Dicționare ale limbii române

2 intrări

31 definiții pentru export

espoarta v vz exporta
esport sn vz export
esporta v vz exporta
export sn [At: GHICA, S. 32, ap. LM / V: (înv) esp~ / Pl: ~uri / E: ger Export, cf fr exportátion] 1 Trimitere, expediere a produselor naționale peste graniță în vederea vânzării sau a schimbului cu alte mărfuri. 2 Operație cu caracter comercial prin care o parte din mărfurile produse, prelucrate, completate sau reparate într-o țară se vând pe piața altor țări Si: exportare (2). 3 (Ccr) Totalitate a mărfurilor exportate (1). 4 (Îs) ~ invizibil Vindere de servicii în (sau la) alte țări. 5 (Îs) ~ de capital Investire de capital în alte țări.
exporta vt [At: IORGOVICI, O. 62/17 / V: (înv) esp~ / Pzi: ~port, (înv; 3) ~poartă / E: fr exporter, lat exportare] 1 A transporta peste graniță mărfuri sau alte produse, cu scopul de a le vinde sau a le schimba Si: (înv) a exportarisi, a exportui. 2 (Pex) A vinde servicii cumpărătorilor din alte țări. 3 (Pex) A investi capital în alte țări.
EXPÓRT, exporturi, s. n. Faptul de a exporta; vânzare de bunuri materiale și servicii către persoanele fizice și juridice dintr-o altă țară; exportare. ♦ (Concr.) Totalitatea mărfurilor exportate. ◊ Export invizibil = vânzare de servicii în (sau la) alte țări. Export de capital = plasare de capitaluri în alte țări. – Din germ. Export.
EXPORTÁ, expórt, vb. I. Tranz. A vinde în afara țării mărfuri care au fost produse, preparate, completate sau reparate în țară; p. ext. a vinde servicii cumpărătorilor din alte țări. – Din fr. exporter, lat. exportare.
EXPÓRT, exporturi, s. n. Faptul de a exporta; operație cu caracter comercial prin care o parte din mărfurile produse, prelucrate, completate sau reparate într-o țară se vând pe piața altor țări; exportare. ♦ (Concr.) Totalitatea mărfurilor exportate. ◊ Export invizibil = vindere de servicii în (sau la) alte țări. Export de capital = plasare de capital în alte țări, unde se pot obține mai ușor profituri mari. – Din germ. Export.
EXPORTÁ, expórt, vb. I. Tranz. A vinde în afara țării mărfuri care au fost produse, preparate, completate sau reparate în țară; p. ext. a vinde servicii cumpărătorilor din alte țări. – Din fr. exporter, lat. exportare.
EXPÓRT, exporturi, s. n. 1. Faptul de a exporta; trimitere de produse dintr-o țară în altă țară, în vederea vînzării sau a schimbului comercial. ◊ Export de capital = învestire de capital făcută de către un grup monopolist dintr-un stat imperialist în alte țări (mai ales în țările înapoiate) unde se pot obține mai ușor profituri maxime prin aservirea și jefuirea sistematică a acelor țări. Pentru vechiul capitalism, în care libera concurență domnea din plin, era caracteristic exportul de mărfuri. Pentru capitalismul actual, în care domnesc monopolurile, caracteristic a devenit exportul de capital. LENIN, O. XXII 236. Imperialismul înseamnă export de capital spre izvoarele de materii prime. STALIN, PROBL. LEN. 3. Mijlocul cel mai important și cel mai parazitar folosit de către marii monopoliști pentru stoarcerea de profituri uriașe din țările aservite este exportul de capital. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2617. 2. Totalitatea mărfurilor exportate.
EXPORTÁ, expórt, vb. I. Tranz. A trimite peste graniță mărfuri pentru a le vinde sau a le schimba pe piața altor țări. Țara Moldovei exporta produse agricole, vite, piei, blănuri, miere, ceară, pește, sare și vinuri. IST. R.P.R. 126.
