Dicționare ale limbii române

2 intrări

24 definiții pentru extindere

extinde vtr [At: DN / Pzi: extind / E: lat extendere (după întinde)] 1-2 A face să ocupe sau a ocupa un spațiu mai mare decât cel inițial. 3-4 A (se) lărgi (ca sferă de acțiune). 5-6 A (se) întinde.
extindere sf [At: LTR / Pl: ~ri / E: extinde] 1 Ocupare a unui spațiu mai mare decât cel inițial. 2 Lărgire (ca sferă de acțiune). 3 Întindere.
EXTÍNDE, extínd, vb. III. Tranz. și refl. A face să ocupe sau a ocupa un spațiu mai mare decât cel inițial; a (se) lărgi (ca sferă de acțiune); a (se) întinde, a (se) mări. – Din lat. extendere (după întinde).
EXTÍNDERE, extinderi, s. f. Acțiunea de a (se) extinde și rezultatul ei; întindere, mărire, lărgire. – V. extinde.
EXTÍNDE, extínd, vb. III. Tranz. și refl. A face să ocupe sau a ocupa un spațiu mai mare decât cel inițial; a (se) lărgi (ca sferă de acțiune); a (se) întinde, a (se) mări. – Din lat. extendere (după întindere).
EXTÍNDERE, extinderi, s. f. Acțiunea de a (se) extinde și rezultatul ei; întindere, mărire, lărgire. – V. extinde.
EXTÍNDE, extínd, vb. III. Tranz. A face să ocupe un spațiu mai mare decît cel inițial, a mări proporțiile sau sfera de aplicare a unui lucru sau a unui fenomen, a lărgi sfera de acțiune; a întinde, a lărgi. Salariații... s-au angajat... să extindă evidența operativă zilnică a prețului de cost și în sectorul atelierelor prelucrătoare. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 164, 1/5. ◊ Refl. pas. Este necesar ca asigurările sociale să se extindă asupra tuturor categoriilor de salariați, inclusiv salariații agricoli. REZ. HOT. I 58.
EXTÍNDERE s. f. Acțiunea de a extinde și rezultatul ei; mărire, dezvoltare, lărgire. Să asigurăm extinderea continuă a volumului de lucrări mecanizate! MIHALE, O. 17.
extínde (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. extínd, 2 sg. extínzi, 1 pl. extíndem, imperf. 3 sg. extindeá; conj. prez. 3 să extíndă; ger. extinzấnd; part. extíns
extíndere s. f., g.-d. art. extínderii; pl. extínderi
extínde vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. extínd, perf. s. 1 sg. extinséi, 1 pl. extínserăm; part. extíns
extíndere s. f., g.-d. art. extínderii; pl. extínderi
EXTÍNDE vb. 1. a (se) întinde. (Se ~ pe o suprafață tot mai mare.) 2. a crește, a (se) lărgi, a (se) mări, a (se) ridica, a spori, a (se) urca. (Suprafețele cultivate s-au ~ la...) 3. a (se) întinde, a (se) lărgi, a (se) lăți, a (se) mări. (Și-a ~ stăpânirea peste...) 4. a se întinde, a se lăți, a se propaga, a se răspândi, (rar) a pălălăi, (pop.) a merge, (înv. și reg.) a pălăi, (înv.) a sări. (Focul s-a ~ și la curtea vecină.) 5. v. răspândi.
EXTÍNDERE s. 1. v. extensiune. 2. creștere, lărgire, mărire, sporire. (~ suprafețelor cultivate.) 3. v. proporție. 4. amplificare, creștere, dezvoltare, extensiune, lărgire, mărire. (~ schimburilor comerciale.)
A extinde ≠ a restrânge, a strâmtora
A se extinde ≠ a se restrânge
EXTÍNDE vb. III. tr., refl. A (se) întinde, a (se) mări; a (se) lărgi (ca sferă de acțiune). [P.i. extínd, var. estinde vb. III. / < lat. extendere, cf. it. estendere, fr. étendre, după întinde].
EXTÍNDERE s.f. Acțiunea de a (se) extinde și rezultatul ei; întindere, lărgire, mărire. [Var. estindere s.f. / < extinde].
EXTÍNDE vb. tr., refl. a (se) întinde, a (se) mări; a (se) propaga, a (se) lărgi. (< lat. extendere)
A EXTÍNDE extínd tranz. A face să ocupe un spațiu mai mare; a lărgi sfera de acțiune. /<lat. extindere
A SE EXTÍNDE mă extínd intranz. A-și lărgi sfera de acțiune. /<lat. extindere
*extínd, -tíns, a -tínde v. tr. (lat. extendere. V. în-tind). Daŭ extensiune.
EXTINDE vb. 1. a (se) întinde. (Se ~ pe o suprafață tot mai mare.) 2. a crește, a (se) lărgi, a (se) mări, a (se) ridica, a spori, a (se) urca. (Suprafețele cultivate s-au ~ la...) 3. a (se) întinde, a (se) lărgi, a (se) lăți, a (se) mări. (Și-a ~ stăpînirea peste...) 4. a se întinde, a se lăți, a se propaga, a se răspîndi, (rar) a pălălăi, (pop.) a merge, (înv. și reg.) a pălăi, (înv.) a sări. (Focul s-a ~ și la curtea vecină.) 5. a circula, a se împrăștia, a se întinde, a se lăți, a se propaga, a se răspîndi, a se transmite, (înv.) a se rășchira, a se tinde. (Vestea, zvonul se ~ din gură-n gură.)
EXTINDERE s. 1. extensiune, întindere. (Mișcări de ~ a brațelor.) 2. creștere, lărgire, mărire, sporire. (~ suprafețelor cultivate.) 3. amploare, extensiune, proporție. (Focul a luat o mare ~.) 4. amplificare, creștere, dezvoltare, extensiune, lărgire, mărire. (~ schimburilor comerciale.)

Extindere dex online | sinonim

Extindere definitie

Intrare: extinde
extinde verb grupa a III-a conjugarea a X-a
Intrare: extindere
extindere substantiv feminin