lanternă definitie

14 definiții pentru lanternă

LANTÉRNĂ, lanterne, s. f. 1. Felinar. ◊ Lanternă venețiană = lampion. Lanternă magică = aparat care proiectează pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase și al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. 2. Lampă mică, portativă, care funcționează cu baterie electrică. 3. Lanternou. – Din fr. lanterne.
LANTÉRNĂ, lanterne, s. f. 1. Felinar. ◊ Lanternă venețiană = lampion. Lanternă magică = aparat care proiectează pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase și al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. 2. Lampă mică, portativă, care funcționează cu baterie electrică. 3. Lanternou. – Din fr. lanterne.
LANTÉRNĂ, lanterne, s. f. 1. Felinar. În înserarea vaporoasă Ca o lanternă rotundă de foiță roșie... apare uriașă Luna. CAMIL PETRESCU, V. 25. La poartă o lanternă... arde și se clatină la fiecare bătaie de vînt. ANGHEL-IOSIF, C. L. 134. ♦ (Uneori determinat prin «de buzunar» sau «electrică») Lampă mică portativă, care funcționează cu baterie electrică. Undeva, la spatele lor... țîșni lumina unei lanterne. CAMILAR, N. I 76. Vanea soldatul uitase să strămute dintr-o tunică într-alta... lanterna electrică. C. PETRESCU, Î. I 3. ◊ Lanternă venețiană = lampion. Lanternă magică = aparat (care a stat la baza cinematografiei) care proiectează pe o pînză albă, cu ajutorul unei surse luminoase și al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimată pe o placă fotografică. 2. Turn mic, cu ferestre sau cu deschideri laterale, așezat pe acoperișul unui edificiu monumental, pe o cupolă, pe un dom etc. pentru a permite pătrunderea aerului și a luminii.
lantérnă s. f., g.-d. art. lantérnei; pl. lantérne
lantérnă s. f., g.-d. art. lantérnei; pl. lantérne
LANTERNĂ VENEȚIÁNĂ s. v. lampion.
LANTÉRNĂ s.f. 1. Felinar. ♦ Lampă electrică portativă cu baterie. ◊ Lanternă venețiană = lampion; lanternă magică = aparat care proiectează pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase și al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. 2. Aparat de control prevăzut cu vizori de sticlă, care se intercalează în conductele de produse lichide pentru a face vizibilă circulația acestora. 3. Un fel de turn mic pentru iluminarea și împodobirea unei cupole. 4. (Text.) Mecanism inversor folosit la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea și coborârea mosoarelor pe care se înfășoară semitortul sau la unele mașini de bobinat pentru înfășurarea firului. [< fr. lanterne, it. lanterna].
LANTÉRNĂ s. f. 1. felinar. ◊ lampă electrică portativă cu baterie. ♦ ~ venețiană = lampion; ~ magică = aparat care proiectează pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase și al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. ◊ lampă de semnalizare montată pe acoperiș. ◊ lampă mică cu săgeată luminoasă pentru explicații pe desene, diapozitive etc. în cadrul expunerilor. 2. aparat de control cu vizori de sticlă, care se intercalează în conductele de produse lichide pentru a face vizibilă circulația acestora. 3. turn mic, cu aspect de edicul, pentru iluminarea și împodobirea unei cupole. 4. (text.) mecanism inversor la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea și coborârea mosoarelor pe care se înfășoară semitortul sau, la unele mașini de bobinat, pentru înfășurarea firului. (< fr. lanterne, lat. lanterna)
LANTÉRNĂ ~e f. 1) Lampă de gaz portativă prevăzută cu un glob de sticlă pentru a proteja fitilul aprins folosită în afara încăperilor; felinar. 2) Lampă electrică portativă, care funcționează cu baterie. ◊ ~ venețiană lampion. ~ magică dispozitiv optic cu ajutorul căruia se proiectează pe ecran imaginea figurilor desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. 3) Parte mai ridicată a acoperișului unei clădiri, prevăzută cu multe ferestre pentru ventilare și iluminare; lanternou. /<fr. lanterne
lanternă f. felinar: lanternă magică, instrument de optică (inventat la 1645 de iezuitul Kircher), cu ajutorul căruia se înfățișează în mare, pe un zid sau pe o pânză albă, imaginea figurilor depinse în mic pe o lamă de sticlă.
*lantérnă f., pl. e (fr. lanterne, d. lat. lanterna [și maĭ tîrziŭ taterna], d. vgr. lamptér, torță, fanar, din aceĭașĭ răd. cu lampă). Fanar. Lanterna magică, un aparat optic (inventat la 1645 de ĭezuitu german Kircher) pin ajutoru căruĭa facĭ să apară pe un părete saŭ pe o pînză albă imaginea mărită a unor figurĭ pictate pe sticlă și care, perfecționat, a devenit lanterna de proĭecțiunĭ.
LANTERNĂ VENEȚIA s. lampion.
lanternă, lanterne s. f. ochi.
lanternă roșie expr. (în sport) echipă clasată pe ultimul loc într-o competiție.

lanternă dex

Intrare: lanternă
lanternă substantiv feminin