Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru hidroavion

HIDROAVIÓN, hidroavioane, s. n. Avion înzestrat cu dispozitive de amerizare, care înlocuiesc trenul de aterizare și care îi permit să plutească pe apă. [Pr.: -dro-a-vi-on] – Din fr. hydroavion.
HIDROAVIÓN, hidroavioane, s. n. Avion înzestrat cu dispozitive de amerizare, care înlocuiesc trenul de aterizare și care îi permit să plutească pe apă. [Pr.: -dro-a-vi-on] – Din fr. hydroavion.
HIDROAVIÓN, hidroavioane, s. n. Avion înzestrat cu dispozitive care îi permit să folosească suprafața apei pentru decolare și amerizare. – Pronunțat: -dro-a-.
hidroavión (hi-dro-a-vi-on) s. n., pl. hidroavioáne
hidroavión s. n. (sil. -dro-a-vi-on), pl. hidroavioáne
HIDROAVIÓN s. (AV.) (ieșit din uz) hidroaeroplan.
HIDROAVIÓN s.n. Avion echipat cu dispozitive care îi permit să se mențină pe apă; hidroplan. [< fr. hydroavion].
HIDROAVIÓN s. n. avion care poate ateriza și decola de pe apă. (< fr. hydravion)
HIDROAVIÓN ~oáne n. Avion special construit pentru a putea decola, ateriza și staționa pe suprafața apei. [Sil. hi-dro-a-vi-on] /<fr. hydroavion
hidroavion n. V. hidroaeroplan.
HIDROAVION s. (AV.) (ieșit din uz) hidroaeroplan.
HIDROAVION aerodină de construcție specială care staționează pe suprafața unei ape decolează și amerizează de pe aceasta, având în locul trenului de aterizare două flotoare sau coca (fuzelajul servind drept flotor). Hidroavioanele fac parte din clasa C, subclasa C2: C2a (sub 600 kg), C2b (1200-2100 kg), C2c (peste 2100 kg). Hidroavioanele militare se întrebuințează în activitățile duse în zonele de litoral, pentru cercetare, sprijin și alte misiuni, în folosul forțelor navale sau de uscat. Hidroavionul poștal este destinat transporturilor poștale în zone inaccesibile datorită suprafețelor mari de apă care înconjoară zona de destinație.

Hidroavion dex online | sinonim

Hidroavion definitie

Intrare: hidroavion
hidroavion substantiv neutru
  • silabisire: -dro-a-vi-on