Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru invizibil

INVIZÍBIL, -Ă, invizibili, -e, adj. Care nu se vede sau nu se poate vedea; (de) nevăzut; nevizibil. ♦ (Prin exagerare sau glumeț) Extrem de mic. ◊ Ac invizibil (și substantivat, n.) = ac de păr subțire și mic. – Din fr. invisible, lat. invisibilis.
INVIZÍBIL, -Ă, invizibili, -e, adj. Care nu se vede sau nu se poate vedea; (de) nevăzut; nevizibil. ♦ (Prin exagerare sau glumeț) Extrem de mic. ◊ Ac invizibil (și substantivat, n.) = ac de păr subțire și mic. – Din fr. invisible, lat. invisibilis.
INVIZÍBIL, -Ă, invizibili, -e, adj. Care nu se poate vedea; (de) nevăzut. Ridică... mîinile grase și scurte spre tavan, adresîndu-se unui auditoriu invizibil. C. PETRESCU, C. V. 154. Ostenit ca de-o luptă c-un vrăjmaș invizibil, își lăsă caietul pe flacăra lumînării. VLAHUȚĂ, O. A. III 75. ♦ Ac invizibil (și substantivat, n.) = ac de păr subțire și mic.
invizíbil adj. m., pl. invizíbili; f. invizíbilă, pl. invizíbile
invizíbil adj. m. vizibil
INVIZÍBIL adj. nevăzut, nevizibil.
Invizibil ≠ văzut, vizibil
INVIZÍBIL, -Ă adj. Care nu se vede sau nu se poate vedea. [Cf. fr. invisible, lat. invisibilis].
INVIZÍBIL, -Ă I. adj. 1. care nu poate fi văzut. 2. prea mic pentru a putea fi perceput. II. s. n. pl. servicii prestate de o țară în folosul altor țări, sau prestate în străinătate în folosul țării respective. (< fr. invisible, lat. invisibilis)
INVIZÍBIL ~ă (~i, ~e) Care nu poate fi văzut; nevăzut. /<fr. invisible, lat. invisibilis
invizibil a. 1. ce scapă vederii prin micimea sau depărtarea sa; 2. fig. Care nu s’arată: s’a făcut invizibil.
*invizíbil, -ă adj. (lat. in-visibilis). Care nu se poate vedea cu ochiĭ liberĭ: microbiĭ îs invizibilĭ. Care nu se arată publiculuĭ: un ministru invizibil. Fig. Care se poate constata, dar nu vedea: durerea e invizibilă. Adv. În mod invizibil.
INVIZIBIL adj. nevăzut, nevizibil.
INVIZÍBIL, -Ă (< fr., lat.) adj. Care nu se poate vedea; (de) nevăzut. ◊ (EC.) Export (import) i. = încasările și plățile dintre țări, ocazionate de prestările de servicii (transporturi, călătorii și turism, telecomunicații, asigurări, servicii bancare și financiare etc.), de transferurile de venituri provenite muncă (salarii) și din investițiile externe de capital (profituri, dividende, dobânzi) și de transferurile unilaterale curente (despăgubiri, moșteniri, donații, ajutoare publice sau private). ◊ Balanță i. = parte a balanței de tranzacții curente (contul curent) în care se înregistrează exportul și importul i.. ◊ Mână i. = termen care desemnează capacitatea unei piețe, cu concurență perfectă, de a aduce beneficiile cele mai mari pentru toți participanții, chiar în condițiile în care toți comercianții ar urmări să-și maximizeze profiturile. Termenul a fost utilizat pentru prima dată de A. Smith.
invizibilă, invizibile s. f. 1. jucărie asemănătoare praștiei, confecționată dintr-un cadru de sîrmă rigidă și un fir subțire elastic, cu proiectile confecționate din ace cu gămălie sau cu bucățele de liță îndoite în formă de U. 2. (stud.) tehnică de fraudare a unui examen scris prin introducerea în sala de examen a unor coli albe, format A4, cu subiecte scrise de acasă prin zgâriere cu o mină care nu mai are pastă.

invizibil definitie

invizibil dex

Intrare: invizibil
invizibil adjectiv