Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru insucces

INSUCC├ëS, insuccese, s. n. Lips─â de succes; nereu╚Öit─â, ├«nfr├óngere, e╚Öec. ÔÇô Din fr. insucc├Ęs.
INSUCC├ëS, insuccese, s. n. Lips─â de succes; nereu╚Öit─â, ├«nfr├óngere, e╚Öec. ÔÇô Din fr. insucc├Ęs.
INSUCC├ëS, insuccese, s. n. E╚Öec, nereu╚Öit─â, neizb├«nd─â. C├«nd vede insuccesul ╚Ötirilor ei, nu mai ╚Ötie ce s─â fac─â. CAMIL PETRESCU, T. II 65. Desperat de necurmatele sale insuccese, ├«ncepu cu m├«nie a stoarce din ╚Ťear─â mai mult dec├«t ea putea s─â dea. ODOBESCU, S. II 497.
insucc├ęs s. n., pl. insucc├ęse
insucc├ęs s. n., pl. insucc├ęse
INSUCCÉS s. 1. v. eșec. 2. v. cădere.
Insucces Ôëá succes, reu╚Öit─â
INSUCC├ëS s.n. Lips─â de succes; nereu╚Öit─â, e╚Öec, ├«nfr├óngere. [Cf. fr. insucc├Ęs].
INSUCC├ëS s. n. nereu╚Öit─â, e╚Öec. (< fr. insucc├ęs)
INSUCC├ëS ~e n. Lips─â de succes; nerealizare a unei ac╚Ťiuni; nereu╚Öit─â; e╚Öec. [Sil. -suc-ces] /<fr. insucces
*insucc├ęs, V. nesucces.
* nesucc├ęs or─ş insucc├ęs n., pl. e (dup─â fr. insuc├Ęs). Nereu╚Öit─â, fiasco, chix.
INSUCCES s. 1. e╚Öec, nereu╚Öit─â, (rar) neizb├«nd─â. (~ ├«ntr-o ac╚Ťiune.) 2. c─âdere, e╚Öec, nereu╚Öit─â, picare, (livr.) fiasco, (fam.) chix. (~ al unui spectacol.)
INSUCCES. Subst. Insucces, nereu╚Öit─â, chix (fam.), fiasco (livr.), e╚Öec, ├«nfr├«ngere, ne├«mplinire, neizb├«nd─â, ratare. Nenoroc, ghinion, ghin─â (rar), ne╚Öans─â, ceas r─âu; impas, punct mort, criz─â; nenorocire, catastrof─â, dezastru. ├Änfr├«ngere, dobor├«re, r─âpunere (pop.); ruinare, ruin─â (fig.), faliment, crah, bancrut─â, insolvabilitate. Gre╚Öeal─â, eroare, gre╚Ö (├«nv. ╚Öi reg.), pas gre╚Öit, poticnire, poticneal─â. Dec─âdere, declin, apus (fig.), asfin╚Ťit (fig.), decaden╚Ť─â, pr─âbu╚Öire, marasm (livr.), regres, regresiune (├«nv.). Discreditare, discredit (rar), compromitere. Corigen╚Ť─â; repeten╚Ťie. Om f─âr─â noroc, ghinionist, p─âguba╚Ö, falit, ratat, bancrutar (rar), mofluz (├«nv.), mofluzit (├«nv.). Corigent; repetent. Adj. Nenorocos, cu ghinion, ghinionist, p─âguba╚Ö. Falimentar (fig.); ruinat (fig.), insolvabil; ratat. Nereu╚Öit, neizbutit; abra╚Ö. B─âtut, ├«nvins, ├«nfr├«nt, dobor├«t. Compromis, p─âtat (fig.). C─âzut ├«n dizgra╚Ťie. Corigent; repetent. Vb. A e╚Öua, a suferi un e╚Öec, a fi ├«nvins, a suferi o ├«nfr├«ngere, a nu izbuti, a ie╚Öi abra╚Ö, nu i s-au prins colacii, a nu avea noroc (baft─â), a avea ghinion, a nu reu╚Öi, a ajunge r─âu, a nu se alege c├«╚Ötigul din pagub─â, a rata, a gre╚Öi, a gre╚Öi ╚Ťinta, a nu nimeri ╚Ťinta, a da (a face) gre╚Ö, a nu nimeri, a nu avea succes, a o pune de m─âm─âlig─â, a c─âlca cu st├«ngul, a da chix (fam.), a o face fiart─â, a fluiera a pagub─â, a suferi un fiasco, a r─âm├«ne de c─âru╚Ť─â, a o b─âga pe m├«nec─â, a r─âm├«ne cu buzele umflate, a m├«nca o ceap─â degerat─â; a da faliment, a mofluzi (├«nv.), a ie╚Öi mofluz; a da cu b├«ta ├«n balt─â, a da ├«n bar─â (arg.), a scoate boii din jug f─âr─â coarne. A se poticni (fig.), a c─âdea, a se pr─âbu╚Öi, a naufragia (fig.), a fr├«nge carul, a capota (fig.), a capitula; a ajunge la impas, a se l─âsa de c─âru╚Ť─â, a ajunge la un punct mort, a i se ├«nchide (cuiva) calea ├«n codru, a se ├«neca ca ╚Ťiganul la mal; a dec─âdea, a fi ├«n declin, a asfin╚Ťi (fig.), a se duce pe copc─â, a-i fugi p─âm├«ntul de sub picioare, a aluneca pe o pant─â; a-i apune (cuiva) steaua; a se discredita, a se compromite; a c─âdea ├«n dizgra╚Ťie. A pierde partida, a pierde b─ât─âlia, a pierde trenul (fig.), a se ╚Öterge (a se linge, a se sp─âla) pe buze, a r─âm├«ne cu coada ├«ntre picioare, a se alege cu oale ╚Öi ulcele sparte. A c─âdea (a pica) la examen, a r─âm├«ne corigent, a r─âm├«ne repetent. Adv. F─âr─â succes, f─âr─â nici o ╚Öans─â; cu ghinion, f─âr─â noroc. V. desperare, dezastru, discreditare, eroare, imposibilitate, ├«nt├«mplare, necaz, nepl─âcere, pagub─â.

Insucces dex online | sinonim

Insucces definitie

Intrare: insucces
insucces substantiv neutru