Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru fotoelectric

FOTOEL├ëCTRIC, -─é, fotoelectrici, -ce, adj. 1. (Despre emisiunea de electroni din metale) Provocat de inciden╚Ťa radia╚Ťiei luminoase. ÔŚŐ Efect fotoelectric extern = emisie de electroni de pe suprafa╚Ťa metalelor sau a semiconductoarelor, sub ac╚Ťiunea ilumin─ârii. Efect fotoelectric intern = cre╚Öterea conductibilit─â╚Ťii electrice a unui semiconductor sub ac╚Ťiunea ilumin─ârii. 2. Referitor la efectul fotoelectric extern sau intern; bazat pe aceste efecte. ÔŚŐ Celul─â fotoelectric─â = dispozitiv bazat pe efectul fotoelectric, cu ajutorul c─âruia energia luminoas─â se transform─â ├«n energie electric─â; fotodiod─â, fotocelul─â. [Pr.: -to-e-] ÔÇô Din fr. photo├ęlectrique.
FOTOEL├ëCTRIC, -─é, fotoelectrici, -ce, adj. 1. (Despre emisiunea de electroni din metale) Provocat de inciden╚Ťa radia╚Ťiei luminoase. ÔŚŐ Efect fotoelectric extern = emisie de electroni de pe suprafa╚Ťa metalelor sau a semiconductoarelor, sub ac╚Ťiunea ilumin─ârii. Efect fotoelectric intern = punerea ├«n libertate, ├«n masa unui semiconductor, a purt─âtorilor de sarcini sub ac╚Ťiunea ilumin─ârii. 2. Referitor la efectul fotoelectric extern sau intern; bazat pe aceste efecte. ÔŚŐ Celul─â fotoelectric─â = element de circuit electric, cu doi electrozi, care se bazeaz─â pe efectul fotoelectric ╚Öi care las─â s─â treac─â prin el un curent electric de intensitate mai mare sau mai mic─â; fotodiod─â, fotocelul─â. [Pr.: -to-e-] ÔÇô Din fr. photo├ęlectrique.
FOTOEL├ëCTRIC, -─é, fotoelectrici, -e, adj. (Despre emisiunea de electroni din metale) Provocat de inciden╚Ťa radia╚Ťiei luminoase. ÔŚŐ Celul─â fotoelectric─â = fotoelement.
fotoel├ęctric adj. m., pl. fotoel├ęctrici; f. fotoel├ęctric─â, pl. fotoel├ęctrice
fotoel├ęctric adj. Ôćĺ electric
FOTOEL├ëCTRIC, -─é adj. Care se refer─â la fenomene electrice ╚Öi luminoase. ÔŚŐ Celul─â fotoelectric─â = aparat care transform─â energia luminoas─â ├«n energia unor curen╚Ťi electrici; fotocelul─â. [< fr. photo├ęlectrique].
FOTOEL├ëCTRIC, -─é adj. (despre emisiunea de electroni din metale) provocat de inciden╚Ťa radia╚Ťiei luminoase. ÔÖŽ efect ~ = emisiune de electroni de c─âtre metale sau semiconductori sub ac╚Ťiunea luminii; celul─â ~─â = element de circuit electric, cu doi electrozi, care se bazeaz─â pe efectul fotoelectric; fotocelul─â. (< fr. photo├ęlectrique)
FOTOEL├ëCTRIC ~c─â (~ci, ~ce) Care ╚Ťine de fenomenele electrice ╚Öi de lumin─â; propriu fenomenelor electrice ╚Öi de lumin─â. ÔŚŐ Celul─â ~c─â aparat folosit ├«n cinematografie ╚Öi televiziune, care transform─â energia luminoas─â ├«n energie electric─â. Efect ~ fenomen de emisiune a electronilor sub influen╚Ťa luminii vizibile sau a razelor gama. /<fr. photo├ęlectrique
MITRALIER─é FOTOELECTRIC─é dispozitiv pentru antrenarea pilo╚Ťilor ├«n executarea corect─â a tragerilor ├«n luptele aeriene, f─âr─â a consuma muni╚Ťie. Mitraliera fotoelectric─â e compus─â dintr-un aparat de fotografiat instalat cu obiectivul ├«n axul avionului de v├ón─âtoare sau v├ón─âtoare-bombardament, fiind ├«n leg─âtur─â cu butonul de declan╚Öare a rachetelor sau de deschidere a focului tunurilor sau a mitralierelor de bord, care ├«nregistreaz─â pe film momentul deschiderii focului de c─âtre pilot. Dup─â prelucrarea filmului se poate stabili cu ajutorul unor aparate corectitudinea tragerii (distan╚Ťa de deschidere a focului ╚Öi unghiul sub care s-a deschis focul). Sin. fotomitralier─â.

Fotoelectric dex online | sinonim

Fotoelectric definitie

Intrare: fotoelectric
fotoelectric adjectiv