Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru fot

FOT, foți, s. m. Unitate de măsură reprezentând iluminarea unei suprafețe de un centimetru pătrat care primește fluxul de un lumen. – Din fr. phot.
FOT, foți, s. m. Unitate de măsură a iluminării, reprezentând iluminarea unei suprafețe de un centimetru pătrat care primește fluxul de un lumen repartizat uniform. – Din fr. phot.
FOT, foți, s. m. Unitate de măsură a iluminării reprezentînd iluminarea unei suprafețe de un centimetru pătrat cate primește fluxul de un lumen repartizat uniform.
fot s. m., pl. foți
fot s. m., pl. foți
FOT s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a iluminării, reprezentând iluminarea unei suprafețe de un centimetru pătrat care primește un flux de un lumen repartizat uniform. [< fr. phot, cf. gr. phos – lumină].
FOT1 s. m. unitate de măsură a iluminării, reprezentând iluminarea unei suprafețe de 1 cm2 pe care cade un flux luminos de un lumen, repartizat uniform. (< fr. phot)
-FÓT2 elem. foto1-.
FOTO1-, -FOT, FOS- elem. „lumină, fosforescență”; „fotografie”. (< fr. photo-, phote, cf. gr. phos, photos)
FOT foți m. fiz. Unitate de măsură a iluminării (egală cu 10000 de lucși). /<fr. phot
FOT-, v. FOTO-.~algie (v. -algie), s. f., durere provocată de o lumină de intensitate mare; ~opsie (v. -opsie), s. f., halucinație vizuală elementară, obținută prin excitația mecanică a receptorilor retinieni; sin. fosfenă.
-FOT (-FOTĂ) „lumină, luminozitate, radiație”. ◊ gr. phos, photos „lumină” > fr. -phote, engl. id., germ. id. > rom. -fot și -fotă.
-FOTĂ, v. -FOT.

fot definitie

fot dex

Intrare: fot (subst.)
fot subst. substantiv masculin
Intrare: fot (pref.)
fot pref.
Intrare: fot (suf.)
fot suf.