Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru inventat

INVENT├ü, inventez, vb. I. Tranz. 1. A crea, a realiza ceva nou care nu a existat p├ón─â atunci, a imagina pentru prima dat─â; a face o descoperire tehnic─â. 2. A prezenta drept adev─ârate lucruri imaginare, care nu exist─â, neadev─ârate; a scorni, a n─âscoci; p. ext. a min╚Ťi. [Prez. ind.; ╚Öi: inv├ęnt] ÔÇô Din fr. inventer.
INVENT├ü, inventez, vb. I. Tranz. 1. A crea, a n─âscoci ceva nou care nu a existat p├ón─â atunci, a imagina pentru prima dat─â; a face o descoperire tehnic─â. 2. A prezenta drept adev─ârate lucruri imaginare, care nu exist─â, neadev─ârate; a scorni, a n─âscoci; p. ext. a min╚Ťi. ÔÇô Din fr. inventer.
INVENT├ü, inventez ╚Öi inv├ęnt, vb. I. Tranz. 1. A imagina, a face, a crea, a construi ceva nou, care nu exista p├«n─â atunci; a n─âscoci. V. descoperi. Praful de pu╚Öc─â a fost inventat de chinezi. Ôľş Fiecare invent─â o etimologie ╚Öi o tecnologie proprie a sa. NEGRUZZI, S. I 347. 2. A scorni lucruri ├«nchipuite, inexistente, neadev─ârate; p. ext. a min╚Ťi. ├Äntreaga ├«nt├«mplare a fost inventat─â de r─âuvoitori.
invent├í (a ~) vb., ind. prez. 3 invente├íz─â / inv├ęnt─â
invent├í vb., ind. prez. 1 sg. invent├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. invente├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. invent├ęze
INVENTÁ vb. 1. a afla, a concepe, a crea, a descoperi, a elabora, a face, a găsi, a gândi, a imagina, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a scorni, (înv. și pop.) a izvodi, (pop.) a iscodi, a închipui, (reg.) a tocmi, (înv.) a unelti, (fig.) a naște, a urzi, a zămisli. (A ~ un nou sistem de...) 2. v. scorni.
INVENTÁT adj. 1. v. imaginar. 2. v. mincinos.
Inventat Ôëá real
INVENT├ü vb. I. tr. 1. A g─âsi, a crea, a imagina ceva nou; a n─âscoci. 2. A scorni (minciuni, ├«nchipuiri); (p. ext.) a min╚Ťi. [P.i. -tez ╚Öi inv├ęnt, 3,6 -teaz─â. / < fr. inventer, it. inventare].
INVENT├ü vb. tr. 1. a g─âsi, a crea, a imagina ceva nou; a n─âscoci. 2. a scorni (minciuni, ├«nchipuiri); (p. ext.) a min╚Ťi. (< fr. inventer)
A INVENT├ü ~├ęz tranz. 1) A descoperi prin munc─â creatoare; a n─âscoci; a scorni; a izvodi. 2) A crea ├«n imagina╚Ťie ├«n mod arbitrar; a izvodi; a n─âscoci; a ticlui; a broda; a fabrica. /<fr. inventer
inventà v. 1. a afla cel dintâiu, a descoperi: a inventa o mașină; 2. fig. a plăsmui: a inventa calomnii.
*invent├ęz v. tr. (fr. inventer, d. lat. in-venire, -ventum, a g─âsi, a descoperi. V. vin 2). Scornesc, n─âscocesc, imaginez e┼ş cel dint├«─ş ceva: Gutemberg a inventat tipografia. Fig. A inventa o calomnie.
INVENTA vb. 1. a afla, a concepe, a crea, a descoperi, a elabora, a face, a g─âsi, a g├«ndi, a imagina, a n─âscoci, a pl─ânui, a pl─âsmui, a proiecta, a realiza, a scorni, (├«nv. ╚Öi pop.) a izvodi, (pop.) a iscodi, a ├«nchipui, (reg.) a tocmi, (├«nv.) a unelti, (fig.) a na╚Öte, a urzi, a z─âmisli. (A ~ un nou sistem de...) 2. a n─âscoci, a pl─âsmui, a scorni, a ticlui, (pop.) a scoate, a st├«rni, (reg.) a scornoci, (├«nv.) a b─âsni, (fig.) a ╚Ťese, a urzi, (fig. rar) a t─âia, (fig. ├«nv.) a ascu╚Ťi. (A ~ ceva pe socoteala cuiva.)
INVENTAT adj. fals, inautentic, mincinos, n─âscocit, neadev─ârat, neautentic, ne├«ntemeiat, nereal, pl─âsmuit, scornit, (├«nv.) min╚Ťit, r─âsuflat, spuriu, (pop. fig.) str├«mb. (Afirma╚Ťii ~; m─ârturie ~.)

Inventat dex online | sinonim

Inventat definitie

Intrare: inventat
inventat adjectiv
Intrare: inventa
inventa 1 inventez verb grupa I conjugarea a II-a
inventa 1 invent verb grupa I conjugarea I