Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru excelare

escela v vz excela
escelare sf vz excelare
excela vi [At: HELIADE, O. II, 174 / V: (înv) esc~ / P: ex-ce~ / Pzi: ~lez; Cj 3 să ~leze, (înv) să excele / E: fr exceller, lat excellere] A se remarca în mod deosebit (într-un domeniu).
excelare sf [At: PONTBRIANT, D. / V: (înv) esc~ / P: ex-ce~ / Pl: ~lări / E: excela] (Rar) Remarcare într-un domeniu.
EXCEL├ü, excelez, vb. I. Intranz. A se deosebi, a se remarca, a se distinge ├«n mod deosebit (├«ntr-un domeniu). ÔÇô Din fr. exceller, lat. excellere.
EXCEL├ü, excelez, vb. I. Intranz. A se deosebi, a se remarca, a se distinge ├«n mod deosebit (├«ntr-un domeniu). ÔÇô Din fr. exceller, lat. excellere.
EXCEL├ü, excelez, vb. 1. Intranz. A fi ne├«ntrecut, a se deosebi, a se distinge (├«ntr-un anumit domeniu). Folosind limba cronicilor ╚Öi a poporului, el [B─âlcescu] a excelat ├«n nara╚Ťiunea istoric─â ╚Öi in diserta╚Ťia oratoric─â. L. ROM. 1953, nr. 1, 44. Poeziile lirice s├«nt toate elegii, gen ├«n care Bolintineanu ÔÇô dup─â unii critici ÔÇô a excelat. DEMETRESCU, O. 161.
excelá (a ~) vb., ind. prez. 3 exceleáză
excel├í vb., ind. prez. 1 sg. excel├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. excele├íz─â
EXCELÁ vb. I. intr. A fi superior, a fi mai presus (într-un domeniu), a se distinge. [Pron. ecs-ce-. / cf. fr. exceller, lat. excellere].
EXCELÁ vb. intr. a se remarca, a se distinge în mod deosebit (într-un domeniu). (< fr. exceller, lat. excellere)
A EXCEL├ü ~├ęz intranz. A se manifesta ├«n mod deosebit; a se distinge; a se remarca; a se impune; a bria; a se ilustra; a se eviden╚Ťia; a se afirma. /<fr. exceller, lat. excellere
excelà v. a fi superior în felul său.
*excel├ęz v. intr. (fr. exceller, d. lat. ex-c├ęllere). ├Äs superior, ├«─ş ├«ntrec pe al╚Ťi─ş: a excela ├«n virtute.

Excelare dex online | sinonim

Excelare definitie

Intrare: excela
excela verb grupa I conjugarea a II-a
escela
Intrare: excelare
excelare infinitiv lung
escelare