Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru liliachiu

LILIACH├ŹU, -├ŹE, liliachii, adj. De culoarea florii de liliac1; violet(-deschis). [Pr.: -li-a-] ÔÇô Liliac1 + suf. -iu.
LILIACH├ŹU, -├ŹE, liliachii, adj. De culoarea florii de liliac1; violet(-deschis). [Pr.: -li-a-] ÔÇô Liliac1 + suf. -iu.
LILIACH├ŹU, -├ŹE, liliachii, adj. De culoarea florii de liliac1, violet. ├Än nem─ârginire, sub cerul liliachiu, ie╚Öea c├«teodat─â un vultur ╚Öi plutea ├«n razele calde, pe vinturile u╚Öoare, ca pe o ap─â. SADOVEANU, O. I 298. Ai dori s─â m─â vezi ├«mbr─âcat─â ├«n haine liliachii, cu cing─âtoare verde. C. PETRESCU, ├Ä. I 9. De-abia se vedea de aici o dung─â liliachie. REBREANU, I. 51. ÔŚŐ (Substantivat) Lemnul-c├«inesc p─ârea ├«nv─âluit ├«n spum─â de lapte; c─âtina ├«nfiripa frunzele sale ascu╚Ťite ├«ntr-un liliachiu sp─âl─âcit. D. ZAMFIRESCU, R. 82. ÔÇô Pronun╚Ťat: -li-a-chiu.
liliach├şu (-li-a-) adj. m., f. liliach├şe; pl. m. ╚Öi f. liliach├şi
liliach├şu adj. m. (sil. -li-a), f. liliach├şe; pl. m. ╚Öi f. liliach├şi
LILIACH├ŹU adj., s. v. violet.
LILIACH├ŹU ~e (~i) Care este de culoarea florii de liliac; violet-deschis; lila. [Sil. -li-a-] /liliac + suf. ~iu
liliachiu a. de coloarea liliacului, indigo: cravat─â liliachie GHICA.
liliach├ş┼ş ╚Öi -ech├ş┼ş, -├şe. Ca floarea liliaculu─ş st├«njini┼ş: p├«nz─â liliachie.
LILIACHIU adj., s. mov, violet, vioriu, (livr.) lila (invar.), (rar) stînjeniu. (De culoare ~.)
c├«rm├«ziu, portocaliu, tuciuriu etc. Numele de culori formate cu sufixul -iu ar putea fi explicate ├«n rom├óne╚Öte: g─âlbui, verziu etc. (vezi Fulvia Ciobanii, SMFC, VI, p. 75). Dar c├«nd radicalul este turcesc, pare mai probabil─â formarea ├«n turce╚Öte. DA porne╚Öte pentru c├«rm├«ziu de la tc. kirmizi, pe c├«nd DLRM, at├«t de ne├«ncrez─âtor de obicei ├«n facultatea limbii noastre de a forma cuvinte: din elemente mo╚Ötenite din latine╚Öte, explic─â ├«ndr─âzne╚Ť pe c├«rm├«ziu din rom. c├«rm├«z + suf. -iu. Tot a╚Öa portocaliu e explicat de DLRM prin portocal─â + -iu (la fel Cior─ânescu), de╚Öi ¤Ç╬┐¤ü¤ä╬┐¤░╬▒╬╗╬╗¤Ź¤é exist─â ├«n grece╚Öte. Evident, siguran╚Ť─â absolut─â nu putem avea, dar mi se pare mai probabil ├«mprumutul, mai ales dac─â ╚Ťinem seam─â de faptul c─â ├«n trecut portocala nu putea fi prea r─âsp├«ndit─â la noi. Liliachiu e explicat de DA, DLRM ╚Öi Cior─ânescu prin gr. ╬╗╬┐¤ů╬╗╬Ȥ░╬╣ desigur, aici explica╚Ťia prin rom├ón─â e jenat─â de finala -chiu, nu -ciu, totu╚Öi CADE ╚Öi DE, care nu dau nici o etimologie, par a l─âsa s─â se ├«n╚Ťeleag─â c─â forma╚Ťia e rom├óneasc─â. Sigur TDRG face apel la tc. leyl├«ki. Pe tuciuriu, DLRM ├«l explic─â de la pluralul tuciuri (dar cine ╚Öi pentru ce ar fi ├«ntrebuin╚Ťat pluralul ├«n mod obi╚Önuit?). N-ar mai fi r─âmas dec├«t s─â explice ╚Öi pe plumburiu prin pluralul plumburi, dar pasul acesta nu l-a f─âcut, ci a notat plumb + suf. -uriu. Un asemenea sufix exist─â: de la alb s-a format alboare ╚Öi de la acesta alburiu, care a fost ├«n╚Ťeles ca derivat de la alb; dup─â acest model, s-a putut forma ╚Öi plumburiu. de la plumb ╚Öi tuciuriu, de la tuci, f─âr─â s─â fie nevoie s─â pornim de la plural. (Vezi Theodor Hristea, Probleme de etimologie, Bucure╚Öti, 1968, p. 53.) Faptul acesta ├«mi d─â curaj s─â ├«ncerc o explica╚Ťie pentru cafeniu, explicat ├«n DA (urmat de DLRM) prin cafea, influen╚Ťat de castaniu; dar acesta din urm─â nu poate fi considerat prea vechi, castanul nefiind familiar pentru rom├óni ├«n secolele trecute. A╚Ö fi fost dispus s─â v─âd aici o modificare a temei, cafeni- pentru cafe-, pornindu-se de la cafenea (baza acestuia, ├«n turc─â, este un compus cu kane ÔÇ×cas─âÔÇŁ). Mai cur├«nd ├«ns─â m─â g├«ndesc la influen╚Ťa lui galbeniu, care e ├«n paralel─â cu g─âlbiu, g─âlbui. Cafeniu la r├«ndul lui va fi influen╚Ťat pe c─âc─âniu, cum propune CADE; cuv├«ntul e ├«nregistrat ╚Öi de Udrescu; ├«n orice caz, e cunoscut ├«n Muntenia, ├«n graiurile familiare. Dar atunci ar trebui atras ├«n discu╚Ťie ╚Öi c─âc─ânar, pe care DA ├«l explic─â neconving─âtor ca disimilat din -─ârar.

Liliachiu dex online | sinonim

Liliachiu definitie

Intrare: liliachiu
liliachiu adjectiv
  • silabisire: -li-a-