Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru intensitate

INTENSIT├üTE, intensit─â╚Ťi, s. f. 1. ├Änsu╚Öirea de a fi intens; grad de t─ârie, de putere, de for╚Ť─â. 2. (Fiz.) Valoarea anumitor m─ârimi. ÔŚŐ (Fon.) Accent de intensitate = accent caracterizat prin for╚Ťa mecanic─â cu care se roste╚Öte un sunet. 3. (Ec.; ├«n sintagma) Intensitatea muncii = gradul de ├«ncordare al muncii, c─âruia ├«i corespunde un anumit consum de energie muscular─â ╚Öi nervoas─â a lucr─âtorului. ÔÇô Din fr. intensit├ę.
INTENSIT├üTE, intensit─â╚Ťi, s. f. 1. ├Änsu╚Öirea de a fi intens; grad de t─ârie, de putere, de for╚Ť─â. 2. (Fiz.) Valoarea anumitor m─ârimi. ÔŚŐ (Fon.) Accent de intensitate = accent caracterizat prin for╚Ťa mecanic─â cu care se roste╚Öte un sunet. 3. (Economie; ├«n sintagma) Intensitatea muncii = gradul de ├«ncordare al muncii, c─âruia ├«i corespunde un anumit consum de energie muscular─â ╚Öi nervoas─â a lucr─âtorului. ÔÇô Din fr. intensit├ę.
INTENSIT├üTE, intensit─â╚Ťi, s. f. 1. ├Änsu╚Öirea de a fi intens; grad de t─ârie. Intensitatea frigului.Ôľş Proza sa are o mare intensitate dramatic─â, scriitorul folosind de cele mai multe ori dialogul ├«n locul nara╚Ťiunii. L. ROM. 1953, nr. 1, 50. St├«ncile albe de calcar lucesc atunci cu o mare intensitate. BOGZA, C. O. 13. 2. (Fiz.) Valoarea anumitor m─ârimi locale. Intensitate sonor─â. Intensitatea unui curent electric. ÔŚŐ (Fon.) Accent de intensitate = accent caracterizat prin for╚Ťa mecanic─â cu care se roste╚Öte un sunet. ├Än sistemul fonologic al limbii rom├«ne, cantitatea nu joac─â nici un rol, accentul de intensitate fiind pe primul plan. ROSETTI, I. SL. 29.
intensit├íte s. f., g.-d. art. intensitß║»╚Ťii; pl. intensitß║»╚Ťi
intensit├íte s. f., g.-d. art. intensit─â╚Ťii; pl. intensit─â╚Ťi
INTENSIT├üTE s. 1. for╚Ť─â, putere, t─âria v├óntului, (├«nv.) m─ârie, m─ârime. (~ v├óntului, a dragostei.) 2. v. volum. 3. (FIZ.) intensitate de magnetizare = magnetiza╚Ťie. 4. v. tensiune.
INTENSIT├üTE s.f. 1. Grad de tensiune, de t─ârie, de energie. 2. T─ârie, valoare a unui sunet, a unui curent electric etc. ÔŚŐ Accent de intensitate = accent care se caracterizeaz─â prin puterea cu care sunt rostite sunetele. [Cf. fr. intensit├ę].
INTENSIT├üTE s. f. 1. stare a ceea ce este intens; grad de tensiune, de t─ârie, de energie. 2. t─ârie, valoare a unui sunet, curent electric etc. ÔÖŽ (fon.) accent de ~ = accent care se caracterizeaz─â prin puterea cu care sunt rostite sunetele. (< fr. intensit├ę)
INTENSIT├üTE ~─â╚Ťi f. 1) Grad de activitate, putere sau for╚Ť─â. 2) Caracter intens. /<fr. intensit├ę
intensitate f. grad de for╚Ť─â, de activitate: intensitatea c─âldurei.
*intensit├íte f. (d. intens; fr. -nsit├ę). Calitatea de a fi intens, gradu de t─ârie: intensitatea gerulu─ş, intensitatea unu─ş curent electric.
