Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru evolua

evolua vi [At: IBR─éILEANU, S. L. 3 / P: ~lu-a / Pzi: ~uez / E: fr ├ęvoluer] 1 A-╚Öi urma cursul Si: a se desf─â╚Öura. 2 A se prezenta. 3 (Spc; d. boli) A se dezvolta treptat. 4 (Spt) A sus╚Ťine un meci Si: a juca. 5 (Spt) A participa. 6 A trece printr-o serie de transform─âri, prin diferite faze progresive, spre o treapt─â superioar─â Si: a se dezvolta, a se modifica, a se transforma. 7 A se deplasa cu mi╚Öc─âri largi (circulare). 8 A executa evolu╚Ťii (1).
EVOLU├ü, evoluez, vb. I. Intranz. 1. A trece printr-o serie de transform─âri, prin diferite faze progresive, spre o treapt─â superioar─â; a se dezvolta; a se transforma. ÔÖŽ A-╚Öi urma cursul; a se desf─â╚Öura. Boala evolueaz─â normal. ÔÖŽ (Sport) A sus╚Ťine un meci; a juca. 2. A se deplasa cu mi╚Öc─âri largi (circulare). [Pr.: -lu-a] ÔÇô Din fr. ├ęvoluer.
EVOLU├ü, evoluez, vb. I. Intranz. 1. A trece printr-o serie de transform─âri, prin diferite faze progresive, spre o treapt─â superioar─â; a se dezvolta; a se transforma. ÔÖŽ A-╚Öi urma cursul; a se desf─â╚Öura. Boala evolueaz─â normal. ÔÖŽ (Sport) A sus╚Ťine un meci; a juca. 2. A se deplasa cu mi╚Öc─âri largi (circulare). [Pr.: -lu-a] ÔÇô Din fr. ├ęvoluer.
EVOLU├ü, evoluez, vb. I. Intranz. 1. A trece printr-o serie de transform─âri, prin diverse faze progresive, spre o treapt─â superioar─â; a se dezvolta. Tehnica a evoluat repede ├«n cursul ultimelor dou─â secole. ÔÖŽ A-╚Öi urma cursul, a se desf─â╚Öura. Boala evolueaz─â normal. 2. A se deplasa cu mi╚Öc─âri largi (de obicei circulare). Oltul le-o ia tuturor, vertiginos, ├«nainte, a╚Öa cum din rindurile unei armate evolu├«nd ├«n mase compacte, o avangard─â sprinten─â se desprinde. BOGZA, C. O. 113. Bobocii, ├«n urma g├«╚Ötelor b─âtr├«ne, evoluau gra╚Ťios ├«n partea cealalt─â a lacului, spre ra╚Ťe, prin cele dint├«i fulger─âri ale r─âs─âritidui. SADOVEANU, N. F. 65. ÔÇô Pronun╚Ťat: -lu-a.
evolu├í (a ~) (-lu-a) vb., ind. prez. 3 evolue├íz─â, 1 pl. evoluß║»m (-lu-─âm); conj. prez. 3 s─â evolu├ęze (-lu-e-); ger. evoluß║ąnd (-lu-├ónd)
evolu├í vb. (sil. -lu-a), ind. prez. 1 sg. evolu├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. evolue├íz─â, 1 pl. evolu─âm (sil. -lu-─âm); conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. evolu├ęze (sil. -lu-e-); ger. evolu├ónd (sil. -lu-├ónd)
EVOLU├ü vb. 1. v. dezvolta. 2. a se desf─â╚Öura, a merge. (Treaba ~ bine.) 3. a se desf─â╚Öura, a se ├«nt├ómpla, a se petrece, (├«nv.) a se purta. (Iat─â cum au ~ faptele.) 4. a decurge, a se desf─â╚Öura, a se petrece. (Partida a ~ ├«n bune condi╚Ťii.)
A evolua Ôëá a dec─âdea, a involua, a regresa
EVOLU├ü vb. I. intr. 1. A se dezvolta, a se transforma. ÔÖŽ A se desf─â╚Öura, a se ├«ntinde. 2. A se mi╚Öca, a se desf─â╚Öura larg (cu mi╚Öc─âri circulare). [Pron. -lu-a, p.i. 3,6 -ueaz─â, ger. -u├ónd. / < fr. ├ęvoluer].
EVOLU├ü vb. intr. 1. a se dezvolta, a se transforma. ÔŚŐ a se desf─â╚Öura. 2. a se mi╚Öca, a se deplasa (cu mi╚Öc─âri largi). (< fr. ├ęvoluer)
A EVOLU├ü ~├ęz intranz. 1) A trece printr-o serie de schimb─âri spre o treapt─â superioar─â; a se afla ├«n evolu╚Ťie; a avansa; a ├«nainta; a progresa; a se dezvolta; a prop─â╚Öi. 2) A-╚Öi urma cursul firesc; a decurge; a se desf─â╚Öura. 3) (despre avioane, nave etc.) A descrie mi╚Öc─âri circulare; a executa evolu╚Ťii; a se roti. 4) (despre trupe) A-╚Öi schimba pozi╚Ťia printr-o serie de manevre. 5) sport A sus╚Ťine un meci; a juca. 6) (despre echipe, forma╚Ťii artistice etc.) A se prezenta ├«n fa╚Ťa publicului ├«n cadrul unei competi╚Ťii sportive sau ├«n cadrul unui program artistic. /<fr. ├ęvoluer
evoluà v. a suferi un șir de transformări.
*evolu├ęz v. intr. (fr. evoluer, d. evolution, evolu╚Ťiune). Fac evolu╚Ťiun─ş, merg ├«ncoace ╚Öi ├«ncolo: escadra a evoluat. Fig. Trec printrÔÇÖo serie succesiv─â de transform─âr─ş.
EVOLUA vb. 1. a avansa, a se dezvolta, a ├«nainta, a progresa, a prop─â╚Öi, (├«nv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism ├«nv.) a prohorisi, (fig.) a cre╚Öte. (Patria noastr─â ~ continuu.) 2. a se desf─â╚Öura, a merge. (Treaba ~ bine.) 3. a se desf─â╚Öura, a se ├«nt├«mpla, a se petrece, (├«nv.) a se purta. (Iat─â cum au ~ faptele.) 4. a decurge, a se desf─â╚Öura, a se petrece. (Partida a ~ ├«n bune condi╚Ťii.)

Evolua dex online | sinonim

Evolua definitie

Intrare: evolua
evolua verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -lu-a