expórt s. n., pl. expórturi
exportá (a ~) vb., ind. prez. 3 expórtă
expórt s. n., pl. expórturi
exportá vb., ind. prez. 1 sg. expórt, 3 sg. și pl. expórtă
EXPÓRT s. exportare. (Mărfuri pentru ~.)
Export ≠ import
A exporta ≠ a importa
EXPÓRT s.n. (Ec.) Trimitere de mărfuri dintr-o țară în alte țări în scop de vânzare sau de schimb comercial. ◊ Export de capital = investiție de capital făcută de către monopoluri în alte țări pentru a obține cu mai multă ușurință profituri maxime. ♦ (Concr.) Totalitatea mărfurilor exportate. [< germ. Export].
EXPORTÁ vb. I. tr. A trimite peste hotare mărfuri pentru vânzare sau pentru schimb comercial. [P.i. expórt. / < fr. exporter, cf. lat. exportare – a duce în afară].
EXPÓRT s. n. trimitere de mărfuri în străinătate în scop de vânzare sau de schimb comercial; mărfurile exportate. ♦ ~ invizibil = vindere de servicii altor țări (operații de transport, asigurare, credit, licențe, servicii de turism etc.); ~ de capital = investiție de capital făcută de către monopoluri în alte țări, pentru a obține cu mai multă ușurință profituri maxime. (< germ. Export)
EXPORTÁ vb. tr. a trimite peste hotare mărfuri pentru vânzare sau pentru schimb comercial. (< fr. exporter, lat. exportare)
EXPÓRT ~uri n. 1) Expediție a mărfurilor dintr-o țară în alta în scop de vânzare sau schimb comercial. ◊ ~ de capital investiție de capital în alte țări pentru a obține profituri mai mari. 2) Totalitate a mărfurilor exportate. /<germ. Export
A EXPORTÁ expórt tranz. (mărfuri) A expedia în altă țară pentru vânzare sau pentru schimb comercial. /<fr. exporter, lat. exportare
export n. mărfurile exportate.
exportà v. a transporta afară din țară produsele solului sau ale industriei: a exporta grâne.
*1) expórt n., pl. urĭ (după import, transport; germ. export; fr. exportation, it. esportazione). Acțiunea de a exporta. Marfă exportată.
*2) expórt și -éz, a v. tr. (lat. exportare. V. import). Transport afară din țară productele soluluĭ saŭ industriiĭ.
EXPÓRT (< germ.) s. n. Vânzare în străinătate, scoatere din țară a unor produse, prelucrate, completate sau reparate în țară; concr. totalitatea mărfurilor exportate. ◊ E. invizibil = vânzare de servicii în (sau la) alte țări (ex. operații de transport, de asigurare, de credit, licențe și brevete, servicii de turism, reparații de mijloace de transport, întocmire de proiecte sau conducere de lucrări comandate de străini în țară). E. de capital = plasare de capital în late țări. Subvenție de e. = sumă de bani plătită de guvern pentru exportul unor produse. Credit de e. = credit acordat pe baza unui efect comercial emis pentru finanțarea în altă țară, dar și pentru comerțul propriu-zis (de regulă al transportului de mărfuri). Licență de e. = document emis de guvern prin care se autorizează exportul anumitor mărfuri la o valoare stabilită de acesta (într-o economie de piață se utilizează la e. de aur, arme, medicamente). Cote de e. = cantitate fixă de bunuri ce pot fi exportate, stabilită de guvern în conformitate cu o anumită politică economică. Taxe de e. = taxe aplicate asupra valorii unor bunuri exportate; de regulă se practică în cazuri excepționale (război); în unele țări (ex. S.U.A.) sunt chiar interzise prin constituție.
a ajunge la export expr. a muri
a merge la export expr. a muri.

export definitie

export dex

Intrare: export
export substantiv neutru
esport
Intrare: exporta
exporta verb grupa I conjugarea I
espoarta
esporta