Dicționare ale limbii române

2 intrări

21 definiții pentru lipan

LIPÁN1, lipani, s. m. Pește asemănător cu păstrăvul, cu corpul argintiu și alungit, cu capul mic, care trăiește în zona inferioară a apelor de munte (Thymallus thymallus). – Cf. sb. lipan, lipen.
LIPÁN2, lipani, s. m. (Bot.) Brusture. – Din bg. lepjan.
LIPÁN1, lipani, s. m. Pește asemănător cu păstrăvul, cu corpul argintiu și alungit, cu capul mic, care trăiește în zona inferioară a apelor de munte (Thymallus thymallus). – Cf. scr. lipan, lipen.
LIPÁN2, lipani, s. m. (Bot.) Brusture. – Din bg. lepjan.
LIPÁN1, lipani, s. m. Pește de apă dulce, cu capul mic și corpul lungăreț, care trăiește în apele de munte (Thymallus thymallus).
LIPÁN2, lipani, s. m. Brusture. Răstoarnă mămăliga pe o foaie de lipan. SADOVEANU, N. F. 78. Pe de marginea drumului, lipanii se mișcau cînd și cînd la cîte-o gură de vînt. SANDU-ALDEA, U. P. 223. Vrejurile de dovleci se încolăciseră unu peste altu acoperind gardurile cu foi țăpoase și mai late ca foile de lipan. DELAVRANCEA, S. 54.
lipán s. m., pl. lipáni
lipán (pește; plantă) s. m., pl. lipáni
LIPÁN s. v. brusture.
LIPÁN s. v. cinsteț.
lipán (lipáni), s. m. – Pește asemănător cu somonul, Salmo thymalus. – Var. lipean. Sl., ceh. lipan, sb. lipen (Cihac, II, 172; Tiktin), cf. mag. lepény.
lipán (lipáni), s. m. – Plantă (Lappa major). Sl. lepanĭ „frunză” (cf. Miklosich, Slaw. Elem., 28; Cihac, II, 172); cf. bg. lĕpjan, sb. ljopeno, slov. lepen (Berneker 733). – Der. lipăni, vb. (Olt., a răbda de foame), poate rezultat din încrucișarea cu lihni.
LIPÁN1 ~i m. Plantă erbacee de dimensiuni mari, cu frunze mari și late și cu flori purpurii sau violete, folosită, mai ales, în scopuri medicinale; brusture. /<bulg. lepjan
LIPÁN2 ~i m. Pește dulcicol asemănător cu păstrăvul, cu capul mic și corpul alungit, de culoare argintie, care trăiește în râurile de munte. /<sb. lipan, lipen
lipan m. pește de coloare închisă cu solzi mărunți, trăiește în pâraiele dela munte (Thymalus vexilifer). [Slovean lipan].
1) lipán m. (sîrb. ceh. lipan, Bern. 1, 723). Un fel de păstrăv maĭ mare, de la 30-50 c.m. (thymallus). – Și lipean, pl. enĭ (Cant.), după pol. lipieĭ, saŭ ung. lepény.
2) lipán m. (bg. lĭepenĭ și lopĭán. Bern. 7, 33). Munt. Brustur. Olt. Strigoaĭe.
LIPAN s. (BOT.; Lappa) brusture, (reg.) captalan, lumînare, lumînărică, (prin Ban.) lapuc.
lipan s. v. CINSTEȚ.
LIPÁN1 (< scr.) s. m. Pește teleostean dulcicol, asemănător cu păstrăvul de c. 30-35 cm lungime (Thymallus thymallus). Trăiește în ape de munte. Carnea lui are gust de cimbrișor.
Lip/a, -an, -ănescul v. Filip I 3.

Lipan dex online | sinonim

Lipan definitie

Intrare: lipan
lipan substantiv masculin
Intrare: Lipan
Lipan