Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru imponderabil

IMPONDER├üBIL, -─é, imponderabili, -e, adj. Care nu are greutate; care se afl─â ├«n stare de imponderabilitate. ÔÖŽ Fig. Imperceptibil; subtil, insesizabil. ÔÇô Din fr. impond├ęrable.
IMPONDER├üBIL, -─é, imponderabili, -e, adj. Care nu are greutate; care se afl─â ├«n stare de imponderabilitate. ÔÖŽ Fig. Imperceptibil; subtil, insesizabil. ÔÇô Din fr. impond├ęrable.
IMPONDER├üBIL, -─é, imponderabili, -e, adj. Care este at├«t de u╚Öor ├«nc├«t nu se poate c├«nt─âri, care nu are greutate. V. infim. ÔÖŽ Fig. (Adesea substantivat, n.) Care nu poate fi sezisat, imperceptibil; diafan, subtil. Sau soarele care nu mai arde at├«t, sau cine ╚Ötie ce alt imponderabil fenomen al locului acesta face ca suprafa╚Ťa apelor s─â se acopere de o infinitate de flori albe. BOGZA, C. O. 301. Ca-ntr-o c─âm─âru╚Ť─â alb─â de spital, A n─âv─âlit u╚Öoar─â, imponderabil─â, Bucuria luminoas─â de afar─â. CAMIL PETRESCU, V. 101.
imponderábil adj. m., pl. imponderábili; f. imponderábilă, pl. imponderábile
imponderábil adj. m. ponderabil
IMPONDER├üBIL adj. v. imperceptibil, insesizabil, neauzit, neperceptibil, nesesizabil, nesim╚Ťit, subtil.
Imponderabil Ôëá ponderabil
IMPONDER├üBIL, -─é adj. Care este at├ót de u╚Öor ├«nc├ót nu poate fi c├ónt─ârit. ÔÖŽ (Fig.; adesea s.) Imperceptibil, greu de prins, de sesizat; subtil. [Cf. fr. impond├ęrable].
IMPONDER├üBIL, -─é adj. care nu are greutate. ÔŚŐ (fig.; ╚Öi s.) imperceptibil, greu de sesizat; subtil, diafan. (< fr. impond├ęrable)
IMPONDER├üBIL ~─â (~i, ~e) 1) Care ╚Öi-a pierdut greutatea (datorit─â lipsei for╚Ťelor ce ac╚Ťioneaz─â asupra lor ├«n c├ómpul gravita╚Ťional al P─âm├óntului); f─âr─â greutate. 2) fig. Care nu poate fi sesizat. /<fr. impond├ęrable
imponderabil a. 1. ce nu poate fi c├ónt─ârit: lumina ╚Öi c─âldura sunt imponderabile; 2. fig. de sentimente de ordine moral─â (devotament, justi╚Ťie, sacrificiu, etc ): imponderabilele au jucat un rol deciziv ├«n cursul r─âsboiului mondial.
*imponderábil, -ă adj. (in- și ponderabil). Care nu se poate cîntări, ca lumina, electricitatea ș. a.
imponderabil adj. v. IMPERCEPTIBIL. INSESIZABIL. NEAUZIT. NEPERCEPTIBIL. NESESIZABIL. NESIMȚIT. SUBTIL.

Imponderabil dex online | sinonim

Imponderabil definitie

Intrare: imponderabil
imponderabil adjectiv