Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru extindere

extinde vtr [At: DN / Pzi: extind / E: lat extendere (dup─â ├«ntinde)] 1-2 A face s─â ocupe sau a ocupa un spa╚Ťiu mai mare dec├ót cel ini╚Ťial. 3-4 A (se) l─ârgi (ca sfer─â de ac╚Ťiune). 5-6 A (se) ├«ntinde.
extindere sf [At: LTR / Pl: ~ri / E: extinde] 1 Ocupare a unui spa╚Ťiu mai mare dec├ót cel ini╚Ťial. 2 L─ârgire (ca sfer─â de ac╚Ťiune). 3 ├Äntindere.
EXT├ŹNDE, ext├şnd, vb. III. Tranz. ╚Öi refl. A face s─â ocupe sau a ocupa un spa╚Ťiu mai mare dec├ót cel ini╚Ťial; a (se) l─ârgi (ca sfer─â de ac╚Ťiune); a (se) ├«ntinde, a (se) m─âri. ÔÇô Din lat. extendere (dup─â ├«ntinde).
EXT├ŹNDERE, extinderi, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) extinde ╚Öi rezultatul ei; ├«ntindere, m─ârire, l─ârgire. ÔÇô V. extinde.
EXT├ŹNDE, ext├şnd, vb. III. Tranz. ╚Öi refl. A face s─â ocupe sau a ocupa un spa╚Ťiu mai mare dec├ót cel ini╚Ťial; a (se) l─ârgi (ca sfer─â de ac╚Ťiune); a (se) ├«ntinde, a (se) m─âri. ÔÇô Din lat. extendere (dup─â ├«ntindere).
EXT├ŹNDERE, extinderi, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) extinde ╚Öi rezultatul ei; ├«ntindere, m─ârire, l─ârgire. ÔÇô V. extinde.
EXT├ŹNDE, ext├şnd, vb. III. Tranz. A face s─â ocupe un spa╚Ťiu mai mare dec├«t cel ini╚Ťial, a m─âri propor╚Ťiile sau sfera de aplicare a unui lucru sau a unui fenomen, a l─ârgi sfera de ac╚Ťiune; a ├«ntinde, a l─ârgi. Salaria╚Ťii... s-au angajat... s─â extind─â eviden╚Ťa operativ─â zilnic─â a pre╚Ťului de cost ╚Öi ├«n sectorul atelierelor prelucr─âtoare. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 164, 1/5. ÔŚŐ Refl. pas. Este necesar ca asigur─ârile sociale s─â se extind─â asupra tuturor categoriilor de salaria╚Ťi, inclusiv salaria╚Ťii agricoli. REZ. HOT. I 58.
EXT├ŹNDERE s. f. Ac╚Ťiunea de a extinde ╚Öi rezultatul ei; m─ârire, dezvoltare, l─ârgire. S─â asigur─âm extinderea continu─â a volumului de lucr─âri mecanizate! MIHALE, O. 17.
ext├şnde (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ext├şnd, 2 sg. ext├şnzi, 1 pl. ext├şndem, imperf. 3 sg. extinde├í; conj. prez. 3 s─â ext├şnd─â; ger. extinzß║ąnd; part. ext├şns
ext├şndere s. f., g.-d. art. ext├şnderii; pl. ext├şnderi
ext├şnde vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ext├şnd, perf. s. 1 sg. extins├ęi, 1 pl. ext├şnser─âm; part. ext├şns
ext├şndere s. f., g.-d. art. ext├şnderii; pl. ext├şnderi
