Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru finalitate

finalitate sf [At: RALEA, E. O. 103 / Pl: (rar) ~t─â╚Ťi / E: fr finalit├Ę] 1 Scop ├«n vederea c─âruia are loc o activitate. 2 Tendin╚Ť─â sau orientare a cuiva sau a ceva spre un anumit scop.
FINALIT├üTE s. f. Scop pentru realizarea c─âruia se desf─â╚Öoar─â o ac╚Ťiune sau o activitate. ÔÖŽ Tendin╚Ť─â sau orientare a cuiva sau a ceva spre un anumit scop. ÔÇô Din fr. finalit├ę.
FINALIT├üTE s. f. Scop ├«n vederea c─âruia are loc o activitate. ÔÖŽ Tendin╚Ť─â sau orientare a cuiva sau a ceva spre un anumit scop. ÔÇô Din fr. finalit├ę.
FINALITÁTE s. f. (Fil.) Scopul în vederea căruia se desfășoară o activitate.
finalit├íte s. f., g.-d. art. finalitß║»╚Ťii
finalit├íte s. f., g.-d. art. finalit─â╚Ťii
FINALIT├üTE s. scop, ╚Ťel, ╚Ťint─â. (Care este ~ acestei ac╚Ťiuni?)
FINALIT├üTE s.f. Scop, ╚Ťint─â c─âtre care tinde o activitate. [Cf. fr. finalit├ę].
FINALIT├üTE s. f. 1. scop ├«n vederea c─âruia se desf─â╚Öoar─â o activitate. 2. organizare ╚Öi activitate armonioas─â aparent subordonat─â unui scop. (< fr. finalit├ę)
FINALIT├üTE f. Tendin╚Ť─â spre atingerea unui scop. /<fr. finalit├ę
finalitate f. totalitatea cauzelor finale.
*finalitáte f. (lat. finálitas, -átis). Totalitatea scopurilor finale.
FINALITATE s. scop, ╚Ťel, ╚Ťint─â. (Care este ~ acestei ac╚Ťiuni?)
FINALITATE. Subst. Finalitate, scop, ╚Ťel, ╚Ťint─â, obiect, obiectiv (fig.); vis (fig.), ideal (fig.). Sens, sensul vie╚Ťii, menire, rost, noim─â (pop.); destin, predestinare, predestina╚Ťie. Aspira╚Ťie (fig.), n─âzuin╚Ť─â, n─âzuire (rar). Perseveren╚Ť─â, asiduitate, st─âruin╚Ť─â, insisten╚Ť─â, tenacitate. Teleologie; finalism. Finalist. Adj. Menit, destinat, ursit, predestinat. Perseverent, asiduu, st─âruitor, insistent, tenace. Finalist. Vb. A avea un scop, a avea un ideal, a-╚Öi face (a-╚Öi g─âsi, a-╚Öi croi) (un) drum (nou) ├«n via╚Ť─â, a-╚Öi g─âsi un rost (├«n via╚Ť─â); a urm─âri un scop. A-╚Öi atinge scopul, a ajunge la mal, a r─âzbi; a duce ceva la bun sf├«r╚Öit, a duce ceva p├«n─â la cap─ât. A meni, a destina, a ursi, a predestina. A aspira (fig.), a tinde c─âtre ceva, a ╚Ťinti (fig.), a n─âzui. A persevera, a st─ârui, a insista. V. destin, dorin╚Ť─â, efort, perseveren╚Ť─â, sf├«r╚Öit.

Finalitate dex online | sinonim

Finalitate definitie

Intrare: finalitate
finalitate