Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru holender

HOLÉNDER, holendere, s. n. 1. Filtru pentru vin, constând dintr-un vas cu fundul alcătuit din saci de filtrare. 2. Denumire generică dată unor instalații de rafinare, de înălbire, de spălare etc., mai ales în industria hârtiei. 3. Piuliță care strânge două capete de țeavă, înșurubându-se într-unul din ele. 4. Mașină folosită la operațiile de cojire, șlefuire și polizare a cerealelor în procesul de fabricație a crupelor. [Var.: holéndru s. n.] – Din germ. Holländer.
HOLÉNDRU s. n. v. holender.
HOLÉNDER, holendere, s. n. V. holendru.
HOLÉNDRU, holendre, s. n. 1. Filtru pentru vin, constând dintr-un vas cu fundul alcătuit din saci de filtrare. 2. Denumire generică dată unor instalații de rafinare, de înălbire, de spălare etc., mai ales în industria hârtiei. 3. (În forma holender) Piuliță care strânge două capete de țeavă, înșurubându-se într-unul din ele. 4. Mașină folosită la operațiile de cojire, șlefuire și polizare a cerealelor în procesul de fabricație a crupelor. [Var.: holénder s. n.] – Din germ. Holländer.
HOLÉNDRU, holendre, s. n. 1. Filtru pentru vin, compus dintr-un vas metalic sau de lemn, cu fundul alcătuit din saci speciali de filtrare. 2. Denumire generică pentru diferite instalații de rafinare, înălbire, spălare etc., mai ales în industria hîrtiei. Holendru de înălbit. Holendru de rafinare. Holendru spălător. 3. Dispozitiv alcătuit din două bucăți scurte de țeavă și din una sau două piulițe, folosit pentru asamblarea a două piese tubulare. V. racord.
!holénder s. n., pl. holéndere
holéndru s. n., art. holéndrul; pl. holéndre[1]
HOLÉNDRU s. v. racord olandez.[1]
HOLÉNDER s.n. v. holendru.
HOLÉNDRU s.n. 1. Varietate de filtru pentru vin. 2. Nume dat unor instalații de rafinare, de înălbire etc. mai ales din industria hârtiei. 3. Dispozitiv de fixare alcătuit din una sau două piulițe. [Var. holender s.n. / < germ. Holländer].
HOLÉNDRU s. n. 1. element de legătură a două conducte, constând dintr-o piesă tubulară și una sau două piulițe; racord olandez. 2. mașină folosită la decortizare. 3. nume dat unor instalații de rafinare, de înălbire etc. mai ales din industria hârtiei. (< germ. Holländer)
HOLÉNDRU ~e n. (în industria hârtiei) Instalație pentru rafinare. [Sil. -len-dru] /<germ. Holländer[1]
HOLENDRU s. (TEHN.) racord olandez.
holendér, holendere, s.n. – (reg.; min.) Manșon pentru furtunul de apă sau de aer; colier. – Din germ. Holländer „olandez” (DEX, MDA).
holendér, -dre, s.n. – (min.) Manșon pentru furtunul de apă sau de aer; colier. – Din germ. Holländer „olandez” (MDA).
HOLENDER, Ioan (n. 1932, Timișoara), bariton, impresar și manager austriac de origine română. Stabilit în Austria, unde deține roluri secundare în opere. Înființează agenția de impresariat „Holender”, pe care o dezvoltă împreună cu Toma Popescu. Calități manageriale deosebite. Director al Operei din Viena (din 1991). Atenție constantă acordată artei lirice românești.
HOLÉNDER (< germ.) s. n. (TEHN.) Mașină cu funcționare discontinuă folosită pentru diferite operații în procesul de fabricare al hârtiei (ex. h. de măcinare, h. spălător, h. destrămător și h. pentru înălbire).

Holender dex online | sinonim

Holender definitie

Intrare: holendru
holender
holendru substantiv neutru