Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru lantern─â

LANT├ëRN─é, lanterne, s. f. 1. Felinar. ÔŚŐ Lantern─â vene╚Ťian─â = lampion. Lantern─â magic─â = aparat care proiecteaz─â pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase ╚Öi al unui sistem de lentile, imaginea m─ârit─â a unei figuri desenate pe o plac─â de sticl─â sau imprimate pe o plac─â fotografic─â. 2. Lamp─â mic─â, portativ─â, care func╚Ťioneaz─â cu baterie electric─â. 3. Lanternou. ÔÇô Din fr. lanterne.
LANT├ëRN─é, lanterne, s. f. 1. Felinar. ÔŚŐ Lantern─â vene╚Ťian─â = lampion. Lantern─â magic─â = aparat care proiecteaz─â pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase ╚Öi al unui sistem de lentile, imaginea m─ârit─â a unei figuri desenate pe o plac─â de sticl─â sau imprimate pe o plac─â fotografic─â. 2. Lamp─â mic─â, portativ─â, care func╚Ťioneaz─â cu baterie electric─â. 3. Lanternou. ÔÇô Din fr. lanterne.
LANT├ëRN─é, lanterne, s. f. 1. Felinar. ├Än ├«nserarea vaporoas─â Ca o lantern─â rotund─â de foi╚Ť─â ro╚Öie... apare uria╚Ö─â Luna. CAMIL PETRESCU, V. 25. La poart─â o lantern─â... arde ╚Öi se clatin─â la fiecare b─âtaie de v├«nt. ANGHEL-IOSIF, C. L. 134. ÔÖŽ (Uneori determinat prin ┬źde buzunar┬╗ sau ┬źelectric─â┬╗) Lamp─â mic─â portativ─â, care func╚Ťioneaz─â cu baterie electric─â. Undeva, la spatele lor... ╚Ť├«╚Öni lumina unei lanterne. CAMILAR, N. I 76. Vanea soldatul uitase s─â str─âmute dintr-o tunic─â ├«ntr-alta... lanterna electric─â. C. PETRESCU, ├Ä. I 3. ÔŚŐ Lantern─â vene╚Ťian─â = lampion. Lantern─â magic─â = aparat (care a stat la baza cinematografiei) care proiecteaz─â pe o p├«nz─â alb─â, cu ajutorul unei surse luminoase ╚Öi al unui sistem de lentile, imaginea m─ârit─â a unei figuri desenate pe o plac─â de sticl─â sau imprimat─â pe o plac─â fotografic─â. 2. Turn mic, cu ferestre sau cu deschideri laterale, a╚Öezat pe acoperi╚Öul unui edificiu monumental, pe o cupol─â, pe un dom etc. pentru a permite p─âtrunderea aerului ╚Öi a luminii.
lant├ęrn─â s. f., g.-d. art. lant├ęrnei; pl. lant├ęrne
lant├ęrn─â s. f., g.-d. art. lant├ęrnei; pl. lant├ęrne
LANTERNĂ VENEȚIÁNĂ s. v. lampion.
LANT├ëRN─é s.f. 1. Felinar. ÔÖŽ Lamp─â electric─â portativ─â cu baterie. ÔŚŐ Lantern─â vene╚Ťian─â = lampion; lantern─â magic─â = aparat care proiecteaz─â pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase ╚Öi al unui sistem de lentile, imaginea m─ârit─â a unei figuri desenate pe o plac─â de sticl─â sau imprimate pe o plac─â fotografic─â. 2. Aparat de control prev─âzut cu vizori de sticl─â, care se intercaleaz─â ├«n conductele de produse lichide pentru a face vizibil─â circula╚Ťia acestora. 3. Un fel de turn mic pentru iluminarea ╚Öi ├«mpodobirea unei cupole. 4. (Text.) Mecanism inversor folosit la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea ╚Öi cobor├órea mosoarelor pe care se ├«nf─â╚Öoar─â semitortul sau la unele ma╚Öini de bobinat pentru ├«nf─â╚Öurarea firului. [< fr. lanterne, it. lanterna].
LANT├ëRN─é s. f. 1. felinar. ÔŚŐ lamp─â electric─â portativ─â cu baterie. ÔÖŽ ~ vene╚Ťian─â = lampion; ~ magic─â = aparat care proiecteaz─â pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase ╚Öi al unui sistem de lentile, imaginea m─ârit─â a unei figuri desenate pe o plac─â de sticl─â sau imprimate pe o plac─â fotografic─â. ÔŚŐ lamp─â de semnalizare montat─â pe acoperi╚Ö. ÔŚŐ lamp─â mic─â cu s─âgeat─â luminoas─â pentru explica╚Ťii pe desene, diapozitive etc. ├«n cadrul expunerilor. 2. aparat de control cu vizori de sticl─â, care se intercaleaz─â ├«n conductele de produse lichide pentru a face vizibil─â circula╚Ťia acestora. 3. turn mic, cu aspect de edicul, pentru iluminarea ╚Öi ├«mpodobirea unei cupole. 4. (text.) mecanism inversor la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea ╚Öi cobor├órea mosoarelor pe care se ├«nf─â╚Öoar─â semitortul sau, la unele ma╚Öini de bobinat, pentru ├«nf─â╚Öurarea firului. (< fr. lanterne, lat. lanterna)
LANT├ëRN─é ~e f. 1) Lamp─â de gaz portativ─â prev─âzut─â cu un glob de sticl─â pentru a proteja fitilul aprins folosit─â ├«n afara ├«nc─âperilor; felinar. 2) Lamp─â electric─â portativ─â, care func╚Ťioneaz─â cu baterie. ÔŚŐ ~ vene╚Ťian─â lampion. ~ magic─â dispozitiv optic cu ajutorul c─âruia se proiecteaz─â pe ecran imaginea figurilor desenate pe o plac─â de sticl─â sau imprimate pe o plac─â fotografic─â. 3) Parte mai ridicat─â a acoperi╚Öului unei cl─âdiri, prev─âzut─â cu multe ferestre pentru ventilare ╚Öi iluminare; lanternou. /<fr. lanterne
lantern─â f. felinar: lantern─â magic─â, instrument de optic─â (inventat la 1645 de iezuitul Kircher), cu ajutorul c─âruia se ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â ├«n mare, pe un zid sau pe o p├ónz─â alb─â, imaginea figurilor depinse ├«n mic pe o lam─â de sticl─â.
*lant├ęrn─â f., pl. e (fr. lanterne, d. lat. lanterna [╚Öi ma─ş t├«rzi┼ş taterna], d. vgr. lampt├ęr, tor╚Ť─â, fanar, din ace─şa╚Ö─ş r─âd. cu lamp─â). Fanar. Lanterna magic─â, un aparat optic (inventat la 1645 de ─şezuitu german Kircher) pin ajutoru c─âru─şa fac─ş s─â apar─â pe un p─ârete sa┼ş pe o p├«nz─â alb─â imaginea m─ârit─â a unor figur─ş pictate pe sticl─â ╚Öi care, perfec╚Ťionat, a devenit lanterna de pro─şec╚Ťiun─ş.
LANTERNĂ VENEȚIANĂ s. lampion.
lantern─â, lanterne s. f. ochi.
lantern─â ro╚Öie expr. (├«n sport) echip─â clasat─â pe ultimul loc ├«ntr-o competi╚Ťie.

Lantern─â dex online | sinonim

Lantern─â definitie

Intrare: lantern─â
lantern─â substantiv feminin