Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

12 defini╚Ťii pentru iscusire

ISCUS├Ź, iscusesc, vb. IV. Tranz. ╚Öi refl. (├Änv.) A (se) face mai ├«ndem├ónatic, mai ager, mai iste╚Ť; a (se) face mai fin, mai rafinat. ÔÇô Din sl. iskusiti.
ISCUS├Ź, iscusesc, vb. IV. Tranz. ╚Öi refl. (├Änv.) A (se) face mai ├«ndem├ónatic, mai ager, mai iste╚Ť; a (se) face mai fin, mai rafinat. ÔÇô Din sl. iskusiti.
ISCUS├ŹRE s. f. (├Änvechit) Iscusin╚Ť─â. Mul╚Ť─âmit de-a sale gusturi ╚Öi de a sa iscusire... Se ferice╚Öte-nv─â╚Ťatul ├«n chilii ├«ntunecoase. CONACHI, P. 287.
iscus├ş (a ~) (├«nv.) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. iscus├ęsc, imperf. 3 sg. iscuse├í; conj. prez. 3 s─â iscuse├ísc─â
iscus├şre (├«nv.) s. f., g.-d. art. iscus├şrii
iscus├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. iscus├ęsc, imperf. 3 sg. iscuse├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. iscuse├ísc─â
iscus├şre s. f., g.-d. art. iscus├şrii
ISCUS├ŹRE s. v. abilitate, destoinicie, dexteritate, dib─âcie, ingeniozitate, iscusin╚Ť─â, iste╚Ťie, iste╚Ťime, ├«ndem├ónare, pricepere, ╚Ötiin╚Ť─â, talent, u╚Öurin╚Ť─â.
iscus├ş (iscus├ęsc, iscus├şt), vb. ÔÇô 1. A cerceta, a mina. ÔÇô 2. A instrui, a educa. ÔÇô 3. (Refl.) A se forma, a se instrui, a ajunge s─â st─âp├«neasc─â o disciplin─â. Sl. iskusiti ÔÇ×a ├«ncercaÔÇŁ (Miklosich, Slaw. Elem., 24; Cihac, II, 150; Tiktin). ├Änv., cu toate sensurile, se folosesc numai formele iscusire, s. f. (capacitate, iscusin╚Ť─â) ╚Öi iscusit, adj. (dibaci, capabil). ÔÇô Der. iscusitor, adj. (demon); iscusie (var. iscuseal─â, iscusime, iscusenie), s. f. (dib─âcie, ├«ndem├«nare), toate ├«nv.; iscusin╚Ť─â, s. f. (dib─âcie).
A ISCUS├Ź ~├ęsc tranz. A face mai ager, mai iste╚Ť. /<sl. iskusiti
iscus├ş, iscus├ęsc, vb. IV (pop.) 1. a pune la ├«ncercare, a ispiti. 2. a ├«nv─â╚Ťa pe cineva, a-l de╚Ötepta. 3. a c─âp─âta experien╚Ť─â, a deveni iste╚Ť, dibaci, ├«ndem├ónatic; a se de╚Ötepta, a se deschide la minte, a-╚Öi ascu╚Ťi mintea. 4. a se face vestit. 5. a deveni ╚Öiret. 6. a face pe de╚Öteptul, pe ├«nv─â╚Ťatul. 7. a deveni mai fin, a se rafina, a se perfec╚Ťiona.
iscusire s. v. ABILITATE. DESTOINICIE. DEXTERITATE. DIB─éCIE. INGENIOZITATE. ISCUSIN╚Ü─é. ISTE╚ÜIE. ISTE╚ÜIME. ├ÄNDEM├ÄNARE. PRICEPERE. ╚śTIIN╚Ü─é. TALENT. U╚śURIN╚Ü─é.

Iscusire dex online | sinonim

Iscusire definitie

Intrare: iscusi
iscusi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: iscusire
iscusire substantiv feminin