Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru expresivitate

expresivitate sf [At: DEX / Pl: ~it─â╚Ťi / E: fr expressivit├ę] 1-3 Calitate de a fi expresiv (1-3). 4 Exprimare vie, clar─â, plastic─â.
EXPRESIVIT├üTE s. f. Calitatea, capacitatea de a fi expresiv; exprimare vie, clar─â, plastic─â. ÔÇô Din fr. expressivit├ę.
EXPRESIVIT├üTE s. f. Calitatea, capacitatea de a fi expresiv; exprimare vie, clar─â, plastic─â. ÔÇô Din fr. expressivit├ę.
EXPRESIVIT├üTE s. f. Calitatea de a fi expresiv, capacitate de a exprima ├«n chip plastic, clar, idei, sentimente etc. Cei care folosesc cuvinte de argou de dragul expresivit─â╚Ťii lor trebuie s─â le p─âr─âseasc─â imediat ce ├«ncep s─â se r─âsp├«ndeasc─â, pentru c─â o dat─â ce s├«nt ├«ntrebuin╚Ťate frecvent cuvintele pierd culoarea particular─â care le f─âcea expresive. GRAUR, F. L. 84.
expresivit├íte s. f., g.-d. art. expresivitß║»╚Ťii
expresivit├íte s. f., g.-d. art. expresivit─â╚Ťii
EXPRESIVIT├üTE s. elocven╚Ť─â, plasticitate, pregnan╚Ť─â, sugestivitate. (Verv─â satiric─â de mare ~.)
EXPRESIVIT├üTE s.f. Calitatea de a fi expresiv; exprimare vie, clar─â, plastic─â. [Cf. fr. expressivit├ę].
EXPRESIVIT├üTE s. f. 1. calitatea de a fi expresiv. 2. grad de manifestare fenotipic─â a unui caracter, a unei ├«nsu╚Öiri controlate de o gen─â. (< fr. expressivit├ę)
EXPRESIVIT├üTE f. Caracter expresiv. /<fr. expressivit├ę
EXPRESIVITATE s. elocven╚Ť─â, plasticitate, pregnan╚Ť─â, sugestivitate. (Verv─â satiric─â de mare ~.)
EXPRESIVIT├üTE s. f. (cf. fr. expressivit├ę): calitate a unui cuv├ónt, a unei locu╚Ťiuni, a unei opere artistice sau a unui limbaj de a fi expresive, vii, clare, plastice; rezultat al ├«ndep─ârt─ârii cuvintelor de la utilizarea lor curent─â, al trecerii acestora de la rela╚Ťiile ├«n care ne-am deprins s─â le ├«nt├ólnim la alte rela╚Ťii. ├Än principiu, cu excep╚Ťia uneltelor gramaticale, toate cuvintele se preteaz─â la o ├«ndep─ârtare mai mult sau mai pu╚Ťin evident─â de la norm─â, toate pot deveni expresive ├«n anumite contexte (ÔÇ×...de la Arghezi ├«ncoace, nu mai poate fi vorba de cuvinte poetice ╚Öi nepoeticeÔÇŁ ÔÇô ╚śerban Cioculescu). C├ónd noua rela╚Ťie, rezultat─â din ├«ndep─ârtare, devine constant─â, ├«n con╚Ťinutul semantic al cuv├óntului apare o valoare suplimentar─â ╚Öi paralel─â cu cea curent─â, care ├«mparte cu aceasta din urm─â num─ârul de contexte de care dispune cuv├óntul ╚Öi face din el un cuv├ónt expresiv. E. ia na╚Ötere prin deplasarea cuvintelor de la obiectele la care se refer─â la alte obiecte, prin trecerea lor dintr-un context ├«n altul (sau dintr-un limbaj ├«n altul), prin schimbarea pozi╚Ťiei sintactice a cuvintelor (datorate inversiunilor, desp─âr╚Ťirilor inten╚Ťionate de epitete, schimb─ârii regimului verbal etc.), prin insisten╚Ťa asupra cuvintelor, prin polisemantismul termenilor care permite alegerea, folosirea lor ├«n diferite contexte, prin simetria de aranjare a fonemelor, prin simbolismul fonetic etc. E. este un criteriu foarte labil ╚Öi neconvenabil de stabilire a distribu╚Ťiei lexicale. Ea are grade diferite care nu apar ├«n acelea╚Öi situa╚Ťii. Astfel, din seria adjectivelor cu sensul generic de ÔÇ×prostÔÇŁ ÔÇô n─ât─âr─âu, n─ât─âfle╚Ť, tont─âl─âu, netot, credul, prost ╚Öi naiv ÔÇô primele patru sunt mai puternic marcate de ideea de ÔÇ×non-de╚ÖteptÔÇŁ, dec├ót celelalte trei; din seria adjectivelor cu sensul generic de ÔÇ×de╚ÖteptÔÇŁ ÔÇô inteligent, de╚Ötept, p─âtrunz─âtor, iscusit, priceput, ager ╚Öi vioi ÔÇô primele trei sunt mai puternic marcate de ideea de ÔÇ×non-prostÔÇŁ, dec├ót celelalte patru etc.

Expresivitate dex online | sinonim

Expresivitate definitie

Intrare: expresivitate
expresivitate substantiv feminin