INTENSITATE s. 1. for╚Ť─â, putere, t─ârie, (├«nv.) m─ârie, m─ârime. (~ v├«ntului, a dragostei.) 2. amploare, for╚Ť─â, volum. (Are o voce de o ~ impresionant─â.) 3. (FIZ.) tensiune. (~ ├«ntr-un conductor.)
intensit├íte s.f. Semnifica╚Ťie a categoriei gramaticale a compara╚Ťiei.
intensit├íte s.f. Semnifica╚Ťie a categoriei gramaticale a compara╚Ťiei.
INTENSITATEA AC╚ÜIUNILOR DE LUPT─é ALE AVIA╚ÜIEI num─ârul misiunilor executate cu o anumit─â categorie de avia╚Ťie ├«ntr-o zi de lupt─â sau ├«ntr-o anumit─â perioad─â, put├ónd fi valabil─â de la o zi la alta sau de la o perioad─â la alta, depinz├ónd de scopurile propuse, de misiunile trupelor de uscat sau ale marinei militare, de disponibilitatea tehnicii de lupt─â a personalului navigant, de timpul ╚Öi condi╚Ťiile meteorologice, de starea de asigurare material─â a categoriei de avia╚Ťie respective.
intensitate 1. (fiz.) I. de vibra╚Ťie a unui sunet, cantitatea de energie care, transportat─â de undele* sonore, trece ├«ntr-o secund─â prin unitatea de suprafa╚Ť─â perpendicular─â pe direc╚Ťia de propagare a sunetului*. Nivelul (diferen╚Ťa) de i. dintre 2 sunete (i. relativ─â) se m─âsoar─â ├«n decibeli (dB ÔÇô v. bel), pe c├ónd i. absolut─â ├«n W/cm2. Unei anumite i. de vibra╚Ťie a sursei sonore ├«i corespunde o anumit─â i. auditiv─â (fiziol.) sau t─ârie a sunetului, care se m─âsoar─â ├«n foni*. ÔÖŽ Puterea sonor─â difuzat─â ├«n spa╚Ťiu de instr. muzicale variaz─â ├«n limite foarte largi. (Ex. orientative pentru fff orga mare, 12 W; trombonul, 6 W; pianul, 0,6 W; cl., 0,05 W; o voce bas, 0,03 W; c├ónt├ónd ppp o vl. emite o putere sonor─â infim─â, c├óteva milionimi de W). La ├«nsumarea surselor sonore, puterea ansamblului nu cre╚Öte aritmetic, ci logaritmic*, deci mult mai pu╚Ťin dec├ót adun├ónd puterile. De ex., dac─â unei vl. care c├ónt─â cu o i. corespunz─âtoare unui nivel de 5 dB, i se adaug─â alte 15 vl., care c├ónt─â fiecare cu aceea╚Öi i. nivelul sonor al ansamblului nu cre╚Öte de la 5 dB la 80 dB (adic─â cu 5 x 15 = 75 dB), ci numai cu 12 dB (adic─â de la 5 la 17 dB).Aceasta explic─â ├«n parte faptul c─â o orch. mare poate s─â acompanieze un instr. solist ca hf. sau chitara f─âr─â a prejudicia echilibrul sonor (v. ╚Öi amplitudine). 2. (├«n teoria muzical─â) Una dintre calit─â╚Ťile sunetului muzical (al─âturi de ├«n─âl╚Ťime (2), durat─â (I, 1) ╚Öi timbru*) determinat─â de i. (1). Valoarea sa relativ─â (rezult├ónd din diferen╚Ťa de i. a dou─â sunete) a fost conven╚Ťional stabilit─â de practica muzical─â ╚Öi redat─â prin semne dinamice*. Raporturile ╚Öi varia╚Ťiile de i. constituie ast─âzi obiectul dinamicii (1, 2).

Intensitate dex online | sinonim

Intensitate definitie

Intrare: intensitate
intensitate substantiv feminin