Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

18 defini╚Ťii pentru jant─â

J├üNT─é, jante, s. f. Partea exterioar─â periferic─â a unei ro╚Ťi de autovehicul, de biciclet─â etc., construit─â astfel ├«nc├ót s─â permit─â montarea pe roat─â a unui pneu. ÔŚŐ Expr. A r─âm├óne (sau a fi) pe jant─â = a) a avea cauciucul dezumflat; b) (fam.) a r─âm├óne f─âr─â bani, a fi lefter. [Var.: ge├ínt─â s. f.] ÔÇô Din fr. jante.
J├üNT─é, jante, s. f. Partea exterioar─â periferic─â a unei ro╚Ťi de autovehicul, de biciclet─â etc., construit─â astfel ├«nc├ót s─â permit─â montarea pe roat─â a unui pneu. ÔŚŐ Expr. A r─âm├óne (sau a fi) pe jant─â = a) a avea cauciucul dezumflat; b) (fam.) a r─âm├óne f─âr─â bani, a fi lefter. [Var.: ge├ínt─â s. f.] ÔÇô Din fr. jante.[1]
J├üNT─é, jante, s. f. Partea exterioar─â, circular─â a unei ro╚Ťi (pe care se monteaz─â anvelopa la automobile, biciclete etc). V. obad─â. ÔŚŐ Expr. A fi (sau a r─âm├«ne) pe jant─â = (despre automobile, biciclete etc.) a avea cauciucul dezumflat; (familiar; despre oameni) a r─âm├«ne f─âr─â bani, a fi ├«n pan─â de bani.
j├ínt─â (parte a ro╚Ťii) s. f., g.-d. art. j├íntei; pl. j├ínte
jántă (tehn.) s. f., g.-d. art. jántei; pl. jánte
GE├üNT─é s. v. jant─â. (~ a ro╚Ťii unei ma╚Öini.)
J├üNT─é s. geant─â. (Jant─â a ro╚Ťii unei ma╚Öini.)
GEÁNTĂ s.f. v. jantă.
J├üNT─é s.f. Partea exterioar─â a unei ro╚Ťi, pe care se fixeaz─â bandajul de rulare sau pneul; obad─â. ÔŚŐ A r─âm├óne pe jant─â = a avea un cauciuc dezumflat; (fam.) a r─âm├óne ├«n pan─â de bani, a fi lipsit de bani. [Var. geant─â s.f. / < fr. jante].
J├üNT─é s. f. partea exterioar─â periferic─â a unei ro╚Ťi de automobil, de biciclet─â, pe care se monteaz─â pneul. ÔÖŽ a r─âm├óne pe ~ = a) a avea un cauciuc dezumflat; b) (fam.) a r─âm├óne ├«n pan─â de bani. (< fr. jante)
ge├ínt─â (g├ęn╚Ťi), s. f. ÔÇô Partea exterioar─â a unei ro╚Ťi de autovehicul. ÔÇô Var. jant─â. Fr. jante, cu influen╚Ťa cuv├«ntului anterior. Termen automobilistic, se folose╚Öte ╚Öi ├«n expresia a fi pe geant─â (Arg., a fi lider). Cf. Graur, BL, V, 61.
J├üNT─é ~e f. Parte ├«n form─â de cerc a ro╚Ťii unui vehicul, pe care se monteaz─â pneurile. [G.-D. jantei] /<fr. jante
jántă s.f. (reg.) muiere rea.
GEANT─é s. jant─â. (~ a ro╚Ťii unei ma╚Öini.)
JANT─é s. geant─â. (~ a ro╚Ťii unei ma╚Öini.)
a rămâne lefter / pe geantă expr. a rămâne fără bani; a-și pierde averea.
jant─â, jante s. f. (eufem.) prostituat─â.
pe geant─â / jant─â expr. r─âmas f─âr─â un ban, lefter

Jant─â dex online | sinonim

Jant─â definitie

Intrare: jant─â
jant─â substantiv feminin
geant─â substantiv feminin