Dicționare ale limbii române

5 definiții pentru juxtalinear

JUXTALINIÁR, -Ă, juxtaliniari, -e, adj. (Mai ales în expr.) Traducere juxtaliniară = traducere literală a unui text, orînduită pe două coloane, astfel ca fiecare cuvînt al traducerii să se afle în același rînd cu cuvîntul respectiv al originalului (după ce, în prealabil, s-a procedat la schimbarea ordinei cuvintelor din original în conformitate cu topica limbii în care se traduce).
JUXTALINIÁR, -Ă adj. (Despre traduceri) Făcut cuvânt cu cuvânt, reproducându-se paralel și textul original. [Pron. -ni-ar. [Cf. fr. juxtalinéaire < lat. iuxta – lângă, linea – linie].
JUXTALINIÁR / JUXTALINEÁR, -Ă adj. (despre traduceri) dispus pe două coloane, astfel ca fiecare cuvânt al traducerii să se afle în același rând cu cuvântul respectiv al originalului. (< fr. juxtalinéaire)
juxtalinear a. se zice de modul de a traduce vorbă cu vorbă și cu reproducerea textului.
* juxtalineár, -ă adj. (compus din lat. juxta, alăturea, lângă, și linearis, linear, d. linea, linie, rînd). Traducere juxtalineară, sistem de traducere care dă pe o coloană cuvintele textului original și pe a doŭa coloană traducerea corespunzătoare rînd cu rînd.

Juxtalinear dex online | sinonim

Juxtalinear definitie

Intrare: juxtalinear
juxtaliniar adjectiv
  • silabisire: -ni-ar
juxtalinear adjectiv
  • silabisire: -ne-ar