gimnastică definitie

2 intrări

19 definiții pentru gimnastică

GIMNÁSTIC, -Ă, gimnastici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. 2. Adj. Care ține de gimnastică (1), privitor la gimnastică. ◊ Pas gimnastic = mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. – Din fr. gymnastique.
GIMNÁSTIC, -Ă, gimnastici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. 2. Adj. Care ține de gimnastică (1), privitor la gimnastică. ◊ Pas gimnastic = mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. – Din fr. gymnastique.
GIMNÁSTIC, -Ă, gimnastici, -e, adj. De gimnastică, privitor la gimnastică. Exerciții gimnastice. ◊ Pas gimnastic = mers controlat care se execută după anumite reguli indicînd pășirea pe vîrful picioarelor, cu genunchii întinși, pieptul bombat și mîinile balansate. Vin zările spre noi tot mai aproape: Ca niște uriași în pas gimnastic, Cuprinși ca de o panică, fantastic Fug stîlpii mari de telegraf în urmă. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 149. Vînători, dorobanți, infanteriști de linie aleargă în pas gimnastic spre întărituri. D. ZAMFIRESCU, R. 265. ♦ (Substantivat) Gimnast. Nici un copil sărac nu m-a mișcat mai dureros ca micul gimnastic. DEMETRESCU, O. 111.
GIMNÁSTICĂ s. f. Tehnica și practica exercițiilor fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc. Exerciții de gimnastică. Aparate de gimnastică. ◊ Gimnastică suedeză v. suedez. Gimnastică ritmică v. ritmic. Gimnastică medicală v. medical.Fig. Gimnastica minții = totalitatea exercițiilor (de voință, memorie, analiză logică) care contribuie la întărirea și mlădierea facultăților intelectuale. Analiza sintactică este o excelentă gimnastică a minții. ◊ (Glumeț) De dorit este ca fiecare mișcare s-o execuți însoțită de sunetele țiuitoarei... Cred că nu-ți cerem nimic extraordinar. O muncă foarte ușoară. Simplă gimnastică. SAHIA, N. 102.
gimnástic adj. m., pl. gimnástici; f. gimnástică, pl. gimnástice
gimnástică s. f., g.-d. art. gimnásticii
gimnástic adj. m., pl. gimnástici; f. sg. gimnástică, pl. gimnástice
gimnástică s. f., g.-d. art. gimnásticii
GIMNÁSTICĂ s. cultură fizică, educație fizică.
GIMNÁSTIC, -Ă adj. De gimnastică, referitor la gimnastică. [Cf. fr. gymnastique].
GIMNÁSTICĂ s.f. Totalitatea exercițiilor fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă și la întărirea corpului omenesc; arta de a executa aceste exerciții. ♦ (Fig.) Gimnastica minții = totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale. [Gen. -cii. / cf. fr. gymnastique, germ. Gymnastik < gr. gymnastike – arta de a face exerciții fizice].
GIMNÁSTIC, -Ă I adj. referitor la gimnastică. II. s. f. ansamblu de exerciții fizice variate care contribuie la dezvoltarea armonioasă și la întărirea corpului omenesc. ♦ (fig.) ă minții = totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale. (< fr. gymnastique, lat. gymnasticus, /II/ gr. gymnastike)
GIMNÁSTIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de gimnastică; propriu gimnasticii. /<fr. gymnastique
GIMNÁSTICĂ f. 1) Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la fortificarea corpului omenesc. 2) Gen de sport care cuprinde un astfel de ansamblu de exerciții. * ~ sportivă gimnastică la aparate. ~ artistică gimnastică cu diferite obiecte (cercuri, mingi etc.). ~ medicală gimnastică specială pentru corectarea unor deficiențe fizice. [G.-D. gimnasticii] /<fr. gymnastique, germ. Gymnastik
gimnastic a. relativ la gimnastică: exerciții gimnastice.
gimnastică f. arta de a deprinde corpul spre a-i da tărie și mlădiere.
*gimnástic, -ă adj. (vgr. gymnastikós). Relativ la exercițiile corpuluĭ: exercițiĭ gimnastice. Pas gimnastic, pas de fugă cadențată, fugă. S. f. Arta, acțiunea de a-țĭ exercita corpu, mușchiĭ. S. m. și f. Care știe bine gimnastica: acest om e un bun gimnastic. V. palestră.
GIMNÁSTIC, -Ă (< fr., gr.) s. f., adj. 1. S. f. Sistem compus dintr-un număr nemilitat de exerciții fizice, prin care se urmărește dezvoltarea armonioasă a corpului. ◊ G. sportivă = ramură sportivă care cuprinde exerciții impuse și liber alese la aparate (sărituri, paralele, bârnă și sol pentru femei; săritură, cal cu mânere, bară fixă, paralele inegale, inele și sol pentru bărbați), ◊ G. acrobatică = ramură sportivă care cuprinde exerciții de acrobatică. ◊ G. artistică = ramură sportivă pentru femei care cuprinde exerciții artistice cu diferite obiecte (cercuri, eșarfe, mingi, măciuci) și cu acompaniament muzical. G. ajutătoare = complex de exerciții necesare obținerii unor deprinderi care ușurează practicarea unui sport. ◊ G. medicală = complex de exerciții necesare la corectarea unor deficiențe fizice sau funcționale. ◊ Pas de g. = mers cadențat care se execută după anumite reguli. 2. Adj. Care aparține gimnasticii, privitor la gimnastică.
gimnastică de dormitor expr. (glum.) act sexual consumat între doi parteneri; contact sexual.

gimnastică dex

Intrare: gimnastic
gimnastic adjectiv
Intrare: gimnastică
gimnastică substantiv feminin (numai) singular