Dicționare ale limbii române

2 intrări

18 definiții pentru exportat

espoarta v vz exporta
esporta v vz exporta
exporta vt [At: IORGOVICI, O. 62/17 / V: (înv) esp~ / Pzi: ~port, (înv; 3) ~poartă / E: fr exporter, lat exportare] 1 A transporta peste graniță mărfuri sau alte produse, cu scopul de a le vinde sau a le schimba Si: (înv) a exportarisi, a exportui. 2 (Pex) A vinde servicii cumpărătorilor din alte țări. 3 (Pex) A investi capital în alte țări.
exportat1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: exporta] 1 Exportare (1). 2 Export (2). 3-4 Exportare (3-4).
exportat2, ~ă a [At: (a. 1840-1844) N. A. BOGDAN, C. M. 134 / Pl: ~ați, ~e / E: exporta] 1 (D. mărfuri, produse etc.) Care este trimis peste graniță pentru a fi vândut sau schimbat. 2 (D. servicii) Oferit utilizatorilor din alte țări. 3 (D. capital) Investit în alte țări.
EXPORTÁ, expórt, vb. I. Tranz. A vinde în afara țării mărfuri care au fost produse, preparate, completate sau reparate în țară; p. ext. a vinde servicii cumpărătorilor din alte țări. – Din fr. exporter, lat. exportare.
EXPORTÁ, expórt, vb. I. Tranz. A vinde în afara țării mărfuri care au fost produse, preparate, completate sau reparate în țară; p. ext. a vinde servicii cumpărătorilor din alte țări. – Din fr. exporter, lat. exportare.
EXPORTÁ, expórt, vb. I. Tranz. A trimite peste graniță mărfuri pentru a le vinde sau a le schimba pe piața altor țări. Țara Moldovei exporta produse agricole, vite, piei, blănuri, miere, ceară, pește, sare și vinuri. IST. R.P.R. 126.
EXPORTÁT, -Ă, exportați, -te, adj. (Despre mărfuri) Trimis peste graniță pentru a fi vîndut sau schimbat. Produse exportate.
exportá (a ~) vb., ind. prez. 3 expórtă
exportá vb., ind. prez. 1 sg. expórt, 3 sg. și pl. expórtă
exportát adj. m., pl. exportáți; f. sg. exportátă, pl. exportáte
A exporta ≠ a importa
EXPORTÁ vb. I. tr. A trimite peste hotare mărfuri pentru vânzare sau pentru schimb comercial. [P.i. expórt. / < fr. exporter, cf. lat. exportare – a duce în afară].
EXPORTÁ vb. tr. a trimite peste hotare mărfuri pentru vânzare sau pentru schimb comercial. (< fr. exporter, lat. exportare)
A EXPORTÁ expórt tranz. (mărfuri) A expedia în altă țară pentru vânzare sau pentru schimb comercial. /<fr. exporter, lat. exportare
exportà v. a transporta afară din țară produsele solului sau ale industriei: a exporta grâne.
*2) expórt și -éz, a v. tr. (lat. exportare. V. import). Transport afară din țară productele soluluĭ saŭ industriiĭ.

exportat definitie

exportat dex

Intrare: exportat
exportat adjectiv
Intrare: exporta
exporta verb grupa I conjugarea I
espoarta
esporta