Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru gutural

GUTUR├üL, -─é, guturali, -e, adj. 1. (Despre sunete sau voce) Care este emis din fundul g├ótului. 2. (Despre consoane) Velar. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Consoana ÔÇ×kÔÇŁ este o gutural─â. ÔÇô Din fr. guttural.
GUTUR├üL, -─é, guturali, -e, adj. 1. (Despre sunete sau voce) Care este emis din fundul g├ótului. 2. (Despre consoane) Velar. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Consoana ÔÇ×kÔÇŁ este o gutural─â. ÔÇô Din fr. guttural.
GUTURÁL, -Ă, guturali, -e, adj. 1. (Despre sunete și despre voce) Din fundul gîtului. Oamenii se salută între ei cu sunete guturale, își fac unul altuia semne scurte cu mîna. BOGZA, Ț. 28. Se luară de mînă, făcură o horă și începură a se înturna în dreapta și în stînga, cîntînd o arie sălbatică cu niște voci guturale. BOLINTINEANU, O. 298. 2. (Despre consoane) Velar.
guturál adj. m., pl. guturáli; f. guturálă, pl. guturále
*guturálă s. f., g.-d. art. guturálei; pl. guturále
guturál adj. m., pl. guturáli; f. sg. guturálă, pl. guturále
GUTURÁL adj. v. velar.
GUTURÁL, -Ă adj. 1. (Despre sunete vorbite, voce) Emis din fundul gâtului. 2. (Fon.; despre consoane) Velar. [< fr. guttural].
GUTUR├üL, -─é adj. 1. (despre sunete pronun╚Ťate sau voce) emis din fundul g├ótului. 2. (despre consoane) velar. (< fr. guttural)
GUTURÁL ~ă (~i, ~e) 1) (despre voce sau despre sunete) Care este produs în partea posterioară a gâtului; din partea posterioară a gâtului. 2) (despre consoane) Care se articulează prin apropierea limbii de vălul palatin; velar. /<fr. gutural
gutural a. care se rostește din gât: sonuri guturale.
*gutur├íl, -─â adj. (lat. gutturalis, d. guttur, g├«tlej). De la g├«t: arter─â gutural─â. Din g├«t: voce gutural─â. Din spre g├«t (ma─ş exact velar): consonante guturale (k, ga, ha). S. f. O gutural─â, o consonant─â gutural─â. Adv. Din g├«t: a vorbi gutural.
GUTURAL adj. (FON.) velar. (Consoan─â ~.)
GUTURÁL, -Ă adj. (< fr. guttural): în sintagmele consoană guturală, sunet gutural și voce guturală (v.).

Gutural dex online | sinonim

Gutural definitie

Intrare: gutural
gutural adjectiv