Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

18 defini╚Ťii pentru filigran

filigran sn [At: FILIMON, C. II, 328 / V: ~─â sf / Pl: ~e / E: fr filigrane] 1 Lucr─âtur─â artistic─â de giuvaergerie, asem─ân─âtoare ca aspect cu o dantel─â, realizat─â din fire sub╚Ťiri de aur, de argint etc. sudate ├«ntre ele. 2 Marc─â transparent─â imprimat─â ├«n timpul procesului de fabrica╚Ťie ├«n structura unei h├órtii (mai ales pe bancnote, pe timbre etc.).
FILIGR├üN, filigrane, s. n. 1. Lucr─âtur─â artistic─â de orfevr─ârie, asem─ân─âtoare ca aspect cu o dantel─â, realizat─â din fire sub╚Ťiri de aur, de argint etc. sudate ├«ntre ele. 2. Marc─â transparent─â imprimat─â ├«n timpul procesului de fabrica╚Ťie ├«n structura unei h├órtii. [Var.: filigr├ín─â s. f.] ÔÇô Din fr. filigrane.
FILIGRÁNĂ s. f. v. filigran.
FILIGR├üN, filigrane, s. n. 1. Lucr─âtur─â artistic─â de giuvaergerie, asem─ân─âtoare ca aspect cu o dantel─â, realizat─â din fire sub╚Ťiri de aur, de argint etc. sudate ├«ntre ele. 2. Marc─â transparent─â imprimat─â ├«n timpul procesului de fabrica╚Ťie ├«n structura unei h├órtii. [Var.: filigr├ín─â s. f.] ÔÇô Din fr. filigrane.[1]
FILIGRÁNĂ s. f. v. filigran.
FILIGR├üN, filigrane, s. n. 1. Lucr─âtur─â artistic─â de giuvaergerie, f─âcut─â din fire sub╚Ťiri de aur, de argint, de sticl─â etc., asem─ân─âtoare ca aspect cu o dantel─â. Venea cu o tav─â de argint ├«n m├«n─â, pe care erau depuse ├«n farfuriile lor de filigrane, mai multe feligene. FILIMON, C. 152. ÔŚŐ Fig. Dulce-╚Öi trimite mireasma u╚Öoar─â pe v├«nt simziana, Parc─â o v─âd cum ├«╚Öi mi╚Öc─â domol filigranul de aur. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 109. 2. Marc─â transparent─â imprimat─â pe anumite h├«rtii (monede de h├«rtie, timbre etc.) cu ajutorul unui fir de alam─â fixat ├«n pasta din care se prepar─â h├«rtia. ÔÇô Variant─â: filigr├ín─â, filigrane (ALECSANDRI, P. II 76), s. f.
FILIGRÁNĂ s. f. v. filigran.
filigrán (-li-gran) s. n., pl. filigráne
filigrán s. n. (sil. -gran), pl. filigráne
FILIGRÁN s. (înv.) sârmă. (Bijuterie lucrată în ~.)[1]
FILIGR├üN s.n. 1. Lucr─âtur─â artistic─â de aur─ârie sau argint─ârie, format─â din fire sub╚Ťiri ├«ntre╚Ťesute ╚Öi av├ónd aspect de broderie fin─â. 2. Desen de fond, transparent, imprimat pe h├órtie (mai ales pe monede de h├órtie, pe timbre etc.). Var. filigran─â s.f. / < fr. filigrane, it. filigrana].
FILIGRÁNĂ s.f. v. filigran.
FILIGR├üN s. n. 1. lucr─âtur─â artistic─â de aur─ârie sau argint─ârie, din fire sub╚Ťiri ├«ntre╚Ťesute, cu aspect de broderie fin─â. 2. desen de fond, transparent, imprimat pe h├órtie. (< fr. filigrane, it. filigrana)
filigr├ín─â (filigr├íne), s. f. ÔÇô Lucrare de giuvaiergerie cu aspect de dantel─â. ÔÇô Var. filigran. It. filigrana. ÔÇô Der. filigranat, adj. (cu filigran).
FILIGR├üN ~e n. 1) Dantel─â const├ónd dintr-o re╚Ťea de fire de aur, de argint sau de sticl─â, care se aplic─â pe un obiect ├«n calitate de ornament. 2) Obiect lucrat ├«n forma unei astfel de dantele. 3) Marc─â transparent─â, imprimat─â pe h├órtia de scris sau pe h├órtiile de valoare. /<fr. filigrane
filigran─â f. 1. argint─ârie lucrat─â cu g─âurele ╚Öi f─âcut─â din fire sub╚Ťiri ├«mpletite: un chio╚Öc ├«n filigran─â de marmur─â aurie AL.; 2. litere sau figuri de aram─â a c─âror ├«ntip─ârire se imprim─â ├«n desimea h├órtiei; 3. ├«ntip─ârirea ├«ns─â╚Ö: filigrana biletelor de banc─â.
*filigr├ín─â f., pl. e (fr. filigrane, it. filigrana). Lucrare de argint─ârie compus─â din fire foarte fine ├«mpletite or─ş al─âturate. Fir de metal care e ├«nv├«rtit ├«n prejuru m├«nerulu─ş la unele s─âbi─ş. ├Äntip─ârire f─âcut─â pe h├«rtie pin ajutoru firelor de aram─â fixate pe forma de fabricat h├«rtia ╚Öi conturate a╚Öa ca s─â formeze desemne sa┼ş litere: filigranele biletelor de banc─â.
FILIGRAN s. (înv.) sîrmă. (Bijuterie lucrată în ~.)

Filigran dex online | sinonim

Filigran definitie

Intrare: filigran
filigran─â
filigran substantiv neutru
  • silabisire: -gran