Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru freatic

FREÁTIC, -Ă, freatici, -ce, adj. (Despre ape sau pânze de ape subterane) Care se găsește pe primul strat impermeabil de la suprafața Pământului și care alimentează izvoarele, fântânile etc., influențând formarea și proprietățile solului. [Pr.: fre-a-] – Din fr. phréatique.
FREÁTIC, -Ă, freatici, -ce, adj. (Despre ape sau pânze de ape subterane) Care se găsește pe primul strat impermeabil de la suprafața pământului și care alimentează izvoarele, fântânile etc., influențând formarea și proprietățile solului. [Pr.: fre-a-] – Din fr. phréatique.
freátic (fre-a-) adj. m., pl. freátici; f. freátică, pl. freátice
freátic adj. m. (sil. fre-a-), pl. freátici; f. sg. freátică, pl. freátice
FREÁTIC, -Ă adj. Apă freatică = pânză de apă subterană provenită din apa de infiltrație, din care se alimentează izvoarele și fântânile. [Pron. fre-a-. / < fr. phréatique, it. freatico, cf. gr. phreas – puț].
FREÁTIC, -Ă adj. apă ~ă = pânză de apă subterană din apa de infiltrație, din care se alimentează izvoarele și fântânile. (< fr. phréatique)
FREÁTIC ~că (~ci, ~ce) (despre ape sau despre pânze de ape subterane) Care alimentează izvoarele și fântânile. [Sil. fre-a-] /<fr. phréatique
*freátic, -ă adj. (vgr. phreatikós, d. phréar, -éatos, puț). Geol. Apa freatică, stratu de apă care e supt pămînt, apa supămîntească.
freatic, (ă), apă ∼, (engl.= phreatic water) (hidro.), despre un strat acvifer cu → nivelul hidrostatic liber, adesea localizat în sedimente și aluviuni recente. În pânza f. apele se deplasează liber sub acțiunea presiunii hidrostatice.
freatică, pânză∼, (engl. = phreatic sheet), → pânză de apă subterană.
freatică, explozie ∼, (engl.= phreatic explosion), (vulc.), explozie cu caracter nemagmatic provocată de apa meteorică cu circulație descendentă care, ajunsă în contact cu masele fierbinți din profunzime, se vaporizează brusc și erupe ascendent; e.f. antrenează porțiuni ale aparatului vulcanic dar nu conțin emisii de gaze sau fluide magmatice. Sin. hidroexplozie.

freatic definitie

freatic dex

Intrare: freatic
freatic adjectiv
  • silabisire: fre-a-