Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru lunar

LUNÁR, -Ă, lunari, -e, adj. 1. Referitor la intervalul de timp de o lună (II); (și adv.) care se produce sau apare o dată pe lună; mensual. 2. (Rar) Propriu Lunii (I), de Lună, ca Luna (de luminos, de feeric etc.). – Din fr. lunaire, lat. lunaris.
LUNÁR, -Ă, lunari, -e, adj. 1. Referitor la intervalul de timp de o lună (II); (și adv.) care se produce sau apare o dată pe lună; mensual. 2. (Rar) Propriu lunii (I), de lună, ca luna (de luminos, de feeric etc.). – Din fr. lunaire, lat. lunaris.
LUNÁR2, -Ă, lunari, -e, adj. Care se produce sau apare în fiecare lună, o dată pe lună. Revistă lunară. Salariu lunar. ◊ (Adverbial). Pensiile se achită lunar.
LUNÁR1, -Ă, lunari, -e, adj. (Franțuzism rar) Propriu lunii (I 1), de lună, ca luna (de luminos, de feeric etc.). Prin desișurile nemișcate și întunecoase ale copacilor se strecura pulberea lunară, argintie. SADOVEANU, O. III 175. Trecea pe calea Victoriei ca prin pustiul lunar. C. PETRESCU, C. V. 352.
lunár adj. m., pl. lunári; f. lunáră, pl. lunáre
lunár adj. m., pl. lunári; f. sg. lunáră, pl. lunáre
CRATER LUNÁR s. (ASTRON.) circ lunar.
LUNÁR adj. 1. (livr.) selenar, (rar) selenic, selenit. (Praf ~.) 2. (livr.) mensual, (înv.) menstrual. (Periodic cu apariție ~.)
LUNÁR, -Ă adj. 1. Care se produce sau apare o dată pe lună. 2. Referitor la Lună, propriu Lunii, de Lună, ca Luna. [Cf. fr. lunaire, lat. lunaris].
LUNÁR, -Ă adj. 1. referitor la Lună, propriu Lunii. 2. mensual. (< fr. lunaire, lat. lunaris)
LUNÁR1 ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de intervalul de timp de o lună; propriu acestui interval de timp. 2) și adverbial Care are loc sau se produce în fiecare lună. Revistă ~ă. /<fr. lunaire, lat. lunaris
LUNÁR2 ~ă (~i, ~e) Care ține de Lună; propriu Lunii. /<fr. lunaire, lat. lunaris
lunar a. ce ține de lună: anul lunar, compus din 12 rotațiuni ale lunei, are 354 de zile.
lunár, -ă adj. (lat. lunaris). Relativ la lună (astru): anu lunar, compus din 12 învîrtirĭ ale luniĭ, are 354 de zile (V. epactă). Mensual, pe lună: leafă lunară, revistă lunară. Adv. Pe lună, într’o lună: funcțiune plătită lunar.
CRATER LUNAR s. (ASTRON.) circ lunar.
LUNAR adj. 1. (livr.) selenar, (rar) selenic, selenit. (Praf ~.) 2. (livr.) mensual, (înv.) menstrual. (Periodic cu apariție ~.)

Lunar dex online | sinonim

Lunar definitie

Intrare: lunar
lunar adjectiv