Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

27 defini╚Ťii pentru existare

esista v vz exista
esistare sf vz existare
exista [At: CAIET 65v / V: (├«nv) esi~ (Pzi: esistez), ezi~, (reg) ezixta, ~ti[1] / P: eg-zis~[2] / Pzi: exist, (├«nv) ~tez / E: fr exister, lat existere] 1 vi A avea fiin╚Ť─â Si: a fi. 2 vi (De obicei cu determin─âri locale) A se g─âsi Si: (├«vr) a existarisi, a existelui. 3 vi A fi real. 4 vi A tr─âi. 5 vi (De obicei impersonal; adesea ├«n construc╚Ťii negative) A fi posibil. 6 vi ╚Öi (pfm) vri (Exclamativ; ├«n construc╚Ťii negative) Nu se poate! 7 vi A se manifesta. 8 vi A ap─ârea. 9 vi A dura. 10 vi A conta. corectat─â
existare sf [At: STAMATI, D. / V: (├«nv) esi~ / P: eg-zis~ / Pl: ~t─âri / E: exista] (Rar) 1-2 Existen╚Ť─â (1, 8).
existi v vz exista
ezista v vz exista
ezixta v vz exista
EXIST├ü, ex├şst, vb. I. Intranz. A fi, a se afla, a se g─âsi ├«n realitate; a tr─âi, a se manifesta. [Pr.: eg-zis-] ÔÇô Din fr. exister, lat. existere.
EXIST├ü, ex├şst, vb. I. Intranz. A fi, a se afla, a se g─âsi ├«n realitate; a tr─âi, a se manifesta. [Pr.: eg-zis-] ÔÇô Din fr. exister, lat. existere.
EXIST├ü, ex├şst, vb. I. Intranz. A fi, a se afla, a se g─âsi ├«n realitate, a avea fiin╚Ť─â; a tr─âi, a vie╚Ťui, a se manifesta. Oamenii trebuie s─â simt─â c─â exist─â o autoritate! zise b─âtr├«nul Miron. REBREANU, R. II 21. Virtutea pentru d├«n╚Öii, ea nu exist─â. EMINESCU, O. I 56.
exist├í (a ~) [x pron. gz] vb., ind. prez. 3 ex├şst─â
exist├í vb. [x pron. gz], ind. prez. 1 sg. ex├şst, 3 sg. ╚Öi pl. ex├şst─â
EXISTÁ vb. 1. v. afla. 2. v. avea. 3. v. trăi. 4. v. dăinui. 5. v. data. 6. v. consta.
EXIST├ü vb. I. intr. A avea fiin╚Ť─â, existen╚Ť─â, a fi, a se afla; a tr─âi; a se manifesta. [Pron. eg-zis-, p.i. ex├şst. / < fr. exister, lat. existere].
EXIST├ü vb. intr. a avea existen╚Ť─â, a fi, a se afla; a se manifesta. (< fr. exister, lat. existere)
A EXIST├ü ex├şst intranz. 1) A se afla ├«n realitate; a fi; a fiin╚Ťa. 2) (despre fiin╚Ťe) A se afla ├«n via╚Ť─â; a fi viu; a tr─âi; a vie╚Ťui. /<fr. exister, lat. existere
exist├á v. 1. a avea fiin╚Ť─â, a tr─âi; 2. a se afla, a fi acum.
*ex├şst, a -├í v. intr. (fr. exister, d. lat. existere, d. sistere, a fixa. V. a-sist). Am fiin╚Ť─â, fiin╚Ťez, s├«nt, tr─â─şesc: toate anumalele care exist─â. S├«nt, persist, rezist: piramidele din Egipt exist─â de zec─ş de secule. ÔÇô Ob. egz- (dup─â fr.).
