Dicționare ale limbii române

18 definiții pentru jantă

JÁNTĂ, jante, s. f. Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. ◊ Expr. A rămâne (sau a fi) pe jantă = a) a avea cauciucul dezumflat; b) (fam.) a rămâne fără bani, a fi lefter. [Var.: geántă s. f.] – Din fr. jante.
JÁNTĂ, jante, s. f. Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. ◊ Expr. A rămâne (sau a fi) pe jantă = a) a avea cauciucul dezumflat; b) (fam.) a rămâne fără bani, a fi lefter. [Var.: geántă s. f.] – Din fr. jante.[1]
JÁNTĂ, jante, s. f. Partea exterioară, circulară a unei roți (pe care se montează anvelopa la automobile, biciclete etc). V. obadă.Expr. A fi (sau a rămîne) pe jantă = (despre automobile, biciclete etc.) a avea cauciucul dezumflat; (familiar; despre oameni) a rămîne fără bani, a fi în pană de bani.
jántă (parte a roții) s. f., g.-d. art. jántei; pl. jánte
jántă (tehn.) s. f., g.-d. art. jántei; pl. jánte
GEÁNTĂ s. v. jantă. (~ a roții unei mașini.)
JÁNTĂ s. geantă. (Jantă a roții unei mașini.)
GEÁNTĂ s.f. v. jantă.
JÁNTĂ s.f. Partea exterioară a unei roți, pe care se fixează bandajul de rulare sau pneul; obadă. ◊ A rămâne pe jantă = a avea un cauciuc dezumflat; (fam.) a rămâne în pană de bani, a fi lipsit de bani. [Var. geantă s.f. / < fr. jante].
JÁNTĂ s. f. partea exterioară periferică a unei roți de automobil, de bicicletă, pe care se montează pneul. ♦ a rămâne pe ~ = a) a avea un cauciuc dezumflat; b) (fam.) a rămâne în pană de bani. (< fr. jante)
geántă (génți), s. f. – Partea exterioară a unei roți de autovehicul. – Var. jantă. Fr. jante, cu influența cuvîntului anterior. Termen automobilistic, se folosește și în expresia a fi pe geantă (Arg., a fi lider). Cf. Graur, BL, V, 61.
JÁNTĂ ~e f. Parte în formă de cerc a roții unui vehicul, pe care se montează pneurile. [G.-D. jantei] /<fr. jante
jántă s.f. (reg.) muiere rea.
GEANTĂ s. jantă. (~ a roții unei mașini.)
JANTĂ s. geantă. (~ a roții unei mașini.)
a rămâne lefter / pe geantă expr. a rămâne fără bani; a-și pierde averea.
jantă, jante s. f. (eufem.) prostituată.
pe geantă / jantă expr. rămas fără un ban, lefter

Jantă dex online | sinonim

Jantă definitie

Intrare: jantă
jantă substantiv feminin
geantă substantiv feminin