Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru lostriță

LÓSTRIȚĂ, lostrițe, s. f. Pește răpitor, asemănător cu păstrăvul, cu corpul lung, aproape cilindric, cu gura mare și cu dinții puternici, care trăiește în râurile de munte (Hucho hucho). – Cf. ucr., rus. losos’ „somon”.
LÓSTRIȚĂ, lostrițe, s. f. Pește răpitor, asemănător cu păstrăvul, cu corpul lung, aproape cilindric, cu gura mare și cu dinții puternici, care trăiește în râurile de munte (Hucho hucho). – Cf. ucr., rus. losos’ „somon”.
LÓSTRIȚĂ, lostrițe, s. f. Pește răpitor, asemănător cu păstrăvul, dar mai mare decît acesta (Hucho hucho). Cu părul făcut cosiță, Lins ca solzii de lostriță. CORBEA, A. 31.
lóstriță s. f., g.-d. art. lóstriței; pl. lóstrițe
lóstriță s. f., g.-d. art. lóstriței; pl. lóstrițe
LÓSTRIȚĂ s. (IHT.; Hucho hucho) (prin Ban.) puică, (Olt.) șaldaie.
lóstriță (lóstrițe), s. f. – Pește (Salmo hucho). – Var. lostiță, lostoță, lostică, lǫstuță, lostov. Sl. lososĭ (Cihac, II, 176; Tiktin); cf. pol. łosos, sb., rus. losos. Der. nu este clară.
LÓSTRIȚĂ ~e f. Pește dulcicol răpitor, de talie mare, asemănător cu păstrăvul, care trăiește în râurile de munte. [Sil. los-tri-] /cf. ucr., rus. losos
lostriță f. soiu de pește cu aripioare la pântece și cu carnea delicioasă (Salmo trutta). [Și lostosă = rus. LOSOSŬ, somon].
lóstruț m., lóstriță și -uță f., pl. e (rudă cu vsl. rut. rus. lósosĭ, salmon). Est. Un fel de păstrăv mare pînă la 80-90 c.m. – Și lóstoță (Cant.), lostocúță și lóstov m.
LOSTRIȚĂ s. (IHT.; Hucho hucho) (prin Ban.) puică, (Olt.) șaldaie.
LÓSTRIȚĂ s.f. (Iht.) Pește migrator din fam. salmonidelor (somoni și păstrăvi), de talie mare, putând ajunge la o lungime de 1,5 m, frumos colorat în albăstrui-argintiu (Hucho hucho); este un somon specific bazinului dunărean, urcând pe Tisa și Sava, dar și până în râurile de munte românești, Bistrița, Vișeu ș.a., numit în it. salmone di Danubio, în germ. Donaulachs (= somon de Dunăre).
lóstriță, lostrițe, s.f. – (zool.) Pește răpitor cu corpul de formă cilindrică (Hucho hucho). Specie protejată. Actualmente trăiește în România numai în Tisa și în Bistrița moldovenescă. În Tisa este dovedită în râul Vișeu, de la Vișeu de Jos până la vărsare în Tisa, apoi pe Vaser circa 24 km, pe o porțiune scurtă pe Novăț și pe Ruscova. Cel mai mare exemplar de lostriță s-a pescuit în 1951, în dreptul localități Valea Vișeului, de ceferistul Boris Gheorghelenic și cântărea 34 kg (Ardelean, Bereș, 2000: 72). – Din sl. lososi (Cihac, Tiktin, cf. DER); cf. ucr., rus. losos’ „somon” (DEX).
lóstriță, -e, s.f. – Pește răpitor (Hucho hucho), asemănător cu păstrăvul, care trăiește în râurile de munte (Vișeu, Vaser, Novăț și Ruscova, în Maramureș). – Cf. ucr. losos „somon” (DEX).

Lostriță dex online | sinonim

Lostriță definitie

Intrare: lostriță
lostriță substantiv feminin