr. piatra din care este format acest pavaj. – Din fr. macadam, germ. Makadam.
MACADÁM, macadamuri, s. n. Pietruire de șosea făcută din unul sau mai multe straturi de piatră spartă, îndesată cu compresorul, pietrele fiind legate între ele printr-un material pietros mai mărunt, stropit cu apă, sau printr-un liant (ca bitum, gudron, ciment etc.). Podu Mogoșoaiei era podit cu macadam, pe o mică porțiune. CAMIL, PETRESCU, O. II 560. Copitele escadroanelor de escortă pîrîiau prelung pe macadamul străzii. REBREANU, R. I 195.
macadám s. n., pl. macadámuri
macadám s. n., pl. macadámuri
MACADÁM s.n. Gen de pavaj făcut din mai multe straturi de piatră spartă, îndesată cu compresorul și impregnată cu un material de legătură. [< fr. macadam, cf. Mc Adam – inginer scoțian, inventatorul acestui gen de pavaj].
MACADÁM s. n. îmbrăcăminte rutieră din mai multe straturi de piatră spartă, îndesată cu compresorul. (< fr. macadam, germ. Makadam)
MACADÁM ~uri n. Pavaj rutier format din piatră măruntă, îndesată cu compresorul (impregnat, de regulă, cu gudron sau cu alt material de legătură). /<fr. macadam, germ. Makadam
macadam n. pavajul stradelor cu pietriș îndesat, după sistema inginerului scoțian Mac-Adam (m. 1836).
*macadám n., pl. urĭ. Pavaj făcut din petre sfărămate bătăturite, după sistema ingineruluĭ Scoțian Mac-Adam († 1836), de unde ĭ-a rămas numele. V. șosea.
MACADÁM (< germ., fr.; {s} n. pr. McAdam) s. n. Îmbrăcăminte rutieră inventată de inginerul britanic Loudon McAdam (1756-1836), al cărui nume îl poartă. Constă din mai multe straturi succesive de piatră spartă, așezarea fiecărui strat fiind urmată de o tasare cu un compresor rutier. După natura liantului folosit pentru mărirea rezistenței stratului, se deosebesc: m. asfaltic, m. cimentat, m. gudronat etc.

macadam definitie

macadam dex

Intrare: macadam
macadam substantiv neutru