Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru hindi

H├ŹNDI s. f. Limb─â indo-european─â din ramura indo-iranian─â, grupul indic, ast─âzi limb─â oficial─â ├«n India. ÔÇô Din fr., engl. hindi.[1]
H├ŹNDI s. n. Unul dintre aspectele literare ale limbii hindustane, limb─â oficial─â ├«n India. ÔÇô Cuv. fr.
!h├şndi (limb─â) s. f.
h├şndi s. n.
H├ŹNDI s.n. (Lingv.) Nume generic pentru un mare num─âr de idiomuri apar╚Ťin├ónd unei familii indo-europene vorbite ├«n India. [< fr., it., engl. hindi].
H├ŹNDI s. n. una dintre variantele literare ale limbii hindustane, limb─â oficial─â ├«n India. (< fr., engl. hindi)
H├ŹNDI f. Limba popula╚Ťiei de baz─â din India. /<fr., engl. hindi
H├ŹNDI s. n. (< fr., it., engl. hindi): limb─â indian─â modern─â din grupul central (al─âturi de limba urdu). Este ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n dou─â ramuri: hindi de r─âs─ârit ╚Öi hindi de apus, fiecare av├ónd mai multe dialecte. Cel mai important dialect ├«n hindi de apus este hindustani, care a devenit limb─â na╚Ťional─â a indienilor, folosit─â ca mijloc de comunicare de diferitele popula╚Ťii din India. S-a format pe baza dialectelor de la nord de Delhi ╚Öi din Pundjab ╚Öi este vorbit─â pe un teritoriu vast ├«n nordul Indiei ╚Öi ├«n Pakistan de peste o sut─â cincizeci de milioane de oameni (pe l├óng─â cei care o folosesc ca a doua limb─â). Ea are dou─â forme literare: hindi, limba de stat a Indiei, ╚Öi urdu, limba de stat ├«n Pakistan (al─âturi de bengali ╚Öi englez─â). Limba literar─â hindi a ap─ârut ├«n epoca form─ârii limbilor noi indiene, pe baza celor medii. ├Änceputurile literaturii indiene dateaz─â din secolul al XII-lea; aceasta este ilustrat─â de poezia epic─â, reprezentant─â a literaturii p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea. ├Än secolul al XIV-lea existau ├«n India mai multe limbi literare ├«n care s-au scris mai ales crea╚Ťii beletristice ╚Öi religioase. ├Än perioada st─âp├ónirii engleze, ├«n locul limbilor indiene focale s-a impus engleza, de╚Öi nu era cunoscut─â de popula╚Ťia majoritar─â. La ├«nceputul secolului al XX-lea, limba h., cunoscut─â de jum─âtate din popula╚Ťia ╚Ť─ârii, a ├«nceput s─â se impun─â ca limb─â na╚Ťional─â. ├Än 1950 a fost legiferat─â introducerea ei ca limb─â de stat, iar ├«n 1965 a fost declarat─â ca limb─â oficial─â pe tot teritoriul Indiei (al─âturi de a doua limb─â oficial─â: engleza). Limba h. ├«ntrebuin╚Ťeaz─â un sistem de scriere denumit devan─ügar─ź, bazat pe vechea scriere indian─â brahman─â, ilustrat─â cu documente din secolul al III-lea ├«.e.n. Sistemul fonetic al limbii h. are vocale lungi ╚Öi vocale scurte; cel morfologic dispune de alternan╚Ťe vocalice care au un rol deosebit, ca ╚Öi ├«n indo-european─â. Pentru marcarea unor valori gramaticale sau lexicale sunt repetate cuvintele sau sunt folosite elemente sinonimice.

Hindi dex online | sinonim

Hindi definitie

Intrare: hindi
hindi substantiv neutru