Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru luddism

LUDDÍSM s. n. Mișcare spontană de protest a muncitorilor englezi din a doua jumătate a sec. XVIII și din prima jumătate a sec. XIX, care s-a manifestat prin distrugerea mașinilor considerate cauza șomajului. – Din fr. luddisme.
LUDDÍSM s. n. Mișcare spontană de protest a muncitorilor englezi din a doua jumătate a sec. XVIII și din prima jumătate a sec. XIX, care s-a manifestat prin distrugerea mașinilor. – Din fr. luddisme.
luddísm s. m.
luddísm s. m. [dd pron. d]
LUDDÍSM s.n. Mișcare de masă a muncitorilor englezi din sec. XVIII-XIX care a luat forma distrugerii uneltelor. [< fr. luddisme, cf. Ned Ludd – muncitor care ar fi distrus prima mașină].
LUDDÍSM s. n. mișcare de masă a proletariatului englez din sec. XVIII-XIX împotriva capitalismului, care a luat forma distrugerii uneltelor. (< fr. luddisme)
LUDDÍSM (< fr. {i}; {s} n. pr. Ned Ludd, care a îndemnat la distrugerea mașinilor textile, c. 1779) s. n. Mișcare spontană de protest a muncitorilor britanici din a doua jumătate a sec. 18 și începutul sec. 19, care a luat forma distrugerii mașinilor, în existența cărora aceștia vedeau cauzele șomajului, ale diminuării calității produselor și ruinării micilor meseriași.

Luddism dex online | sinonim

Luddism definitie

Intrare: luddism
luddism substantiv masculin
  • pronunție: dd pr. d