EXISTA vb. 1. a se afla, a fi, a se g─âsi, (pop.) a sta. (~ acolo m─ârfuri ├«n mare cantitate.) 2. a avea, a fi, a se g─âsi. (~ cine s─â m-ajute.) 3. a fi, a tr─âi, a vie╚Ťui, (rar) a fiin╚Ťa, (reg.) a l─âb─âdui, (├«nv.) a d─âinui. (C├«t ~, omul ├«nva╚Ť─â.) 4. a d─âinui, a dura, a fi, a se men╚Ťine, a se p─âstra, a se perpetua, a persista, a r─âm├«ne, a tr─âi, a ╚Ťine, (rar) a subzista, (├«nv.) a locui, a petrece, a sta, a via. (C├«t va ~ lumea ╚Öi p─âm├«ntul; vechi obicei care ~ ╚Öi asl─âzi.) 5. a data. (Acest obicei ~ de un secol.) 6. a se afla, a consta, a rezida. (Tot secretul ~ ├«n aceea c─â...)
AD IMPOSIBILIUM NULLA EST OBLIGATIO (lat.) pentru imposibil nu exist─â nicio obliga╚Ťie ÔÇô Adagiu exprim├ónd ideea c─â debitorul este exonerat de o obliga╚Ťie ├«n cazul ├«n care aceasta nu poate fi executat─â din cauze neimputabile lui.
ALL GOOD THINGS WHICH EXIST ARE THE FRUITS OF ORIGINALITY (engl.) toate lucrurile bune c├óte exist─â sunt roadele originalit─â╚Ťii ÔÇô J. St. Mill, ÔÇ×On LibertyÔÇŁ, Introducere. Efortul creator al omului este cel care confer─â valoare lucrurilor.
COGITO, ERGO SUM (lat.) g├óndesc, deci (sunt) exist ÔÇô Decartes, ÔÇ×Principia philosophiaeÔÇŁ, IV. Celebr─â tez─â care exprim─â, ├«n form─â concentrat─â, caracterul antidogmatic ╚Öi ra╚Ťionalist al filozofiei carteziene, proclam├ónd totodat─â drept adev─âr indubitabil ÔÇô dovad─â a existen╚Ťei ÔÇô g├óndirea.
JE PENSE, DONC JE SUIS (fr.) g├óndesc, deci exist ÔÇô Descartes, ÔÇ×Discours de la m├ęthodeÔÇŁ, IV, V. ╚Öi Cogito, ergo sum.
NIHIL EST IN INTELLECTU QUOD NON PRIUS FUERIT IN SENSU (lat.) nu exist─â nimic ├«n minte f─âr─â s─â fi fost mai ├«nainte ├«n sim╚Ťuri ÔÇô Principiu care rezum─â concep╚Ťia senzualist─â a lui J. Locke, ├«ndreptat ├«mpotriva teoriei carteziene a ideilor ├«nn─âscute.
NIL MEDIUM EST (lat.) nu exist─â cale de mijloc ÔÇô Ori a╚Öa, ori altfel.
THERE ARE NO SECRETS EXCEPT THE SECRETS THAT KEEP THEMSELVES (engl.) nu exist─â secrete cu excep╚Ťia celor care se p─âstreaz─â singure ÔÇô G.B. Shaw, ÔÇ×Back to MethuselahÔÇŁ, 908.
ÔÇ×Extra ecclesiam nulla salusÔÇŁ (lat. ÔÇ×├Än afar─â de biseric─â nu este m├óntuireÔÇŁ), expresie ├«nt├ólnit─â ├«n scrierile lui Origen ╚Öi mai ales ale lui Ciprian de Cartagina, care concentreaz─â doctrina tradi╚Ťional─â despre raportul dintre Bis. ╚Öi sfintele taine, ├«n special botezul, doctrin─â care se aplic─â azi mai ales cu privire la validitatea tainelor.

Existare dex online | sinonim

Existare definitie

Intrare: exista
exista verb grupa I conjugarea I
esista
existi
ezista
ezixta
Intrare: existare
existare infinitiv lung
esistare