Dicționare ale limbii române

43 definiții pentru kilo

chílo sn vz kilogram
chilográm sn vz kilogram
KIL, kile, s. n. (Pop.) Kilogram. [Var.: kilo s. n.] – Din fr. kil.
KÍLO1 s. n. v. kil.
KÍLO2- Element de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea de o mie de ori. – Din fr. kilo, gr. kilioi „mie”.
KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ♦ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram. – Abreviat: kg] – Din fr. kilogramme.
KIL s. n. Kilogram [Var.: kílo s. m.] – Din fr. kil.
KÍLO1 s. n. v. kil.
KÍLO2- Element de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea de o mie de ori. – Din fr. kilo, gr. kilioi „mie”.
KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ◊ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram. – Abr.: kg] – Din fr. kilogramme.
CHlLOGRÁM s. n. v. kilogram.
KÍLO s. n. (Rar) Kilogram. Un kilo de zahăr.[1]
KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. (În terminologia științifică, de obicei și în forma kilogram-masă) Unitate fundamentală de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitatea cu care se măsoară greutatea obiectelor. Fiecare kilogram de bumbac, fiecare kilogram de lînă, fiecare fus de piele economisit înseamnă produse de larg consum date în plus pentru satisfacerea nevoilor oamenilor muncii. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2879. ♦ Compus: kilogram-forță = unitatea de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația pămîntească normală. 2. (Impropriu) Litru. Un kilogram de vin. Un kilogram de lapte. Scris și: chilogram.
kil (pop.) s. n., pl. kíle
kílo s. n., pl. kílo
kilográm (-lo-gram) s. n., pl. kilográme; simb. kg
kil/kílo s. n., pl. kíle/kílo
kilográm s. n. (sil. -gram), pl. kilográme; simb. kg[1]
kil / kílo s. n., pl. kíle / kílo
KIL s. v. kilogram.
KÍLO s. chil, kil, kilogram. (Un ~ de zahăr.)
KILOGRÁM s. 1. chil, kil, kilo. (Un ~ de făină.) 2. (impr.) litru. (Un ~ de lapte.)[1]
KILO- Element prim de compunere savantă cu semnificația „o mie”, „de o mie de ori”. [< fr. kilo-, cf. gr. chilioi – o mie].
KILOGRÁM s.n. Unitate de măsură pentru masă, egală cu 1000 g. ◊ Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, având o valoare egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația pământească normală. [< fr. kilogramme, cf. gr. chilioi – o mie, gramma – unitate de măsură].
CHILI2-/CHILO- elem. „o mie”, „numeros”. (< fr. chili-, cf. gr. khilioi)
KILO2- elem. „O mie”, „de o mie de ori”. (din fr. kilo-, cf. gr. khilioi)
KILOGRÁM, kilográme, s. n. 1. Unitate fundamentală de măsură a masei, egală cu masa unui litru de apă distilată la temperatura de 4°C. [Sil. -lo-gram][1]
chilográm (chilográme), s. n. – Unitate de măsură pentru greutate egală cu o mie de grame. – Var. kilogram (înv.). Fr. kilogramme. Se folosește adesea în forma abreviată kilo, și chiar chil, care este popular.[1]
KILOGRÁM ~e n. Unitate de măsură pentru masă egală cu 1000 de grame. ◊ ~-forță unitate de măsură pentru forță egală cu greutatea unui corp cu masa de un kilogram. [Sil. -lo-gram] /< fr. kilogramme[1]
chilo... V. kilo.
kilogram n. greutate de o mie de grame.
*chilo- (vgr. hilioi, o mie), prefix care, fiind pus înaintea unitățiĭ metrice, o multiplică cu o mie. S. n., pl. tot așa. Fam. Chilogram.
*chilográm n. pl. e (chilo- și gram). O mie de grame.
*kílo..., V. chilo....
CHILOGRÁM, chilograme, s. n. v. KILOGRAM. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ◊ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram. – Abr.: kg] – Din fr. kilogramme. – [DEX ’98]
KILO s. chil, kilogram. (Un ~ de zahăr.)
KILOGRAM s. 1. chil, kilo. (Un ~ de făină.) 2. litru. (Un ~ de lapte.)
kg (METR.), simbol pentru kilogram.
KILO- (< fr. {s}; gr. khilioi „mie”) 1. Element de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea cu o mie de ori; are simbolul k și se scrie înaintea simbolului unității de măsură (ex. kilometru). 2. (INFORM.) Element de compunere care indică multiplicarea de 210, adică 1024, a cantității de informație desemnată de cuvântul pe care îl precedă (ex. kilobyte, kilooctet).
KILOGRÁM (< fr. {i}) s. n. Unitate de măsură a masei (simbol: kg), egală cu masa etalonului format dintr-un cilindru de platină aliată cu iridiu, denumit „kilogram internațional” și păstrat la Sèvres (Franța); este aproximativ egal cu masa unui litru de apă. ◊ K. forță = unitate de măsură a forței (simbol: kgf), egală cu greutatea unui corp de masă de un kilogram, adică 9,81 N. ◊ K. forță-metru = unitate de măsură a energiei (simbol: kgf:m), egală cu 9,81 J. ♦ (Impr.) Litru.
CHILI-2 „o mie, înmiit, numeros”. ◊ gr. khilioi „o mie” > fr. chili-, engl. id. > rom. chili-. □ ~ant (v. -ant), adj., cu numeroase flori; ~arh (v. -arh), s. m., (în Grecia antică) comandant a o mie de soldați; ~arhie (v. -arhie1), s. f., demnitatea de chiliarh.
CHILO-2 „o mie, numeros”. ◊ gr. khilioi „o mie” > fr. chilo-, engl. id. > rom. chilo-. □ ~pode (v. -pod), s. n. pl., ordin de artropode terestre, carnivore și cu multe picioare, din care fac parte scolopendra, urechelnița etc.
KILO- „o mie, de o mie de ori”. ◊ gr. khilioi „o mie” > fr. kilo-, germ. id., engl. id. > rom. kilo-. □ ~metru (v. -metru1), s. m., unitate de măsură pentru lungimi egală cu o mie de metri.

Kilo dex online | sinonim

Kilo definitie

Intrare: kilogram
kilo 1 s.n. substantiv neutru
chilogram substantiv neutru
kg simbol
kilogram substantiv neutru
  • silabisire: ki-lo-gram
Intrare: kilo (u.m.)
chilo s.n. substantiv neutru
kil substantiv neutru
kilo 1 s.n. substantiv neutru
Intrare: kilo- (o mie)
kilo 2 pref. element de compunere prefix
chilo 2 pref. - o mie element de compunere prefix
chili 2 pref. - o mie