EXT├ŹNDE vb. 1. a (se) ├«ntinde. (Se ~ pe o suprafa╚Ť─â tot mai mare.) 2. a cre╚Öte, a (se) l─ârgi, a (se) m─âri, a (se) ridica, a spori, a (se) urca. (Suprafe╚Ťele cultivate s-au ~ la...) 3. a (se) ├«ntinde, a (se) l─ârgi, a (se) l─â╚Ťi, a (se) m─âri. (╚śi-a ~ st─âp├ónirea peste...) 4. a se ├«ntinde, a se l─â╚Ťi, a se propaga, a se r─âsp├óndi, (rar) a p─âl─âl─âi, (pop.) a merge, (├«nv. ╚Öi reg.) a p─âl─âi, (├«nv.) a s─âri. (Focul s-a ~ ╚Öi la curtea vecin─â.) 5. v. r─âsp├óndi.
EXT├ŹNDERE s. 1. v. extensiune. 2. cre╚Ötere, l─ârgire, m─ârire, sporire. (~ suprafe╚Ťelor cultivate.) 3. v. propor╚Ťie. 4. amplificare, cre╚Ötere, dezvoltare, extensiune, l─ârgire, m─ârire. (~ schimburilor comerciale.)
A extinde Ôëá a restr├ónge, a str├ómtora
A se extinde Ôëá a se restr├ónge
EXT├ŹNDE vb. III. tr., refl. A (se) ├«ntinde, a (se) m─âri; a (se) l─ârgi (ca sfer─â de ac╚Ťiune). [P.i. ext├şnd, var. estinde vb. III. / < lat. extendere, cf. it. estendere, fr. ├ętendre, dup─â ├«ntinde].
EXT├ŹNDERE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) extinde ╚Öi rezultatul ei; ├«ntindere, l─ârgire, m─ârire. [Var. estindere s.f. / < extinde].
EXT├ŹNDE vb. tr., refl. a (se) ├«ntinde, a (se) m─âri; a (se) propaga, a (se) l─ârgi. (< lat. extendere)
A EXT├ŹNDE ext├şnd tranz. A face s─â ocupe un spa╚Ťiu mai mare; a l─ârgi sfera de ac╚Ťiune. /<lat. extindere
A SE EXT├ŹNDE m─â ext├şnd intranz. A-╚Öi l─ârgi sfera de ac╚Ťiune. /<lat. extindere
*ext├şnd, -t├şns, a -t├şnde v. tr. (lat. extendere. V. ├«n-tind). Da┼ş extensiune.
EXTINDE vb. 1. a (se) ├«ntinde. (Se ~ pe o suprafa╚Ť─â tot mai mare.) 2. a cre╚Öte, a (se) l─ârgi, a (se) m─âri, a (se) ridica, a spori, a (se) urca. (Suprafe╚Ťele cultivate s-au ~ la...) 3. a (se) ├«ntinde, a (se) l─ârgi, a (se) l─â╚Ťi, a (se) m─âri. (╚śi-a ~ st─âp├«nirea peste...) 4. a se ├«ntinde, a se l─â╚Ťi, a se propaga, a se r─âsp├«ndi, (rar) a p─âl─âl─âi, (pop.) a merge, (├«nv. ╚Öi reg.) a p─âl─âi, (├«nv.) a s─âri. (Focul s-a ~ ╚Öi la curtea vecin─â.) 5. a circula, a se ├«mpr─â╚Ötia, a se ├«ntinde, a se l─â╚Ťi, a se propaga, a se r─âsp├«ndi, a se transmite, (├«nv.) a se r─â╚Öchira, a se tinde. (Vestea, zvonul se ~ din gur─â-n gur─â.)
EXTINDERE s. 1. extensiune, ├«ntindere. (Mi╚Öc─âri de ~ a bra╚Ťelor.) 2. cre╚Ötere, l─ârgire, m─ârire, sporire. (~ suprafe╚Ťelor cultivate.) 3. amploare, extensiune, propor╚Ťie. (Focul a luat o mare ~.) 4. amplificare, cre╚Ötere, dezvoltare, extensiune, l─ârgire, m─ârire. (~ schimburilor comerciale.)

Extindere dex online | sinonim

Extindere definitie

Intrare: extinde
extinde verb grupa a III-a conjugarea a X-a
Intrare: extindere
extindere substantiv feminin