Dicționare ale limbii române

21 definiții pentru fotografiat

FOTOGRAFIÁ, fotografiez, vb. I. Tranz. A fixa imaginea unui obiect, a unei persoane, a unui peisaj etc. pe o placă sau pe un film fotografic cu ajutorul unui aparat fotografic; a realiza o fotografie. [Pr.: -fi-a] – Din fr. photographier.
FOTOGRAFIÁT1 s. n. Faptul de a fotografia. [Pr.: -fi-at] – V. fotografia.
FOTOGRAFIÁT2, -Ă, fotografiați, -te, adj. Reprodus prin procedee fotografice, a cărui imagine a fost fixată prin fotografie. [Pr.: -fi-at] – V. fotografia.
FOTOGRAFIÁ, fotografiez, vb. I. Tranz. A fixa imaginea unui obiect, a unei persoane, a unui peisaj etc. pe o placă sau pe o hârtie fotografică sensibilă cu ajutorul unui aparat fotografic; a realiza o fotografie. [Pr.: -fi-a-] – Din fr. photographier.
FOTOGRAFIÁT1 s. n. Faptul de a fotografia. [Pr.: -fi-at] – V. fotografia.
FOTOGRAFIÁT2, -Ă, fotografiați, -te, adj. Reprodus prin procedee fotografice, a cărui imagine a fost fixată prin fotografie. [Pr.: -fi-at] – V. fotografia.
FOTOGRAFIÁ, fotografiez, vb. I. Tranz. A fixa imaginea unui obiect pe o hîrtie sensibilă, prin procedee bazate pe legi optice. – Pronunțat: -fi-a.
FOTOGRAFIÁT, -Ă, fotografiați, -te, adj. Reprodus prin procedee fotografice, a cărui imagine a fost fixată prin fotografie. – Pronunțat: -fi-at.
fotografiá (a ~) (-to-gra-fi-a) vb., ind. prez. 3 fotografiáză, 1 pl. fotografiém (-fi-em); conj. prez. 3 să fotografiéze; ger. fotografiínd (-fi-ind)
fotografiát (-to-gra-fi-at) s. n.
fotografiá vb. (sil. -gra-fi-a), ind. prez. 1 sg. fotografiéz, 3 sg. și pl. fotografiáză, 1 pl. fotografiém (sil. -fi-em); conj. prez. 3 sg. și pl. fotografiéze; ger. fotografiínd (sil. -fi-ind)
fotografiát s. n. (sil. -gra-fi-at)
FOTOGRAFIÁ vb. (pop.) a (se) poza.
FOTOGRAFIÁT adj. (pop.) pozat.
FOTOGRAFIÁ vb. I. tr. A fixa imaginea unui obiect, unei ființe etc. pe o hârtie sau pe o placă fotosensibilă cu ajutorul unui sistem de lentile. [Pron. -fi-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. photographier].
FOTOGRAFIÁ vb. tr. a fixa imaginea unui obiect, a unei ființe etc. pe o hârtie sau pe o placă fotosensibilă, cu ajutorul unui sistem de lentile. (< fr. photographier)
A FOTOGRAFIÁ ~éz tranz. (ființe, obiecte, locuri etc.) A fixa o imagine pe o placă sau pe hârtie fotografică cu ajutorul unui aparat fotografic. [Sil. -fi-a] /<fr. photographier
fotografià v. a reproduce prin fotografie.
*fotografiéz v. tr. (d. fotografie; fr. photografier). Obțin o imagine pin fotografie. Fig. Descriŭ foarte exact.
FOTOGRAFIA vb. (pop.) a (se) poza.
FOTOGRAFIAT adj. (pop.) pozat.

fotografiat definitie

fotografiat dex

Intrare: fotografia
fotografia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -gra-fi-a
Intrare: fotografiat (adj.)
fotografiat 1 adj. adjectiv
  • silabisire: fo-to-gra-fi-at
Intrare: fotografiat (s.n.)
fotografiat 2 s.n. substantiv neutru (numai) singular
  • silabisire: fo-to-gra-fi-at