Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru galeră

gale sf [At: BĂLCESCU, M. V. 175 / Pl: ~re / E: fr galère, it galera] 1 Vas mare, comercial sau maritim, cu pânze, cu două catarge și vâsle, care era de obicei pus în mișcare de sclavi și de condamnați. 2 (Îvr; îs) Condamnat la ~re Condamnare de a vâsli pe galerele statului, pedeapsă înlocuită apoi cu munca silnică. 3 (Îs) Muncă de ~ Muncă istovitoare. corectată
GALÉRĂ, galere, s. f. Veche navă comercială sau militară, prevăzută cu vâsle și pânze și care era mânuită de obicei de sclavi sau de condamnați la munca silnică. – Din fr. galère.
GALÉRĂ, galere, s. f. Veche navă comercială sau militară, prevăzută cu vâsle și pânze și care era mânuită de obicei de sclavi sau de condamnați. – Din fr. galère.
GALÉRĂ, galere, s. f. Corabie de război sau de comerț, pusă în mișcare cu pînze și vîsle mînuite de obicei de sclavi sau de condamnați și întrebuințată pînă în secolul al XVIII-lea, mai ales în apele Mării Mediterane. Privesc din umbra anilor trecutul Spaniei. Galere cu sute de vîsle negre, fantastici păianjeni, Înghit în pîntecul lor vîslașii în fiare. BOUREANU, S. P. 6. Zece galere încărcate cu muniții, pentru artilerie, trebuiră să intre prin Marea Neagră, în Dunăre, ca să se urce pînă la Rusciuc. BĂLCESCU, O. I 196.
galéră s. f., g.-d. art. galérei; pl. galére
galéră s. f., g.-d. art. galérei; pl. galére
GALÉRĂ s. (MAR.) (înv.) catargă.
GALÉRĂ s.f. Navă mare cu pânze și vâsle, mânuite de sclavi sau de condamnați (folosită până în sec. XVIII). [Cf. fr. galère, it. galera].
GALÉRĂ s. f. navă de comerț sau de război, lungă și cu puntea joasă, cu vele și rame mânuite de sclavi sau de condamnați la muncă silnică. (< fr. galère)
GALÉRĂ ~e f. Navă (de război) lungă și cu bordul înalt, cu pânze și vâsle, folosită în trecut. /<fr. galere
galéră, galére, s.f. (înv.) 1. corabie de război sau comercială. 2. pedeapsă pentru condamnații pe viață.
galeră f. 1. corabie de răsboiu la cei vechi: se armase zece galere BĂLC.; 2. pedeapsa celor condamnați a vâsli pe galerele Statului (în Franța).
*galéră f., pl. e (fr. galere, it. galéra, d. galéa, un fel de corăbioară. V. galion). Un fel de corabie veche de războĭ, saŭ și de comerciŭ, lungă și joasă. Odinioară în Francia, pedeapsa criminalilor condamnațĭ să vîslească pe galerele statuluĭ: un condemnat la galere.
GALE s. (MAR.) (înv.) catargă.
GALÉRĂ (< fr.) s. f. Navă de luptă sau de comerț, folosită în Antichitate și până la începutul sec, 18; era prevăzută cu una sau două vele și cu 25-30 perechi de rame mânuite de sclavi sau condamnați la muncă silnică.

Galeră dex online | sinonim

Galeră definitie

Intrare: galeră
galeră substantiv feminin