Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru glomerul

GLOMERÚL s. n. v. glomerulă.
GLOMERÚLĂ, glomerule, s. f. 1. Agregat de pământ de mici dimensiuni, format prin alipirea unor particule elementare ale solului. 2. Formațiune anatomică cu aspect de ghem, alcătuită din tuburi glandulare, vase de sânge, nervi etc. 3. Tip de fruct format prin creșterea laolaltă a mai multor fructe provenite din flori independente; tip de inflorescență în care florile par a fi prinse la același nivel de o axă. [Var.: glomerúl s. n.] – Din fr. glomérule.
GLOMERÚL s. n. V. glomerulă.
GLOMERÚLĂ, glomerule, s. f. 1. Agregat de pământ de mici dimensiuni, format prin alipirea unor particule elementare ale solului. 2. Formație anatomică cu aspect de ghem, alcătuită din tuburi glandulare, vase de sânge, nervi etc. 3. Tip de fruct format prin creșterea laolaltă a mai multor fructe provenite din flori independente; tip de inflorescență în care florile par a fi prinse la același nivel de o axă. [Var.: glomerúl s. n.] – Din fr. glomérule.
GLOMERÚLĂ, glomerule, s. f. 1. Particulă formată din mai multe granule dintr-un sol, legate între ele prin humus, argilă, calcar sau prin diverse săruri și avînd proprietăți care derivă din caracterele acestor componenți. 2. (Anat.) Mic organ format prin ghemuirea unui vas sanguin sau a unui țesut limfoid. Glomerulă renală.
glomerúlă s. f., g.-d. art. glomerúlei; pl. glomerúle
glomerúlă s. f., g.-d. art. glomerúlei; pl. glomerúle
GLOMERÚL s.n. v. glomerulă.
GLOMERÚLĂ s.f. 1. (Anat.) Organ format dintr-un vas de sânge sau dintr-un țesut limfoid cu aspect de ghem. 2. Element al rinichiului. 3. Bulgăr mic de pământ de diferite forme și mărimi. 4. (Bot.) Tip de inflorescență globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic. ♦ Fruct compus provenind dintr-o astfel de inflorescență. [Var. glomerul s.n. / < fr. glomérule].
GLOMERÚLĂ s. f. 1. organ format dintr-un vas de sânge sau țesut limfoid cu aspect de ghem. 2. element al rinichiului. 3. bulgăr mic de pământ de diferite forme și mărimi. 4. inflorescență globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic. ◊ fruct compus provenind dintr-o astfel de inflorescență. (< fr. glomérule)
GLOMERÚLĂ ~e f. 1) Formație anatomică în formă de ghem, constituită din vase sangvine sau tuburi glandulare. 2) Bulgăre mic de pământ (sau din alte corpuri omogene) de diferite forme. [G.-D. glomerulei] /<fr. glomérule
GLOMERÚL (< fr.; {s} lat. glomus, -eris „ghem”) s. m. Formație anatomică cu aspect de ghem, constituită din vase sangvine (ex. g. renal sau g. splenic) sau din tuburi glandulare (ex. glanda sudoripară); glomerulă.

Glomerul dex online | sinonim

Glomerul definitie

Intrare: glomerulă
glomerul substantiv neutru
glomerulă substantiv feminin